Filters

Waarvoor

Doelgroep

Soort product

Ervaringen

Aanbiedingen

Herhaalgemak

Vitamine D

Veel mensen hebben een verhoogde behoefte aan vitamine D, zoals ouderen, kinderen en mensen die weinig buiten komen, een donkere huid hebben of gesluierd zijn. De Gezondheidsraad adviseert om dan een supplement te gebruiken.

Wil jij weten of je een vitamine D aanvulling kunt gebruiken? Binnen minder dan een minuut kom jij dat te weten met de Flinndal vitamine D test.

Wil je meer informatie over vitamine D? Die vind je onder het productoverzicht.

Vitamine D
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(129)
10 mcg tabletjes vitamine D3 (400 IE). Voor botten, spieren en weerstand.
Vanaf € 6,95
Vitamine D Forte
Vitamine D Forte
Vitamine D Forte
4,9 sterren
(115)
25 mcg vitamine D3 capsule (1000 IE). Voor botten, spieren en weerstand.
Vanaf € 8,45
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
Vitamine D3 & K2
4,9 sterren
(16)
62,5 mcg vitamine D3 (2500 IE) en 120 mcg vitamine K2. Combinatie om botten gezond te houden
Vanaf € 9,45
Vitamine D Druppels
Vitamine D Druppels
Vitamine D Druppels
4,7 sterren
(10)
Bevat 5 mcg vitamine D3 per druppel (200 IE)
Vanaf € 10,95
Vitamine D Vegan
Vitamine D Vegan
Vitamine D Vegan
5 sterren
(1)
Uitstekend opneembare, veganistische vorm van vitamine D3
Vanaf € 7,45

Je vraagt je misschien af wat vitamine D is en waar het goed voor is. Het is in feite één van de belangrijkste vitaminen die er is. We geven je op deze pagina alle informatie over vitamine D plus een leuk extraatje.

Inhoudsopgave

Wat is vitamine D en waarom heb je het nodig?

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die je voornamelijk binnenkrijgt uit zonlicht dat op je huid valt. Het verhoogt de opname van calcium in je lichaam en is daardoor van belang voor het behoud van sterke botten en tanden. Daarnaast is vitamine D van belang voor de spierfunctie omdat het helpt je spieren soepel en sterk te houden.

Ten slotte speelt het ook een rol bij het verbeteren van je weerstand en ondersteunt het je immuunsysteem en draagt het ook nog bij aan de aanmaak van cellen en weefsels in je lichaam. Een erg veelzijdige vitamine dus, waarvan het belangrijk is om voldoende binnen te krijgen.


Waar zit vitamine D in?

Het goede nieuws is dat je het grootste gedeelte van je vitamine D via zonlicht aan kunt maken, waardoor deze vitamine ook wel de zonvitamine wordt genoemd. Van april tot en met oktober is de zonnestraling sterk genoeg om voldoende vitamine D in de huid aan te maken als je tussen 11:00 en 15:00 minstens een half uur buiten bent. In de overige maanden van het jaar ben je minder goed in staat om voldoende vitamine D aan te maken via zonlicht en kan het zijn dat je een aanvulling nodig hebt in de vorm van een voedingssupplement.

Verder komt vitamine D in kleine hoeveelheden voor in voeding. Je vindt vitamine D in vette vis, zoals zalm en makreel, en het is in kleine hoeveelheden aanwezig in lever, vlees, eieren en melkproducten. In Nederland wordt vitamine D ook aan producten als margarine, halvarine en andere bak- en braadproducten toegevoegd.


Wist je dat:

We in Nederland al sinds 1961 vitamine D toevoegen aan margarine, halvarine en andere bak- en braadproducten?

Dit is besloten omdat veel Nederlanders te weinig vitamine D binnenkrijgen. Via deze verplichte toevoeging van vitamine D aan een algemeen gebruikt voedingsmiddel als margarine wordt geprobeerd om de vitamine D status van de bevolking te verbeteren.

Je hebt ongeveer een half pakje margarine nodig om 10 microgram vitamine D binnen te krijgen. Aan margarine wordt ongeveer 7,5 microgram vitamine D per 100 gram toegevoegd. Dit betekent dat je 125 gram margarine moet eten om aan 10 microgram vitamine D te komen, wat uiteraard niet verstandig is.


Wanneer krijg je voldoende vitamine D binnen?

Het kan best lastig zijn om voldoende vitamine D aan te maken. Iemand met een lichte huid die 15 tot 30 minuten buiten is bij een hoogstaande zon (tussen 11 en 15 uur) zonder dat handen en hoofd bedekt zijn, maakt ongeveer tweederde van de vitamine D aan die dagelijks nodig is. In combinatie met voeding (het liefst vette vis) zou je dan voldoende vitamine D binnenkrijgen.


Wanneer extra vitamine D nodig?

De meeste mensen in Nederland maken onvoldoende vitamine D aan omdat ze te weinig buiten komen. Verder zijn er bepaalde groepen mensen die extra vitamine D nodig hebben, ongeacht hoeveel tijd ze buiten doorbrengen.

Kinderen van 0 t/m 4 jaar
Vitamine D is belangrijk voor kinderen in de groei (en met name kinderen tot vier jaar). In deze periode wordt veel calcium opgeslagen in de botten en tanden, voor een stevig skelet en gebit. Vitamine D speelt daar een belangrijke rol bij omdat het de opname van calcium verhoogt.

Kinderen tot vier jaar zijn vaak niet in staat om voldoende vitamine D aan te maken via de huid, of op te nemen uit de voeding. Vandaar ook dat de Gezondheidsraad en consultatiebureaus adviseren om kinderen tot het vierde levensjaar extra vitamine D te geven, in de vorm van een supplement. Er bestaat vitamine D in druppelvorm voor kinderen tot 4 jaar, die de inname gemakkelijker maakt.

Vrouwen vanaf 50 jaar en mannen en vrouwen vanaf 70 jaar
Bij het ouder worden maakt de huid steeds minder pigment aan. Ook de hoeveelheid vitamine D die de huid aanmaakt wordt dan minder. Omdat hierdoor de aanmaak van calcium minder wordt is het belangrijk voor volwassenen en ouderen om de vitamine D inname aan te vullen. De Gezondheidsraad adviseert vrouwen vanaf 50 jaar 10 mcg extra vitamine D en vrouwen en mannen vanaf 70 jaar 20 mcg vitamine D.

Mensen met een getinte of donkere huid
Mensen met een getinte of donkere huid maken minder vitamine D aan dan mensen met een lichte huid. Ook hier geldt daarom het advies om dagelijks 10 mcg vitamine D extra in te nemen in de vorm van een supplement.

Zwangere vrouwen
Ook voor zwangere vrouwen geldt het advies om dagelijks 10 mcg vitamine D extra in te nemen. Dat helpt calcium beter op te nemen en is goed voor de opbouw van de botten van het ongeboren kindje.


Welke vitamine D is goed?

Er bestaan 2 vormen van vitamine D: D2 (ergocaIciferol) en D3 (cholecalciferol). Vitamine D3 is aanzienlijk beter opneembaar door het (mensen)lichaam en wordt om die reden het vaakst gebruikt in supplementen. Bij Flinndal gebruiken we dan ook uitsluitend vitamine D3 voor onze supplementen. Hieronder geven we een overzicht van alle Flinndal producten met vitamine D:


Product
D3
Per
Calcium kauwtablet 5 mcg tablet
Calcium Magnesium 2,7 mcg tablet
Curcumine Forte 5,4 mcg capsule
Glucosamine Chondroïtine MSM 10 mcg tablet
Multi 10 mcg tablet
Multi 50+ Man 10 mcg tablet
Multi 50+ Vrouw 10 mcg tablet
Multi 70+ 20 mcg tablet
Multi Junior kauwtablet 5 mcg tablet
Multi kauwtablet 10 mcg tablet
Multi Vitaal 10 mcg tablet
Multi Vitaal kauwtablet 10 mcg tablet
Vitamine D 10 mcg tablet
Vitamine D Druppels 5 mcg druppel
Vitamine D Forte 25 mcg capsule
Vitamine K2 10 mcg capsule
WLS Tablet 25 mcg tablet
WLS Capsule 25 mcg capsule

Vitamine D in de winter?

Tijdens de wintermaanden is de zon in Nederland minder krachtig. Daarnaast zijn we dikker ingepakt; we dragen vaak handschoenen, lange mouwen, mutsen en sjaals die onze huid bedekken. Dit zorgt er samen voor dat je aanzienlijk minder vitamine D binnen krijgt. Mensen ervaren in deze periode geregeld een winterdip en zijn sneller geneigd om voor een aanvulling te kiezen, zoals vitamine D of een van de andere top 5 wintervitaminen.


Supplement van het jaar

Op initiatief van supplementinfo.nl, een onafhankelijk kenniscentrum voor voedingssupplementen, is in 2017 voor het eerst het supplement van het jaar gekozen. Tijdens de Nationale Gezondheidsbeurs is vitamine D met ruim 20% van de stemmen verkozen tot vitamine van het jaar. Magnesium volgde met 17% van de stemmen. Verder scoorden multivitamine (11.5%), visolie (11%) en probiotica (7%) goed.


Vitamine D, supplement van het jaar 2016

Vitamine D e-book

Bij Flinndal hebben we een e-book gemaakt vol met informatie en leuke weetjes over vitamine D gemaakt. Dit e-book is helemaal gratis en je kunt het hieronder downloaden.

vitamine D e-book