Kan jij er nog chocola van maken?

chocolade.jpg

Zeker met de komst van Sinterklaas in het vooruitzicht is dit een actueel onderwerp: hoe gezond is chocola? Kun je zonder zorgen een paar letters soldaat maken, of is het toch zaak om voorzichtig te zijn?

De wetenschappelijk onderzoeken over de gunstige invloed van chocola op de gezondheid vliegen ons om de oren, maar tegenhangers melden toch vooral chocola te mijden vanwege de hoge hoeveelheid vet die het bevat. Hoe zit het nu precies?

Hieronder proberen we antwoord te geven op deze vraag. Laten we eens beginnen met de voedingswaarden van chocola.

Pure chocolade (met 54% cacao) bevat per 100 gram:

Energie in kcal 513
Vezels 1,1 gram
Koolhydraten 49 gram
Eiwitten 5,3 gram
Vetten 33 gram (waarvan 20,2 gram verzadigd vet)
Suikers 49 gram

Daarnaast is pure chocola rijk aan magnesium en bevat het ook andere mineralen als calcium, ijzer, fosfor, kalium en zink.

De voedingswaarden van melkchocolade zien er iets anders uit:

Melkchocolade (met 32% cacao) bevat per 100 gram:

Energie in kcal 514
Vezels 1,2 gram
Koolhydraten 55 gram
Eiwitten 9,2 gram
Vetten 31,5 gram (waarvan 19 gram verzadigd vet)
Suikers 55 gram

Melkchocolade bevat een stuk minder van de hierboven genoemde mineralen, maar wel wat meer calcium.

Pure chocolade is de beste keus

Als je naar het aantal calorieën, de hoeveelheid suikers en mineralen per 100 gram kijkt, is pure chocola de beste keus uit deze 2 soorten. Hierbij moet wel gezegd worden dat het wel erg veel calorieën (uit suikers en vetten) bevat voor een tussendoortje. We houden meestal als leidraad aan dat een gezond tussendoortje niet meer dan 250 kcal per 100 gram bevat.

Cacao, een 'feel good' hormoon

Maar dan gaat het ook nog om dat bestanddeel van chocolade, namelijk cacao. Cacao heeft een aantal voordelen. Zo kan het je stemming verbeteren. Cacao bevat namelijk een stofje genaamd tryptofaan. En tryptofaan kan weer omgezet worden in serotonine, het zogenaamde “feel good” hormoon. Dit verklaart waarschijnlijk waarom we ons meestal prettig voelen na het nuttigen van chocola.

Daarnaast zou cacao een antioxidante werking en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Dit zou onder andere een positief zijn voor de bloeddruk. En ook het hart zou profiteren van een ruime portie chocolade, aldus het British Medical Journal in een onderzoek uit 2011.

Eet chocolade met mate

Toch plaatsten de wetenschappers ook kanttekeningen bij dit onderzoek. Hoewel chocola wel degelijk een gezondheidsbevorderende invloed kan hebben, is het niet gezond om elke dag een reep chocola te nuttigen. Door het grote aantal calorieën en de hoeveelheid vetten en suikers die chocola bevat, kan juist een tegenovergesteld effect bereikt worden op hart en bloedvaten. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

Af en toe een stukje chocolade kan geen kwaad

Onze conclusie: eigenlijk is het met chocola net als met alle lekkere (ongezonde) dingen in het leven; doseer met mate. Af en toe een stukje chocola kan geen kwaad, maar werk niet elke dag een hele chocoladereep naar binnen. En als je chocola eet, kies dan liever voor pure chocolade. Dan profiteer je ook nog eens van de mineralen die het bevat.

Zo, laat de Sint nu maar komen!

Inge voedingsdeskundige Flinndal

Wie ben ik?

Mijn naam is Inge Hendriks. Ik ben sinds 2007 werkzaam voor Flinndal. Voeding is mijn passie. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op dit gebied. Naast mijn werk voor Flinndal heb ik mijn eigen website (www.leeffit.nl), voor online advies over gezonde voeding en leefstijl.Lees ook:

Onze voedingsdeskundige geeft antwoord op vragen: hoeveel calorieën mag ik nou precies per dag binnenkrijgen? Lees meer

De laatste tijd val ik bij het kijken van programma’s als Tros Radar van de ene verbazing in de andere. Er lijkt een ware hetze gaande tegen voedingssupplementen. Ook de Consumentenbond en het Voedingscentrum doen een duit in het zakje. Lees meer

Er is veel onduidelijkheid over kaas en het vetgehalte. Alles over het vetpercentage van kaas en gesmolten kaas wordt door onze voedingsdeskundige uitgelegd. Lees meer

Geef een reactie op: Kan jij er nog chocola van maken?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.