Top 10 gezonde vissen
De Gezondheidsraad adviseert om één keer per week vis eten en dan vooral vette vis. Vette vis zit namelijk vol met omega 3 vetzuren. Deze vetzuren ondersteunen het hart (dagelijks 250 mg EPA en DHA). Ook zijn ze belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen (dagelijks 250 mg DHA).
Er zijn veel vissen die je kunt eten. Toch is niet elke vis hetzelfde. Zo zijn er magere vissen, half vette vissen en vette vissen. De vette vis bevat meer omega 3 vetten dan magere vis, maar magere vis bevat weer meer proteïnen.
Verder kan er nog onderscheid worden gemaakt tussen wilde en gekweekte vis. Wilde vis wordt vaak bedreigd door overbevissing, maar gekweekte vis bevat meestal minder voedingsstoffen.
Welke vis is gezond?
Om je een beetje te helpen bij de keuze voor een gezonde en duurzame vis, hebben wij een top 10 voor je samengesteld.
Wat zijn gezonde vette vissen?
1. Haring
Haring is ontzettend gezond en mede daarom populair. Vooral de ‘Hollandse Nieuwe’ is bij veel mensen geliefd. Dit is de eerste jonge haring van het seizoen en deze bevat minimaal 16% vet; het hoogste percentage gezonde vetten van alle vissen in dit lijstje. Naast gezonde vetten zit er in haring ook een flinke dosis vitaminen, zoals vitamine A, B2, B6, B11, B12, C en D. Haring eten is dus heel goed voor je gezondheid. Vandaar het oude gezegde: ‘Haring in het land, dokter aan de kant’.
2. Zalm (wildgevangen in Alaska)
De tweede vis in onze lijst is de zalm. Zalm is een gezonde vis door zijn hoge gehalte aan omega 3 vetten en de vele vitamines. Er is wel een verschil tussen wilde zalm en gekweekte zalm. Wilde zalm eet voornamelijk garnalen en planktonkreeftjes. Dit geeft ook de roze kleur aan de zalm. Gekweekte vis eet deze garnalen en planktonkreeftjes niet en bevat hierdoor minder voedingsstoffen.
Zalm is een vis die geplaagd wordt door overbevissing. Maar gelukkig gaat het wel goed met de zalmpopulatie in Alaska. Deze vis kan je dus met een gerust hart eten. Nog een handige tip: hoe korter de bereidingstijd van de zalm, hoe meer voedingsstoffen er bewaard blijven.
Is gerookte zalm gezond?
Gerookte zalm wordt vaak geprezen om zijn gezonde eigenschappen, maar bij het roken van zalm kunnen potentieel schadelijke stoffen ontstaan zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's), die in verband worden gebracht met gezondheidsrisico's zoals kanker. Gerookte zalm bevat goede voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine D en selenium, maar het is belangrijk om gerookte zalm met mate te eten en te variëren met andere vissoorten, om blootstelling aan eventuele schadelijke stoffen te beperken.
3. Sardine
Sardines zijn wat minder bekend, maar ze zijn rijk aan omega 3, eiwitten en vitamine D. Ze zijn verwant aan de haring en behoren tot de vette vis. Het voordeel van sardines is dat ze betaalbaar zijn, goed verkrijgbaar en je kan ze op veel manieren bereiden. Als je sardine gaat eten, kies dan voor de sardine die is gevangen in de Atlantische oceaan.Deze populatie is het grootst en is hierdoor de meest verantwoorde soort om te eten.
4. Makreel
Makreel is een vette vissoort en heeft een hoog gehalte aan omega 3 vetzuren en vitamine B12. Vooral gerookt is makreel een favoriet. Makreel was een vis die altijd in grote aantallen aanwezig was, maar helaas hebben vissers de vangstquota een paar keer overtreden. De vis is nog niet overbevist, dus je kunt deze vis nog prima eten. Wij raden wel aan dit zo nu en dan te doen en de makreel echt als een lekkernij te zien waarmee je je af en toe mag verwennen.
5. Forel
Van de forelsoorten is de regenboogforel de bekendste. Deze vis zit boordevol omega 3 en proteïne. Is forel gezond? Absoluut! Net als bij zalm bestaat het dieet van wilde forel vooral uit garnaaltjes en kreeftjes, wat de roze kleur geeft aan de vis. Gekweekte forel heeft, door een verschillend dieet, deze natuurlijke kleur niet. Maar om commerciële reden wordt toch een roze kleurstof toegevoegd aan deze vis. Dit betekent niet dat de vis minder gezond is. Vooral de biologisch gekweekte soort is een gezonde toevoeging aan je wekelijkse voeding.
6. Ansjovis
Ansjovis is erg gezond doordat het veel goede vetten bevat. Wist je dat ansjovis ook vaak te vinden is in tapenade? De ansjovis is van alle markten thuis en kan je voor allerlei gerechten gebruiken.
Gezonde magere vissen
7. Kabeljauw
Kabeljauw is een veelzijdige en populaire keuze onder de magere vissen. Deze vis is niet alleen laag in vet, maar ook een uitstekende bron van eiwitten, vitamine B12, en essentiële mineralen zoals fosfor, wat belangrijk is voor de botgezondheid. Bovendien heeft kabeljauw een lager caloriegehalte, wat het een goede keuze maakt voor wie een caloriebeperkend dieet volgt.
8. Schelvis
Schelvis staat bekend om zijn fijne, witte vlees en is een favoriet in vele gerechten. Rijk aan eiwitten en laag in vet, is schelvis ook een goede bron van selenium, een belangrijk antioxidant dat het immuunsysteem ondersteunt en ontstekingen helpt verminderen.
9. Tonijn
Tonijn bevat een hoge dosis eiwitten en is een goede bron van omega-3 vetzuren, ondanks dat het minder vet bevat dan de vettere vissen. Tonijn is ook rijk aan verschillende vitamines en mineralen, waaronder B-vitamines, vitamine D, en magnesium.
Is tonijn in blik gezond?
Tonijn in blik is rijk aan eiwitten en biedt ook een goede hoeveelheid omega-3 vetzuren. Houd er wel rekening mee dat tonijn in blik veel kwik kan bevatten en dat sommige soorten tonijn in blik veel zout bevatten. Over het algemeen bevat lichtere tonijn (zoals skipjack) minder kwik dan witte tonijn (zoals albacore).
10. Tilapia
Tilapia bevat veel eiwitten en is een goede bron van belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine D en selenium. Bovendien is het laag in calorieën en vet, wat tilapia een goede keuze maakt voor wie zijn cholesterolgehalte wil beheersen of een caloriearm dieet volgt.
Wanneer welke vis eten?
Net als met fruit en groente, kan je vis het beste in een bepaald seizoen eten omdat deze dan het lekkerst is. Dit heeft te maken met de wateren waarin de vis zwemt, de hoeveelheid voedsel die beschikbaar is en de afstand die hij heeft afgelegd. Verder speelt mee dat het belangrijk is de vissen met rust te laten in het paarseizoen. Op deze manier kan hij zich voortplanten en kunnen wij nog lang van de vis blijven genieten. Wil je weten wanneer je welke vis wanneer kunt eten? Dit vind je terug in de viskalender.
Hoe vaak vis eten?
Lukt het niet om één keer per week vis te eten of lust je geen vis? Dan is een voedingssupplement een goed alternatief als aanvulling op de voeding. Flinndal Omega-3 Forte bevat precies genoeg omega 3 voor de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Voor vegetariërs/ veganisten en voor kinderen hebben wij ook een omega 3 producten in ons assortiment, speciaal afgestemd op hun behoefte. Hierdoor is er voor iedereen de mogelijkheid om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen.
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer