Filters

Doelgroep

Soort product

Ervaringen

Aanbiedingen

Herhaalgemak

Beauty

Als je gezonder gaat eten, is dat vaak als eerste aan je huid te zien. Een gave huid, goed verzorgde nagels en stralend haar is dus mede afhankelijk van een gezonde voeding.
Als aanvulling op een gezond voedingspatroon heeft Flinndal een ruim assortiment van de beste vitaminen en mineralen die jouw huid, haar en nagels van binnenuit voeden en verzorgen.

Maak gebruik van de filters of doe de test en ontdek in minder dan 1 minuut welk product past bij jouw wensen.

Huid, Haar & Nagels
Huid, Haar & Nagels
Huid, Haar & Nagels
4,2 sterren
(59)
Voor een gezonde huid en stralend haar
Vanaf € 14,45
Ashwagandha KSM-66®
Ashwagandha KSM-66®
Ashwagandha KSM-66®
4,2 sterren
(33)
Helpt bij stress* en ondersteunt de energiehuishouding
Vanaf € 14,45
Zink
Zink
Zink
4,9 sterren
(24)
Ondersteunt het herstellend vermogen van de huid
Vanaf € 7,95
Hair Multiplier Complex
Hair Multiplier Complex
Hair Multiplier Complex
4,8 sterren
(6)
Voor sterk, glanzend en gezond haar
Vanaf € 19,95
Fabulous Hair & Nails Gummies
Fabulous Hair & Nails Gummies
€ 19,95 Korting
Fabulous Hair & Nails Gummies
4,7 sterren
(10)
Voor sterk glanzend haar en sterke nagels. Mákkelijk en lekker
€ 19,95
Pro Collageen Complex
Pro Collageen Complex
Pro Collageen Complex
4,3 sterren
(10)
Draagt bij aan de vorming van collageen, mét marine Naticol® Collageen
Vanaf € 39,95
NeumLift Skin Complex
NeumLift Skin Complex
NeumLift Skin Complex
3,9 sterren
(9)
Voor behoud van een elastische en stevige huid – Voedt de huid van binnenuit
Vanaf € 19,95
Glorious Skin Gummies
Glorious Skin Gummies
€ 19,95 Korting
Glorious Skin Gummies
4,2 sterren
(9)
Voor een stralende en gezonde huid. Mákkelijk en lekker
Vanaf € 19,95
NeumPure Skin Biotic Complex
NeumPure Skin Biotic Complex
15% Korting
NeumPure Skin Biotic Complex
4,8 sterren
(5)
Helpt de huid er stralender uit te zien
Vanaf € 24,95 Vanaf € 21,21
Voordeelpakket Skin & Multi Gummies
Voordeelpakket Skin & Multi Gummies
30% Korting
Voordeelpakket Skin & Multi Gummies
Voor een stralende huid én ondersteuning van je immuunsysteem
€ 39,90 € 27,93Haren zijn belangrijk. Ze bepalen hoe we eruit zien en hoe we ons voelen. Een mooi kapsel draagt dan vaak ook bij aan ons zelfvertrouwen. Zo kan een verkeerde knipbeurt of ongewenste kaalheid er ook voor zorgen dat je je minder goed voelt over jezelf.

Er is veel wat je kan doen om goed voor je haar te zorgen zoals juiste voeding en haarproducten. Wij vertellen je alles wat je moet weten over je haar, de essentiële voedingsstoffen en tips voor goede haarverzorging.

Inhoudsopgave


Wat zijn haren?

Het aantal haren op onze hoofd ligt al vast bij onze geboorte. We worden namelijk geboren met al onze haarzakjes op hun plek en we ontwikkelen geen nieuwe. In het haarzakje, ook wel haarfollikel genoemd, zit de haarwortel. Bij deze follikel horen ook nog talgklieren en spieren. De haarwortel ligt altijd schuin in de huid, wat ook de groeirichting bepaald. De haarwortel ontvangt de belangrijke voedingsstoffen via bloedvaten. Onderin de haarwortel worden steeds nieuwe cellen gevormd, waardoor het haar groeit en zich vernieuwd. Zodra het haar zichtbaar wordt, zijn het eigenlijk dode cellen die verhoornd zijn en net als bij een parelketting aan elkaar zitten. Dit wordt het haar genoemd.

Krullend of steil haar?

Of je krullend of steil haar hebt wordt bepaald door de vorm van de follikels (gangetjes) in het haarzakjes waardoor je haar naar buiten komt. Een platte follikel zorgt voor krullend haar, een ronde follikel voor steil haar en een rechthoekig follikel voor kroeshaar.

Opbouw van het haar

De opbouw van het haar bestaat uit 3 lagen. De binnenste laag heet de medulla en bestaat uit de stof keratine (een proteïne). De middelste laag is een vezelachtige keratinelaag, ook wel cortex of schors genoemd. Hierin bevinden zich ook de kleurpigmenten. Deze laag geeft je haar zijn vorm, kleur en volume en is verantwoordelijk voor de kracht, textuur en elasticiteit van het haar. De buitenste laag is de schacht, ook wel de cuticula. Deze laag is het stevigst en bestaat uit harde keratineschubben die door middel van een dakpannenpatroon een goede beschermlaag vormen. Doordat deze laag doorzichtig is, kunnen de kleurpigmenten uit de tweede laag door de schacht schijnen.

Wist je dat?

De stof keratine in het haar ervoor zorgt dat onze haren water kunnen opnemen?


opbouw haar

De groei van het haar

De groei van het haar kunnen we onderverdelen in 3 fasen:

Fase 1: de groeifase

Het haar start in de groeifase, ook wel anagene fase genoemd. Deze periode duurt tussen de 2 en 6 jaar. In deze periode volgen de haarcellen die uit de haarwortel komen elkaar op en vormen zo het haar. Het haar groeit gemiddeld 0,35 millimeter per dag en kan in de groeifase ongeveer 25 tot 70 centimeter lang worden. Deze groeifase en dus ook de lengte van je haar is genetisch bepaald. Ongeveer 85 tot 90% van het haar bevindt zich in deze fase. Het haar op onze hoofd groei gemiddeld 0,35 mm per dag, wat neerkomt op ongeveer 1 cm per maand.

Fase 2: de overgangsfase

Na de groeifase volgt de overgangsfase, ook wel katagene fase genoemd. Het haar heeft zijn maximale lengte bereikt en bereidt zich voor om uit te vallen. Deze fase duurt 1 tot 2 weken. Ongeveer 1% tot 3% van je haar bevindt zich in deze fase.

Fase 3: de rustfase

Na de overgangsfase volgt de rustfase, ook wel telogene fase. Dit is de laatste fase van je haarcyclus. De oude haren worden door de nieuwe haren uitgestoten. De rustfase duurt 1 tot 3 maanden en aan het einde van deze fase zal het haar uitvallen. Deze cyclus van 3 fasen herhaalt zich ongeveer 20 keer. Mensen met een korte groeifase van 2 jaar worden hierdoor eerder kaal dan mensen met een langere groeifase van bijvoorbeeld 6 jaar.

2 soorten haren

Er zijn twee soorten haren te onderscheiden: de vellushaartjes en de terminale haren. Vellushaar is erg fijn en kleur- en mergloos, en wordt eigenlijk niet langer dan 1 cm. Het groeit op het lichaam van kinderen en in het gezicht van vrouwen. Vanaf de puberteit gaan onder invloed van hormonen verschillende delen van het lichaam een sterkere beharing vertonen. Dit zijn de zogenoemde terminale haren.

De functie van het haar

Haar is er in de eerste instantie voor om ons te beschermen tegen bijvoorbeeld kou. Bij kou gaan de haren rechtop staan en krijg je kippenvel. Hierdoor wordt warmte vastgehouden en de lichaamstemperatuur geregeld. Wimpers en wenkbrauwen beschermen onze ogen tegen stof en transpireren en haar in onze neusgaten en oren bieden bescherming tegen stoffen van buiten.

In de realiteit heeft haar meer een sociale functie. We hebben een kapsel dat aansluit bij onze uitstraling en leeftijd en glanzend haar is vaak een teken van gezondheid. Daar staat tegenover dat (sterke) haargroei op andere plaatsen niet altijd gewaardeerd wordt. Hierbij kun je denken aan haren op de benen en oksels bij vrouwen of het haar op de rug bij mannen.


functie van haar

Wat bepaalt de kleur?

De kleur van je haar kan verschillen van blond tot zwart en wordt met de loop der jaren grijs. Wat bepaalt de kleur van je haar? Dit wordt gedaan door kleurstoffen in onze haarschors, de melanine. De kleur wordt onderin de haarwortel gemaakt door pigmentcellen en die schuiven mee met de groei van je haar naar buiten. Er zijn 2 soorten melanine die in verschillende verhoudingen in het haar voorkomen. Mensen met donker haar hebben meer eumalanine en mensen met blond of rood haar hebben juist meer phaeomelanine. Naarmate we ouder worden, wordt er minder van deze pigmentcellen aangemaakt en krijgt je haar een witte kleur. Hierdoor wordt je grijs.

Haarverlies

Zoals al eerder genoemd bevindt 1% tot 3% van de haren zich in de overgangsfase en vallen deze uiteindelijk uit. Dit komt neer op ongeveer 80 tot 100 haren per dag. Dit lijkt veel, maar als je weet dat we gemiddeld 150.000 haren op ons hoofd hebben, vallen die 100 nauwelijks op. Die 150.000 is dus een gemiddelde. Sommige mensen zijn minder bedeeld met een haarbos van 60.000 en andere mensen hebben juist veel meer haar en komen op een totaal van 180.000 haren. Dit verschilt dus per persoon!

Wist je dat?

Mannen gemiddeld meer haren hebben dan vrouwen? Gemiddeld hebben mannen tussen de 150.000 en 180.000 haren en vrouwen tussen de 130.000 en 150.00 haren.

Er is pas sprake van extreme haaruitval als er kale plekken op de hoofdhuid ontstaan. Is dit bij jou het geval, dan zou je even langs de huisarts kunnen gaan voor advies en eventuele bloedanalyse. Zo kan er gekeken worden of dit haarverlies wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld schommelingen in de hormoonbalans of dat er wat anders aan de hand is.

Haren en de zwangerschap

Onder invloed van de hormonen van de zwangerschap kan er wat veranderen in de groei van je haar. De zwangerschapshormonen beïnvloeden namelijk de groeifase. Onder invloed van het vrouwelijke hormoon oestrogeen kan je haar voller worden, terwijl bij andere vrouwen juist sprake is van meer haarverlies. Na de bevalling neemt de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam weer af en komen de mannelijke en vrouwelijke hormonen weer in balans. De cyclus van je haren gaat weer terug naar hoe het was. Dit betekent dat de volle bos haar die je had ontwikkeld tijdens de zwangerschap slinkt en dat er meer haren uitvallen dan normaal. Dit hoort bij de veranderingen in je hormoonbalans en is dus niks om je zorgen over te maken.


haren en de zwangerschap

Haren en de overgang

Net als tijdens de zwangerschap, hebben vrouwen tijdens de overgang ook te maken met een veranderende hormoonspiegel. Het lichaam maakt vanaf de overgang namelijk minder oestrogeen aan, soms wel tot 80% minder. De verhouding tussen het vrouwelijke hormoon oestrogeen en het mannelijke hormoon androgeen verandert en het lichaam raakt hierdoor uit balans. De meeste vrouwen merken dit door dunner wordend haar. Dit kan geleidelijk gaan, of juist in perioden van meer of minder haaruitval.

Haar en voeding

Gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk voor het lichaam. Wanneer je merkt dat de conditie van je haar achteruit gaat, kan het zijn dat je bepaalde voedingsstoffen tekort komt. Vitaminen en mineralen zijn namelijk belangrijk voor de gezondheid van je haar. Welke voedingsstoffen verdienen extra aandacht voor een goede conditie van je haar?


Vitamine B8

Vitamine B8 wordt ook wel biotine genoemd en ondersteunt de gezonde haargroei van binnenuit. Vitamine B8 is een van de acht vitaminen uit het vitamine B-complex en vind je in melk, sojaproducten, noten, pinda’s en eieren.

Zink

Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten en dus ook voor die van het haar. Dit mineraal is betrokken bij de vorming van keratine en dat is het hoofdbestanddeel van haar. Het houdt je haren sterk en is van belang voor het behoud van glanzend haar. Zink vind je in vis, vlees, bruin brood, haring, rijst en peulvruchten.

Koper

Het pigment, ook wel melanine genoemd, zorgt voor je haarkleur. Deze melanine-productie is helaas niet eindeloos. Zodra de aanmaak van pigment minder wordt, komen de grijze haren te voorschijn. Het mineraal koper is betrokken bij de pigmentvorming van het haar en vind je in groente, volkorenproducten en chocolade.

Selenium

Selenium draagt bij aan de normale haargroei. Selenium heb je maar in kleine hoeveelheden nodig en vind je in vis, paranoten en orgaanvlees.

Probeer daarom altijd gezond en gevarieerd te eten zodat je alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Kies dagelijks voor gezonde producten zoals groenten, fruit, magere zuivel, volkoren producten en mager vlees. Zorg dat je gezonde vetten binnenkrijgt uit vette vis, plantaardige olie of noten. Daarbij is het belangrijk om elke dag minstens twee liter per dag te drinken (het liefst water) en voldoende te bewegen.


Voedingssupplementen voor de haren

Er zijn verschillende voedingssupplementen te koop die kunnen bijdragen aan een goede haarverzorging. Deze bevatten de voedingsstoffen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze een goede werking hebben op de haren. Wij geven je hieronder een aantal voorbeelden:Huid, Haar & Nagels

Flinndal Huid, Haar & Nagels

Flinndal Huid, Haar & Nagels is een product voor huid, haar en de nagels. Zo bevat het tablet de vitaminen en mineralen die de huid van binnenuit voeden en verzorgen, zoals vitamine A, B2, B8 en zink. Selenium en zink dragen, net als vitamine B8, bij aan sterk, glanzend haar en zijn ook goed voor de nagels. Mét groene thee- en walnotenextract voor de bescherming van de huid tegen UV stralen.Zink

Flinndal Zink

Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten en dus ook voor die van het haar. Het is betrokken bij de vorming van keratine (een eiwit) en dat is het hoofdbestanddeel van haar. Het houdt je haren sterk en is van belang voor het behoud van glanzend haar. Flinndal Zink heeft een verantwoorde dosering. Het bevat 10 mg zink per tablet. Dit is 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Een mooie aanvulling op de voeding en ook weer niet té veel. Bovendien is het gemaakt van het goed opneembare zinkcitraat.Vitamine B complex

Flinndal Vitamine B-complex

Vitamine B8 wordt ook wel biotine genoemd en ondersteunt de gezonde haargroei van binnenuit. Vitamine B8 is een van de acht vitaminen uit het vitamine B-complex en vind je daarom in Flinndal Vitamine B-complex. Flinndal Vitamine B-complex heeft een krachtige dosering van 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Hiermee is dit product speciaal afgestemd op mensen die een verhoogde behoefte aan B-vitaminen hebben, maar waarmee je (in combinatie met je voeding) ook weer niet te veel binnenkrijgt.Multi

Flinndal Multi

Flinndal Multi bevat 13 vitaminen en de belangrijke mineralen in 1 tablet. Met onder andere vitamine B8 die de gezonde haargroei van binnenuit ondersteunt, koper voor de kleur van het haar, zink voor de opbouw van het haar en selenium voor een goede conditie van het haar. Ideaal voor als je naast de gezonde voeding graag nog iets extra’s neemt om je lichaam te ondersteunen.


Haar en verzorging

Haren hebben verzorging nodig. Doordat we zweten en ons haar te maken krijgt met viezigheid van buitenaf is het nodig om je haren te wassen. Shampoo heeft een reinigende werking. Het verfrist het haar en verwijdert het natuurlijke haarvet, stylingsproducten die je gebruikt en overig vuil. Voor de meeste mensen geldt dat zij niet dagelijks hun haar hoeven te wassen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je het juist uitdroogt en dat het hierdoor gemakkelijk breekt. Je wast namelijk niet alleen het vuil weg, maar ook het natuurlijke talg en vet die het haar beschermen en de hoofdhuid soepel houden.

Een kleine groep is wel gebaat bij het dagelijks wassen van het jaar. Dit zijn mensen die veel sporten, van nature heel vet haar hebben, heel fijn haar hebben of wonen op een zeer vochtige plek.

Om het wassen zo lang mogelijk uit te stellen zijn er ook een aantal tips. Belangrijk is bijvoorbeeld zo min mogelijk aan je haar zitten. Hoe meer je het borstelt en met je handen door je haar gaat, des te meer verspreid je het vet van je hoofdhuid door je haren. Wees ook voorzichtig met vet makende producten zoals olie en serum, gebruik deze dus indien nodig alleen in de haarpunten.

Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling. Zichtbaar vet haar, een jeukende hoofdhuid of duidelijk vuil in het haar zijn tekenen dat het tijd is.

Gebruik bij het wassen van je haar een hoeveelheid shampoo die zo groot is als een euromunt. Verdeel het product over je handen en breng het dan aan op de nekpartij van je haren. Beweeg het masserend naar de kruin.

Het kan soms nuttig zijn om je shampoo aan te passen. Je haar kan onder invloed van hormonen droger of vetter worden. Ook als je je haar verft, heeft het andere shampoo nodig. Daarom is het verstandig om je shampoo aan te passen op de behoefte van je haar.

Gebruik van conditioner?

Tijdens het wassen van je haar gaan de haarschubben open staan. Het gebruik van een conditioner zorgt ervoor dat deze weer sluiten en je haar mooi glad maken. Een conditioner is dus niet alleen aan te raden bij droog haar, maar elk haartype is hierbij gebaat. Kies net als bij shampoo voor de conditioner die aansluit bij de behoeften van jouw haar. Gebruik niet meer dan een euromunt en spoel het product na gebruik goed uit.


haren en verzorging

Haar en beschadiging

Haar kan beschadigen als je het niet goed verzorgt. Overmatig wassen, te warm föhnen, stijlen met een stijltang, langdurige blootstelling aan de zon, chemische permanenten of kleuren en verven kunnen je haar zwak maken of beschadigen. Om dit te voorkomen is het goed om je haar af en toe wat rust te geven door het een keer niet te verven of te stijlen. Andere tips:

  • Föhnen met een koudere lucht is beter voor het haar
  • Een hoedje dragen als de zonkracht hoog is kan het haar ook beschermen
  • Borstel je haar niet te vaak, dan wordt het droog en dof. Een borstel gemaakt van dierenhaar werkt beter dan een plastic borstel.

Feiten of fabels

Er wordt veel geschreven over de haren en haarverzorging en sommige bronnen spreken elkaar tegen. Wij hebben daarom de meest voorkomende feiten en fabels voor je op een rij gezet, zodat hier geen verwarring meer over kan bestaan.

1. Van scheren krijg je meer of snellere haargroei

Als je gaat scheren worden er geen nieuwe haarfollikels aangemaakt. Dus ook geen nieuwe haren. Misschien lijkt dit zo omdat je, als je een haar afscheert, je deze afscheert op het dikste punt van de haar. Hierdoor lijkt deze voller en donkerder. Dit is slechts optisch, er worden geen nieuwe haren gevormd.

2. Door het uittrekken van haren krijg je meer of snellere haargroei

Ook hierbij worden geen nieuwe haarfollikels gevormd, net als bij het scheren. Zelfs niet bij grijze haren. Het bijgeloof van: ‘door het uittrekken van 1 grijze haar, krijg je er 7 voor terug’ is dus niet waar.

3. Van scheren krijg je meer of snellere haargroei

Natuurlijk ziet je haar er veel voller en gezonder uit, als je met regelmaat de puntjes laat knippen, maar hoe hard je haar groeit wordt geregeld in de haarfollikel. Het knippen van de punten heeft daar geen invloed op, je hoofdhaar groeit tenslotte vanuit de haarfollikel en die groei kun je alleen inwendig beïnvloeden.

4. Van scheren krijg je meer of snellere haargroei

Gespleten haarpunten zullen nooit meer heel worden, omdat dit gewoon een intense beschadiging van de haar is. Er zijn veel shampoos en andere spulletjes die het tegendeel beweren, maar de enige manier om van gespleten haarpunten af te komen is je haar te laten knippen. Wie gespleten haarpunten negeert heeft zelfs kans een lang stuk van het haar te moeten afknippen, omdat gespleten haarpunten steeds verder zullen splijten.