Postbiotica

Prebiotica, probiotica en postbiotica zijn termen die vaak worden gebruikt in relatie tot de darmen, maar ze hebben verschillende betekenissen en verschillende functies.

Prebiotica

Prebiotica zit van nature in verschillende voedingsmiddelen, zoals in groenten en fruit. Het gaat hierbij om fermenteerbare (oplosbare) vezels. Deze vezels worden pas in de dikke darm afgebroken en dienen als bron van goede voeding voor de bacteriën in de darmen.

Probiotica

Probiotica zijn goede levende micro-organismen, zoals lactobacillen en bifidobacteriën, die worden toegevoegd aan, onder andere, supplementen. Op die manier komen ze in de darmen terecht.

Postbiotica

Postbiotica zijn de bioactieve stoffen die ontstaan tijdens het fermentatieproces van probiotica. Ze omvatten metabolieten, enzymen, peptiden en andere moleculen. In tegenstelling tot probiotica zijn postbiotica geen levende micro-organismen, maar de stoffen die de levende micro-organismen (probiotica) produceren. Postbiotica kunnen worden geïsoleerd en gebruikt als voedingssupplementen of worden verkregen door het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica, zoals yoghurt of gefermenteerde groenten.

Waar de levensvatbaarheid van probiotica afhangt van verschillende factoren, is dat bij postbiotica wat geen levende organismen bevat, minder het geval. Postbiotica is dus robuuster en kan makkelijker worden toegevoegd aan bijvoorbeeld supplementen.

Gut Vibes Gummies
Gut Vibes Gummies
5 sterren
(3)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Voordeelpakket Gut & Multi Gummies
30% Korting
Voordeelpakket Gut & Multi Gummies
Vanaf € 31,43
Bekijk product