Terug naar overzicht

Top 5 gezonde vissen

Top 5 gezonde vissen
Flinndal
19-9-2014
9 Reacties
gezonde vis

De Gezondheidsraad adviseert om één keer per week vis eten en dan vooral vette vis. Vette vis zit namelijk vol met omega 3 vetzuren. Deze vetzuren ondersteunen het hart (dagelijks 250 mg EPA en DHA). Ook zijn ze belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen (dagelijks 250 mg DHA).


Er zijn veel vissen die je kunt eten. Toch is niet elke vis hetzelfde. Zo zijn er magere vissen, half vette vissen en vette vissen. De vette vis bevat meer omega 3 vetten dan magere vis, maar magere vis bevat weer meer proteïnen.

Verder kan er nog onderscheid worden gemaakt tussen wilde en gekweekte vis. Wilde vis wordt vaak bedreigd door overbevissing, maar gekweekte vis bevat meestal minder voedingsstoffen. Om je een beetje te helpen bij de keuze voor een gezonde en duurzame vis, hebben wij een top 5 voor je samengesteld.


1. Haring

De haring is populair. En dan specifiek de ‘Hollandse Nieuwe’. Dit is de eerste, jonge haring van het seizoen en bevat minimaal 16% vet. De haring bevat van dit lijstje het hoogste percentage gezonde vetten. Naast de gezonde vetten zit er in haring ook een flinke dosis vitaminen zoals vitamine A, B2, B6, B11, B12, C en D. Een haring eten is dus heel gezond. Vandaar het oude gezegde: ‘Haring in het land, dokter aan de kant’.


2. Zalm (wildgevangen in Alaska)

De tweede vis in onze lijst is de zalm. Zalm is een gezonde vis door zijn hoge gehalte aan omega 3 vetten en de vele vitamines. Er is wel een verschil tussen wilde zalm en gekweekte zalm. Wilde zalm eet voornamelijk garnalen en planktonkreeftjes. Dit geeft ook de roze kleur aan de zalm. Gekweekte vis eet deze garnalen en planktonkreeftjes niet en bevat hierdoor minder voedingsstoffen.

Zalm is een vis die geplaagd wordt door overbevissing. Maar gelukkig gaat het wel goed met de zalmpopulatie in Alaska. Deze vis kan je dus met een gerust hart eten. Nog een handige tip: hoe korter de bereidingstijd van de zalm, hoe meer voedingsstoffen er bewaard blijven.


3. Sardine

Sardines zijn een wat onbekendere vis, maar ze zijn rijk aan omega 3, eiwitten en een rijke bron van vitamine D. Ze zijn verwant aan de haring en behoren tot de vette vis. Het voordeel van sardines is dat ze betaalbaar zijn, goed verkrijgbaar en je kan ze op veel manieren bereiden. Als je sardine gaat eten, kies dan voor de sardine die is gevangen in de Atlantische oceaan.Deze populatie is het grootst en is hierdoor de meest verantwoorde soort om te eten.


4. Makreel

Makreel is een vette vissoort en heeft een hoog gehalte aan omega 3 vetzuren en vitamine B12. Vooral gerookt is makreel een favoriet. Makreel was een vis die altijd in grote aantallen aanwezig was, maar helaas hebben vissers de vangstquota een paar keer overtreden. De vis is nog niet overbevist, dus je kunt deze vis nog prima eten. Wij raden wel aan dit zo nu en dan te doen en de makreel echt als een lekkernij te zien waarmee je je af en toe mag verwennen.


5. Forel

Forel is één van de gezondste vissen die je aan je dieet kunt toevoegen. Van de forelsoorten is de regenboogforel de bekendste. Deze vis zit boordevol omega 3 en proteïne. Net als bij zalm bestaat het dieet van wilde forel vooral uit garnaaltjes en kreeftjes, wat de roze kleur geeft aan de vis. Gekweekte forel heeft, door een verschillend dieet, deze natuurlijke kleur niet. Maar om commerciële reden wordt toch een roze kleurstof toegevoegd aan deze vis. Dit betekent niet dat de vis minder gezond is. Vooral de biologisch gekweekte soort is een gezonde toevoeging aan je wekelijkse voeding.


Bonus: Ansjovis

Ondanks dat we al een top 5 hebben samengesteld, konden we de ansjovis niet weglaten uit deze lijst. Ansjovis is ook een vette vissoort en wordt gekenmerkt door de karakteristieke zoute smaak. Het is een heerlijk om deze vis te gebruiken als smaakmaker voor pasta en salades of als topping op een pizza. Wist je trouwens dat ansjovis ook vaak te vinden is in tapenade? De ansjovis is dus eigenlijk van alle markten thuis en kan je overal voor gebruiken.


Wanneer welke vis eten?

Net als met fruit en groente, kan je vis het beste in een bepaald seizoen eten omdat deze dan het lekkerst is. Dit heeft te maken met de wateren waarin de vis zwemt, de hoeveelheid voedsel die beschikbaar is en de afstand die hij heeft afgelegd. Verder speelt mee dat het belangrijk is de vissen met rust te laten in het paarseizoen. Op deze manier kan hij zich voortplanten en kunnen wij nog lang van de vis blijven genieten. Wil je weten wanneer je welke vis wanneer kunt eten? Dit vind je terug in de viskalender.


Eén keer per week vis

Lukt het niet om één keer per week vis te eten of lust je geen vis? Dan is een voedingssupplement een goed alternatief als aanvulling op de voeding. Flinndal Omega-3 Forte bevat precies genoeg omega 3 voor de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. En voor de kleintjes of vegetariërs hebben wij een speciaal omega 3 product in ons assortiment, speciaal afgestemd op hun behoefte. Hierdoor is er voor iedereen de mogelijkheid om de gezonde vetten binnen te krijgen.

Aanbevolen producten

Omega-3 Plantaardig
Omega-3 Plantaardig
4,9 sterren
(49)
Vanaf € 15,45
Bekijk product
Omega-3 Vegan Extra Forte
Omega-3 Vegan Extra Forte
5 sterren
(1)
Vanaf € 21,95
Bekijk product
Omega-3 Junior
Omega-3 Junior
4,5 sterren
(20)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Omega-3 Forte
Omega-3 Forte
4,7 sterren
(188)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Oog Complex Forte
Oog Complex Forte
4,7 sterren
(27)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Voordeelpakket Vegan
10% Korting
Voordeelpakket Vegan
Vanaf € 81,77
Bekijk product
Omega-3 Extra Forte
Omega-3 Extra Forte
4,8 sterren
(112)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Omega-3 Premium
Omega-3 Premium
4,8 sterren
(18)
Vanaf € 19,45
Bekijk product
Top 3 Voordeelpakket
10% Korting
Top 3 Voordeelpakket
5 sterren
(1)
Vanaf € 82,21
Bekijk product
Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,6 sterren
(18)
Vanaf € 18,45
Bekijk product

Lees ook

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen: het geheim achter een stralende huid

Collageen speelt een belangrijke rol in de gezondheid van onze huid. In deze blog leggen we uit wat collageen is en hoe het je huid helpt om soepel te blijven.

Lees meer Lees meer
Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine? En waarom zou je het moeten overwegen als onderdeel van je dagelijkse routine? In deze blog duiken we dieper in de wereld van dit stofje.

Lees meer Lees meer
Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. In deze blog bespreken we de rol van omega-3 tijdens de zwangerschap.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Top 5 gezonde vissen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van H. Riemersma, geplaatst op 27-2-2019
lees zeer verontrustende berichten over de kweekzalm (Noorse zalm). Dit schijnt nu de smerigste en ongezondste vis ter wereld te zijn (bron 50+). At dit al 1x per week jaren lang. Hoe zou het zijn met de kweek zalmforel?
Reactie van Goffings Rudi, geplaatst op 12-1-2019
Beste. Hoeveel gr omega-3 zit er in 100 gram verse makreelfilet? Dank.
Antwoord van Anna, gegeven op 16-1-2019
100 gram rauwe makreel bevat 3,5 gram Omega-3. Tijdens de bereiding verdampt een deel van het vocht in de vis waardoor er per 100 gram bereide vis meer Omega-3 in zit. Zo bevat 100 gram gerookte makreelfilet 6 gram Omega-3. Deze gegevens en de hoeveelheid EPA en DHA zijn terug te vinden in de (online) NEVO tabel van het RIVM.
Reactie van helena, geplaatst op 16-8-2018
waarom komen gezonde vette vissoorten niet voor op de viskalendet??
Reactie van a.m.sybesma, geplaatst op 15-2-2018
Soms eet ik vis,maar meestal eet ik vlees met aardappels en groente.En ook stampot in de winter,zomers veel rauwkost salade.
Reactie van Maria, geplaatst op 23-9-2016
Vis met het MSC-keurmerk is duurzaam gevangen en steeds meer in de winkels te koop. Dus goed voor u en goed voor het milieu en de vissen! Drie vliegen in één klap, dus grijp uw kans. Al jaren eet ik drie keer per week vis, de allergezondste soorten en ben kerngezond. Het is niet waar, dat vis eten alleen voor de rijken is. Wat een onzin: men kan bij div, supermarkten voordelige, goede (MSC!) vis kopen. Soms in de aanbieding en dan invriezen voor later! Doe ik ook, met een klein salaris!
Reactie van Joep van de zalm, geplaatst op 19-7-2016
Vis duur , ja maar volendammers moeten ook wat verdienen.
Reactie van A.van der Leest, geplaatst op 25-6-2016
Waarom is vis zo duur. door de duurte is vis alleen te betalen voor de rijken.
Reactie van Francisca, geplaatst op 7-9-2015
Vorige week heb ik gelezen dat japanse vrouwen het oudste worden, in Japan wordt ook veel verse vis gegeten, volgens mij ligt het daaraan
Reactie van A M van Moppes, geplaatst op 5-2-2015
Ik eet al een paar jaar 2xpw haring,buiten andere vis.