Vitamine D: De vitamine van het jaar

Vitamine D: De vitamine van het jaar

Flinndal
6-2-2017
0 Reacties

Maag

Veel mensen kiezen er voor om een supplement te gebruiken zoals een multivitamine, vitamine D of omega 3 vetzuren. Welk supplement is hierbij favoriet onder de Nederlanders? Om deze vraag te beantwoorden introduceerde supplementinfo.nl een ‘Supplement van het Jaar’ verkiezing tijdens de Nationale GezondheidsBeurs 2017.


20% kiest voor vitamine D

Er zijn duizenden stemmen uitgebracht. Vitamine D staat stipt bovenaan met 20% van de stemmen en is hiermee uitgeroepen tot vitamine van het jaar.Een mooie uitslag, want deze vitamine wordt door de Gezondheidsraad ook aangeraden aan verschillende doelgroepen. Deze doelgroepen zijn:


Doelgroep Aanbeveling per dag
Kinderen van 0 tot 4 jaar 10 mcg 
Zwangere vrouwen 10 mcg
Vrouwen vanaf 50 jaar10 mcg
Mannen en vrouwen vanaf 70 jaar 20 mcg
Mensen met een getinte of donkere huid 10 mcg

Andere populaire voedingssupplementen

Vlak na vitamine D eindigde magnesium met 17%, gevolgd door multivitamine (11.5%), visolie (11%) en probiotica (7%). Curcumine werd als kruid het meeste gekozen.


Waarom nemen mensen voedingssupplementen?

Stemmers konden ook aangeven waarom ze voedingssupplementen gebruiken. 33% geeft 'werken aan de algemene gezondheid' aan als reden, 20% gebruikt het voor een 'betere weerstand' en 11% neemt een supplement voor 'een specifieke reden zoals een betere stoelgang of een beter geheugen'.

Voormalig topatleet Gregory Sedoc reageerde enthousiast op de uitslag: ‘Ik heb ook gestemd. Mijn favoriete supplement is probiotica. Ik heb deze gekozen omdat dit echt een onderschat supplement is voor je algehele gezondheid. Maar daarnaast is vooral voor donkere mensen vitamine D belangrijk. Wij mogen veel hoger zitten in de vitamine D en ik raad het vooral donkere mensen aan meer te gebruiken. Probiotica innemen in de ochtend is voor veel mensen belangrijk om de darmen goed te laten functioneren'. 


Over de winnaar: vitamine D

Vitamine D is een in vetoplosbare vitamine die je weinig in voeding terugvindt. De meeste vitamine D maakt je huid zelf aan onder invloed van zonlicht. Slechts een klein deel halen we uit voedingsmiddelen zoals vette vis. Om een vitamine D tekort te voorkomen is het belangrijk dat je voldoende buitenkomt en minimaal een keer per week vette vis eet.


Vitamine D verdient meer aandacht

Ondanks het advies van de Gezondheidsraad voor bepaalde groepen kan vitamine D meer aandacht gebruiken. Dat blijkt uit het in oktober vorig jaar gepubliceerde achtergrondrapport ‘de eerste 2 jaar van de voedselconsumptiepeiling 2012-2016’ van het RIVM. Vooral 50+ vrouwen en 70+ mannen volgen het advies nog beperkt op. Slechts 48% van de 50+ vrouwen neemt in de winter een vitamine-D-supplement en 38% in de zomer. Het aantal vrouwen dat vitamine-D-suppletie gebruikt is niet toegenomen in vergelijking met de voedselconsumptiepeiling 2007-2010. Bij de 70+ mannen liggen deze getallen nog lager. 20% van de 70+ mannen gebruikt in de winter een vitamine-D-supplement en 15% in de zomer. Van de kinderen van 1-3 jaar gebruikt 70% in de winter en 65% in de zomer een vitamine-D-supplement.


Gezondheidswinst behalen

Met vitamine D is veel gezondheidswinst te behalen. Ons lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten en tanden, maar is ook belangrijk om de weerstand en de spierkracht op peil te houden. Ook voor mensen die een winterdipje hebben of wat neerslachtig zijn, kan extra vitamine D ondersteuning bieden.
Download het gratis e-book over vitamine D

Wil je meer lezen over vitamine D? Download dan ons gratis e-book over vitamine D waarin je alle informatie vindt die je nodig hebt. Ook wordt wetenschappelijke informatie op een begrijpelijke manier uitgelegd. Ideaal als je meer inhoudelijke en wetenschappelijke informatie wilt lezen over vitamine D.

Aanbevolen producten

{% for product in products %}
{{product.name}}
{{product.name}}
{% for star in product.rating_stars %} {% if star == "full" %}
{% endif %} {% if star == "half" %}
{% endif %} {% if star == "empty" %}
{% endif %} {% endfor %}
({{product.review_count}})
Vanaf € {{product.price | money_eu}}
Bekijk product
{% endfor %}

Lees ook

Vitamine D alleen in de winter? Niet voor deze groepen

In de herfst en winter kiezen veel mensen voor een vitamine D-supplement. De Gezondheidsraad adviseert 4 groepen om het hele jaar een vitamine D-supplement te nemen. Welke 4 groepen zijn dit?

Lees meer > Lees meer >

Pizza een bron van vitamine C?

De laatste tijd val ik bij het kijken van programma’s als Tros Radar van de ene verbazing in de andere. Er lijkt een ware hetze gaande tegen voedingssupplementen. Ook de Consumentenbond en het Voedingscentrum doen een duit in het zakje.

Lees meer > Lees meer >

Q10: Een relatief onbekende stof

Q10 is is een relatief onbekende vitamine-achtige stof. Via onze voeding nemen we dagelijks ongeveer 3 tot 5 milligram Q10 op. Hiervoor is het lichaam afhankelijk van de aanwezigheid van een groot aantal vitaminen.

Lees meer > Lees meer >

Geef je reactie op:

Vitamine D: De vitamine van het jaar
E-mailadres wordt niet getoond bij de review
Je krijg uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

{{name}}

{{unique_selling_point}}

Jouw instellingen

Wij staan voor je klaar

Wij staan u graag te woord via de onderstaande kanalen.

Onze openingstijden zijn van 09:00 tot 19:00 op werkdagen en van 10:00 tot 16:00 op zaterdag.

Mijn Flinndal

Regel zelf zaken zoals het wijzigen van persoonlijke gegevens of Flinndal Herhaalgemak zendingen.

Naar Mijn Flinndal omgeving

Bel ons (gratis)

Gemiddelde wachttijd: < 5 minuten
0800-7080

Wachttijd: < 5 minuten
0800-7080

WhatsApp ons

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten
06-57592195

Wachttijd: < 25 minuten
06-57592195

E-mail

Gemiddelde wachttijd: 1 werkdag
Neem contact op via het contactformulier

Wachttijd: 1 werkdag
Ga naar het contactformulier

Facebook Messenger

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten
Stuur ons een bericht via Facebook Messenger

Wachttijd: < 25 minuten
Ga naar Facebook Messenger

Product toegevoegd

Product toegevoegd

Naar winkelwagen »

Andere klanten kochten ook:

{% for product in products %}
{{product.name}}

{{product.unique_selling_point}}

€ {{product.price | money_eu}}
{% endfor %}