Vijf veelgestelde vragen over veilig zonnen
Veel mensen vinden zonnen heerlijk. Helaas kan de zon veel schade toebrengen aan de huid zoals huidveroudering, pigmentvlekken en roodheid. Hoe kun je veilig genieten van de zon? Wij geven antwoord op vijf veelgestelde vragen.
1. Hoe werkt UVA en UVB-straling?
Om beter te begrijpen hoe de zon precies werkt op onze huid én hoe we deze goed kunnen beschermen, is het belangrijk om iets meer te weten over Uv-straling. De Uv-straling van de zon bestaat uit twee soorten.
- De UVB straling. Deze straling zorgt ervoor dat je huid verkleurt.
- De UVA straling. De UVA straling zorgt voor huidveroudering en beschadiging aan het DNA. Deze straling dringt namelijk diep door in de huid, wordt niet geheel tegen gehouden door glas en minder sterk gefilterd door wolken. De UVA straling is het hele jaar aanwezig (ook in de winter) en is onafhankelijk van het moment van de dag en het seizoen. Daarom is het belangrijk om óók in de winter jezelf te beschermen met een zonnebrand met minimaal factor 15.
2. Wanneer smeren?
Bruin worden, wordt gezien als iets positiefs. Na een dagje op het strand, op het terras of in het park ben je blij wanneer je ziet dat je armen, hals of benen weer iets bruiner zijn geworden. Dit bruine kleurtje is natuurlijk ook heel mooi, maar toch is het bruin worden van de huid al een teken van beschadiging. En als je eenmaal bruin bent, betekent dit niet dat je beschermd bent tegen de zon en je niet meer hoeft te smeren.
Regel is om dagelijks te smeren met minimaal factor 15 (beschermt tegen 94% van de zonnestralen). Bij een hoge zonkracht (+3) en tussen 11:00 en 15:00 wordt aangeraden om te smeren met factor 30 (beschermt tegen 97% van de zonnestralen). Als je snel een verbrande huid krijgt, je aanleg hebt voor pigmentvlekken of een lichte huid hebt, dan wordt aangeraden om altijd factor 30 te smeren. Gebruik bij een hoge zonkracht een dikkere laag. Te weinig smeren betekent namelijk ook dat je minder goed beschermd bent.
3. Hoe lang ben ik beschermd?
Er is niet één zonnebrandcrème die voor de hele dag beschermt. Belangrijk dus om bij een hoge zonkracht (+3) wat vaker te smeren. De factor van de zonnebrand neemt af zodra je deze aanbrengt en beschermt na twee uur niet goed genoeg meer. Hoe snel de factor afneemt verschilt per persoon, is afhankelijk van de huid, sterkte van de zon en de activiteit. Het beste is om uit de zon te blijven tussen 11:00 en 15:00, bij een hoge zonkracht (+3) elke twee uur te smeren, schaduw op te zoeken of jezelf te beschermen met kleding zoals een hoedje voor je gezicht of een zonnebril met UV bescherming.
4. Maak ik wel voldoende vitamine D aan als ik mezelf insmeer?
Het goed gebruiken van zonnebrandcrème (wanneer je een dikke laag gebruikt) kan de aanmaak van vitamine D verminderen. Uit onderzoek blijkt dat vrijwel niemand een zonnebrandcrème goed gebruikt. Met goed wordt hier bedoeld dat elk stukje huid dik wordt ingesmeerd bij elke blootstelling aan de zon en dat dit ook elke 2 uur wordt herhaald.
Je huid maakt in de zomer door de zonkracht in een korte tijd voldoende vitamine D aan. Het is daarom prima om je gezicht en handen tien minuten onbeschermd bloot te stellen aan de zon. Wanneer je langer de zon in gaat, is een bescherming in de vorm van zonnebrandcrème uiteraard wel noodzakelijk.
Er zijn bepaalde bevolkingsgroepen waarbij de Gezondheidsraad adviseert om het hele jaar extra vitamine D in te nemen in de vorm van een supplement. Dit zijn kinderen van 0 tot 4 jaar, vrouwen vanaf 50 jaar en vrouwen en mannen vanaf 70 jaar, mensen met een getinte of donkere huid, mensen die gesluierd zijn, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen.
5. Zijn er ingrediënten die ik moet vermijden?
Er bestaan nogal wat verschillen in de ingrediënten die in zonnebrandcrèmes terugkomen. Er is discussie over de veiligheid van deze ingrediënten. Sommige (bijvoorbeeld chemische filters zoals oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone) worden teruggevonden in urine of worden opgenomen in het bloed. Vermijd verder ook geurstoffen, parfum (kan pigmentvlekken veroorzaken) en oxybenzone. Wil je meer weten over veilige en onveilige ingrediënten in zonnebrandcrèmes (en andere cosmetica)? Dan adviseren wij je het blog te lezen op de website van dermatoloog Jetske Ultee.
Veilig genieten van de zon
Een zonnetje is goed voor het humeur, maar een hele dag bakken is niet goed voor de huid. Smeer je daarom altijd in en ga ook een tijdje onder een parasol zitten, ook al lijkt de zon niet zo hard te schijnen. Ook door bewolking kunnen UV stralen zich namelijk heen dringen en de huid beschadigen. Wanneer je jezelf goed beschermt (met minimaal factor 15 of 30) en tussen 11:00 en 15:00 uur probeert niet te veel in de zon te zijn, beschadig je de huid zo min mogelijk en kun je veilig genieten van de zon!
Lees ook
Lees ook
Boerenkoolsoep
Maak eens boerenkoolsoep! Deze groente zit namelijk vol vitaminen en mineralen. Ideaal om je weerstand een boost te geven.
Lees meer Lees meerWat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meer