Terug naar overzicht

Top 5 wintervitaminen

Top 5 wintervitaminen
Flinndal
26-11-2013
0 Reacties

Top 5 wintervitaminen

Sneeuw, regen, wind en koude temperaturen, je komt het allemaal tegen tijdens de winter. In die periodes kan je wel wat extra weerstand gebruiken. Lees hier onze top vijf wintervitaminen.

1. Vitamine C

Vitamine C staat bekend als de weerstandsvitamine. Dat is niet zo gek want vitamine C speelt een belangrijke rol voor je weerstand. Het beïnvloedt namelijk de vorming van antilichamen, die van belang zijn voor het in stand houden van een gezond immuunsysteem. Maar naast de weerstand speelt het ook nog een rol in tal van andere processen in je lichaam.

Mandarijn vitamine CBeschermt tegen vrije radicalen
Vitamine C is een antioxidant en deze beschermen de gezonde cellen in het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan door schadelijke invloeden van buitenaf zoals ongezond eten, luchtvervuiling, te veel zonlicht of stress.

Voor botten, bloedvaten en de huid
Vitamine C is ook van belang voor de vorming van collageen en collageen zorgt er weer voor dat de huid stevig en elastisch blijft. Ook is collageen van belang voor de opbouw en de structuur van weefsel in de bloedvaten, spierpezen, kraakbeen, tandvlees, botten en de huid.

Extra energie
Vitamine C helpt mee bij het vrijmaken van energie. Als je weinig vitamine C binnenkrijgt kun je je vermoeid gaan voelen.

Bevordert de opname van ijzer
Vitamine C zorgt er ook voor dat ijzer beter door je lichaam wordt opgenomen.

2. Vitamine D

De meeste vitamine D maakt je huid aan met behulp van zonlicht. Tijdens de winter ervaren veel mensen een winterdip. Dat kan komen omdat de zon onvoldoende kracht heeft voor de aanmaak van vitamine D. Ook zijn we in de winter vaak warm gekleed en is alles bedekt met handschoenen, mutsen en sjaals. Zo heeft onze huid weinig kans om voldoende vitamine D op te nemen. Een aanvulling is dan zinvol.

Voor sterke botten en tanden
Vitamine D is onder ander nodig voor sterke botten en tanden want het zorgt ervoor dat er voldoende kalk in de botten blijft. Bij kinderen zorgt vitamine D ervoor dat calcium en fosfor uit voeding in de botten en tanden wordt vastgelegd.

Extra weerstand en soepele spieren
Ook voor een goede spierfunctie is vitamine D belangrijk. Een tekort kan leiden tot spierzwakte. Daarnaast zijn er een groepje peptiden (aminozuren) die de invloed van schadelijke stoffen tegen gaan. Juist vitamine D stimuleert de aanmaak van deze peptiden en draag zo ook bij aan de weerstand.

3. Vitamine B

Alle acht B-vitaminen samen worden het vitamine B-complex genoemd. Deze spelen een grote rol in de energiehuishouding van het lichaam. Maar ook heeft elke B-vitamine een eigen taak in het lichaam. In de winterperiode wordt het laat licht en snel donker waardoor de energie om iets te doen na het werk soms ver te zoeken is. Vitamine B helpt je onder andere aan meer energie.

Spinazie, vitamine B weerstandWeerstand en bloed
Vitamine B6, B11 en B12 zijn nodig voor de weerstand maar hebben ook een rol bij het maken van bloed.

Haar, huid en slijmvliezen
Vitamine B8 is goed voor je haar en samen met B2 en B3 ook voor je huid en slijmvliezen.

Zenuwen, hart en spijsvertering
B1, B2, B3 en B6 zijn alle vier van belang voor je zenuwen. B1 is ook goed voor je hart en spijsvertering en B2 is goed voor je ogen.

Denkvermogen en stofwisseling
Tot slot zijn vitamine B1, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur) en B12 goed voor het denkvermogen en spelen vitamine B5 en B6 nog een rol bij de stofwisseling en de productie van bepaalde hormonen.

4. Vitamine A

Vitamine A zorgt voor de aanmaak van witte bloedcellen en zo speelt het een rol bij de weerstand. Deze weerstandsvitamine is daarnaast ook nodig bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees.

5. Vitamine E

Vitamine E is net als vitamine C een antioxidant en helpt je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Daarnaast speelt het een rol bij het in stand houden van spier- en andere weefsels en de aanmaak van rode bloedcellen.

Wat doe jij om aan voldoende vitaminen te komen tijdens de wintermaanden?


Download het gratis e-book over vitamine D

Wil je meer lezen over vitamine D? Download dan ons gratis e-book over vitamine D waarin je alle informatie vindt die je nodig hebt. Ook wordt wetenschappelijke informatie op een begrijpelijke manier uitgelegd. Ideaal als je meer inhoudelijke en wetenschappelijke informatie wilt lezen over vitamine D.

Aanbevolen producten

Multi
Multi
4,7 sterren
(64)
Vanaf € 8,81
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,6 sterren
(81)
Vanaf € 6,43
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,6 sterren
(44)
Vanaf € 9,85
Bekijk product
Vitamine D Forte
Vitamine D Forte
4,7 sterren
(50)
Vanaf € 7,57
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,6 sterren
(33)
Vanaf € 7,53
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,3 sterren
(68)
Vanaf € 9,85
Bekijk product
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,6 sterren
(113)
Vanaf € 7,67
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,5 sterren
(39)
Vanaf € 9,85
Bekijk product
Vitamine C Forte Kauwtablet
Vitamine C Forte Kauwtablet
4 sterren
(8)
Vanaf € 8,81
Bekijk product
Weerstand Vitaminespray
Weerstand Vitaminespray
4,5 sterren
(2)
Vanaf € 8,90
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
5 vragen over magnesium

5 vragen over magnesium

Magnesium is een veel gebruikt supplement en niet voor niets. Wij behandelen 5 vragen over magnesium in deze blog.Waarom is magnesium belangrijk? Draagt het bij aan een goede geestelijke balans? Wat doet magnesium nog meer? Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) magnesium? Hoe krijg je magnesium binnen?

Lees meer Lees meer
7 tips voor een gezonde bloeddruk

7 tips voor een gezonde bloeddruk

2,8 miljoen Nederlanders kampen met een te hoge bloeddruk (RIVM, 2018). Dat blijkt uit gegevens die huisartsen jaarlijks verzamelen. Dat is een behoorlijk getal! Gelukkig heeft gezond leven invloed op je bloeddruk. Wat kun je doen om je bloeddruk gezond te houden? In deze blog delen we 7 tips om een hoge bloeddruk te voorkomen.

Lees meer Lees meer

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties