Terug naar overzicht

Wanneer kun je het beste supplementen innemen?

Wanneer kun je het beste supplementen innemen?
Flinndal
11-1-2019
10 Reacties
supplementen

Veel mensen nemen dagelijks een supplement. Hierbij is het goed om te kijken naar het juiste moment van innemen. Zo kun je sommige supplementen het beste bij de maaltijd innemen, maar is voor andere supplementen een ander moment juist aan te raden. En welke voedingsstoffen kun je nou goed met elkaar combineren? Wij geven je in deze blog handige informatie over het innemen van supplementen.


Wat is het beste moment om een supplement in te nemen?

Er zijn een aantal richtlijnen die je kunnen helpen bij het innemen van supplementen. We geven uitleg over de inname van vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen.


1. Vitaminen

Er zijn 13 vitaminen die onderverdeeld kunnen worden in vitaminen die in vet oplossen (vitamine A, D, E en K) en vitaminen die in water oplossen (vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en C). Bij vitamine A, D, E en K is het belangrijk om ze in te nemen bij een maaltijd, omdat in een maaltijd altijd wel een beetje vet zit. Op deze manier kunnen de vitaminen goed worden opgenomen in het lichaam. Het maakt dan niet uit of dit voor het ontbijt, lunch of avondeten is.

Voor de andere vitaminen in voedingssupplementen (met name tabletten) die in water oplosbaar zijn geldt dat je ze ook het beste kunt innemen met een slokje water, bij voorkeur bij een maaltijd. Een tablet bevat naast vitaminen namelijk ook andere stoffen zoals hulpstoffen voor een coating. Door het supplement bij een maaltijd in te nemen, worden de stoffen vermengd met het voedsel. Ook worden er dan enzymen en spijsverteringssappen aangemaakt, die nodig zijn voor de vertering. Wanneer je het supplement alleen met water inneemt, gebeurt dit niet en kan het zijn dat het tablet minder goed wordt verteerd en de stoffen hierdoor minder goed worden opgenomen.

Voor capsules, tabletten zonder coating, kauwtablet of zuigtablet geldt dat de stoffen wel vrijkomen zonder dat het tablet eerst vermengd moet worden met de voeding in de maag. Deze kun je dus prima alleen met wat water innemen.


2. Mineralen

Mineralen worden in water opgenomen. Mineralen kun je daarom ook het beste innemen met een slokje water, bij voorkeur bij een maaltijd. Bevat jouw voedingssupplement hulpstoffen zoals een coating, dan is de uitleg onder het kopje vitaminen hierboven ook van toepassing.


3. Overige voedingsstoffen
Naast vitaminen en mineralen zijn er ook overige voedingsstoffen, zoals omega 3-vetzuren, probiotica, vezels en planten- en kruidenextracten. Voor een aantal van deze overige voedingsstoffen zijn er ook specifieke richtlijnen qua inname.

1. Probiotica
Probiotica bestaan uit levende bacteriën die zich in de darmen vestigen om daar deel uit te maken van de darmflora. Om levend in de darmen aan te komen, is het belangrijk dat de bacteriën niet te lang in de maag verblijven. Omdat de maag onder andere zoutzuur afscheidt, kunnen de bacteriën daar maar heel kort overleven. Vandaar dat we adviseren om de probiotica op nuchtere maag, bijvoorbeeld een half uur voor het ontbijt of 's avonds voor het slapengaan, in te nemen. Zo kan de capsule sneller doorstromen naar de darmen, in plaats van samen met de maaltijd in de maag vermengd te worden met de maagsappen. In het assortiment vind je naast Flinndal Probiotica, ook Flinndal Probiotica Forte.


2. Omega 3-vetzuren en multivitaminen
Omega 3-vetzuren en multivitaminen kunnen zorgen voor oprispingen. Wat een vervelende smaak kan geven in de mond. Om dit te voorkomen adviseren wij om omega 3-vetzuren en multivitaminen in te nemen tijdens de maaltijd met water. Neem de capsules daarom ook niet op de nuchtere maag of in combinatie met een warme drank, want dit zou juist sneller voor oprispingen kunnen zorgen.

Bevat jouw voedingssupplement omega 3-vetzuren? Hanteer dan bovenstaande regel. Voor de producten van Flinndal geldt dat je omega 3-vetzuren vindt in Flinndal Sport & Spieren, Flinndal Mentaal Fit en natuurlijk onze omega 3-producten: Omega 3 Premium, Omega 3 Extra Forte, Omega 3 Forte, Omega 3 Plantaardig, Omega 3 Junior en Omega 3 Oog.

Slik jij een multivitamine dan geldt dezelfde bovenstaande regel.


3. Planten- en kruidenextracten
Bij Flinndal hebben we een ruim assortiment supplementen met planten- of kruidenextracten. Voor de inname geldt dat je deze supplementen het beste in kan nemen voor of tijdens een maaltijd met een klein slokje water.


4. Q10
Van de voedingstof Q10 is bekend dat deze beter door het lichaam wordt opgenomen samen met wat vet. Hierbij geldt dan ook dat je dit supplement het beste kunt innemen voor de maaltijd met een klein slokje water.


Producten ter ondersteuning van nachtrust en ontspanning

Gebruik je een supplement ter ondersteuning van de nachtrust, dan wordt geadviseerd deze voor het slapen gaan in te nemen. Op de bijsluiter van het product staat vaak een tijdsindicatie aangegeven. Bij Flinndal Nachtrust Forte adviseren wij om deze een half uur voor het slapen in te nemen.

Voor Flinndal Ontspanning geldt dat je een tablet kunt innemen bij een stresssituatie, zenuwachtig gevoel of innerlijke onrust. (1 tot 2 tabletten per dag.)


Producten speciaal ontwikkeld voor na een gastric bypass

Wanneer je elke dag een multivitamine neemt die speciaal ontwikkeld is voor na een gastric bypass, is het belangrijk dat je het tablet of de capsule 1 uur na de maaltijd inneemt met een klein slokje water. Wil je meer tips over het innemen van Flinndal WLS Capsule of Flinndal WLS Tablet? Bekijk dan onze tips & tricks.


Combinatie van voedingsstoffen

Voor sommige voedingsstoffen geldt dat ze het beste worden opgenomen in combinatie met andere voedingsstoffen. We zullen de meest bekende combinaties toelichten.


1. IJzer en vitamine C

IJzer en vitamine C gaan goed samen. Met vitamine C kan ijzer tot wel 66 maal beter wordt opgenomen uit de voeding. Eet daarom bij het ontbijt een bakje vers fruit (kiwi’s, aardbeien). Ook aan Flinndal IJzer is daarom vitamine C toegevoegd, voor een goede opname van ijzer in het lichaam.


2. Calcium en vitamine D

Vitamine D stimuleert de opname van calcium in het lichaam. Aan Flinndal Calcium Kauwtablet en Calcium Magnesium hebben we daarom vitamine D toegevoegd.


3. De 8 B-vitaminen

B-vitaminen vormen een hecht team en zijn deels van elkaar afhankelijk om hun gunstige invloed uit te kunnen oefenen in het lichaam. Er zijn acht verschillende B-vitaminen en in Flinndal Vitamine B-complex zitten ze allemaal. Alle acht zijn ze belangrijk voor het vrijmaken van energie uit voeding.


Voedingssupplementen in combinatie met medicatie

Sommige medicatie gaat niet goed samen met bepaalde voedingsstoffen of breken bepaalde vitaminen in het lichaam af. Daarom is het altijd verstandig om het gebruik van voedingssupplementen te bespreken met een arts. Ook kan de arts advies geven over het gebruik van voedingssupplementen in combinatie met medicatie. Als voedingssupplementenleverancier mogen wij namelijk geen uitspraken doen over medische zaken en zijn wij verplicht je bij dergelijke vragen door te verwijzen naar een arts of medisch specialist.


Moeite met innemen van tabletten of capsules: 3 tips

Wat kun je het beste doen wanneer je moeite hebt met het slikken van tabletten of capsules? Wij geven 3 tips en uitleg en laten zien welke producten bij Flinndal je kunt kopen in bijvoorbeeld een kauwtablet.


Tip 1. Houd het hoofd voorover

Allereerst is de manier van slikken belangrijk. Veel mensen denken dat je een slok water moet nemen en vervolgens het hoofd achterover moet gooien om capsules of tabletten door te slikken. Dit is juist niet wat je moet doen, want hierdoor sluit je de keel af wat het slikken lastiger maakt. Met het hoofd voorovergebogen wordt de keelopening groter, wat het slikken makkelijker maakt.


Tip 2. Neem eerst een slok water zonder tablet op capsule

Wanneer je voor het innemen van het tablet of capsule alvast een slok water neemt, is de keel alvast voorbereid. Neem vervolgens eerst een slok water in de mond en doe hier het tablet of capsule bij. Buig het hoofd een beetje voorover en slik alles in de mond door. Gebruik altijd koud water. Door een warme drank (zoals koffie of thee) te gebruiken kan een capsule namelijk al gaan smelten voordat deze in je maag zit. Dat is niet erg, maar je kunt er wel een nasmaak van krijgen.


Tip 3. Fijnmaken, breken of openen van tabletten en capsules

Lukt het toch niet om een tablet of capsule door te slikken? Dan kun je een tablet proberen te breken. De meeste tabletten van Flinndal hebben een breuklijn en kunnen ook prima in kleinere stukjes worden ingenomen. Op die manier zijn ze makkelijker door te slikken. Voor wie daar nog steeds moeite mee heeft kan het helpen om de tabletten te vergruizen. Lukt het niet de tabletten te breken? Gebruik dan de Flinndal Tablettensnijder.

Een capsule is logischerwijs moeilijk in stukken te breken, maar door er met een mespuntje een gaatje in te prikken, kun je eenvoudig de inhoud door bijvoorbeeld de yoghurt of een smoothie roeren. Zo krijg je wel de goede extra’s binnen, maar hoef je geen complete capsule of een heel tablet door te slikken.

Let op: doorbreken of vergruizen kan bij sommige voedingssupplementen of medicijnen de werking beïnvloeden of maagklachten geven. Gebruik deze tips dus niet zomaar voor andere producten dan die van Flinndal.


Kies voor een kauwtablet, zuigtablet, gummy of druppels

Speciaal voor mensen die het lastig vinden om tabletten of capsules door te slikken, heeft Flinndal verschillende producten in een andere vorm zoals kauwtabletten, zuigtabletten, gummies of druppels.

 1. Flinndal Multi Junior Kauwtablet
 2. Flinndal Multi Kauwtablet
 3. Flinndal Multi Vitaal Kauwtablet
 4. Flinndal Vitamine C Forte Kauwtablet
 5. Flinndal Magnesium Kauwtablet
 6. Flinndal Calcium Kauwtablet
 7. Flinndal Vitamine B12 Zuigtablet
 8. Flinndal IJzer Gummies
 9. Flinndal Vitamine D Druppels
 10. Fabulous Hair and Nails Gummies
 11. Glorious Skin Gummies
 12. Magnificent Multi Gummies
 13. Positive Energy Gummies
 14. Pro Collageen Complex
 15. Level Up Immunity Gummies

Tags

Algemeen

Lees ook

Pasta met geroosterde tomaatjes & homemade pesto

Pasta met geroosterde tomaatjes & homemade pesto

Heb je zin in een eenvoudig en vegetarisch gerecht? Kies dan voor deze pasta. Het is lekker én razendsnel klaar! Probeer het zelf en volg het recept.

Lees meer Lees meer
IJzertekort – Dit zijn de symptomen

IJzertekort – Dit zijn de symptomen

Een ijzertekort komt steeds vaker voor en kan leiden tot bloedarmoede. Veel mensen weet ook niet dat ze een ijzertekort hebben, omdat het gepaard gaat met vage klachten. In deze blog gaan we dieper in op de impact van ijzertekort op je lichaam en hoe je je ijzerinname kunt verhogen.

Lees meer Lees meer
5 vragen over het veelzijdige mineraal zink

5 vragen over het veelzijdige mineraal zink

Zink is een essentieel mineraal. Het speelt een cruciale rol bij verschillende belangrijke lichaamsfuncties. Benieuwd bij welke vitale functies? Of benieuwd hoeveel zink je nodig hebt?

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Wanneer kun je het beste supplementen innemen?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van Katrien , geplaatst op 4-1-2024
Ik ben ontzettend blij met dit belangrijke en uitgebreide informatie overzicht, waar ik al lang naar op zoek ben. Ik ga het uitprinten, zodat ik het bij de hand heb. Reuze bedankt ! Katrien
Reactie van Petra Schalken, geplaatst op 5-12-2023
Wanneer kan ik het beste de rode gistrijst capsules innemen.
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 8-1-2024
Geachte mevrouw Schalken, Goed dat u dit bij ons nagaat. Voor de Rode Gist Rijst maakt het moment op de dag niet veel uit. Het is wel belangrijk om de capsule voor of tijdens een maaltijd in te nemen samen met een glas water. De spijsvertering is op dat moment het meest actief en di bevordert de opname. Hopelijk heb ik u hiermee voldoende geïnformeerd! Vriendelijke groet, Maxime - Team Flinndal
Reactie van Lucie, geplaatst op 14-9-2022
Ik gebruik vaak voedingssupplementen. Bijsluiters lees ik maar zelden hierbij. Bedankt voor de informatie hoe en wanneer in te nemen.
Reactie van Nel, geplaatst op 7-2-2022
Ik gebruik probiotica forte moet ik hier dan wel of niet een prebiotica bij slikken?
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 9-2-2022
Beste Nel, indien u ons Flinndal Probiotica Forte product gebruikt dan hoeft u hier niet een apart prebiotica product bij te gebruiken. De Probiotica Forte bevat 6 belangrijke bacteriestammen die door de samenstelling van de capsule levend de darmen bereiken en hier hun positieve werking kunnen uitoefenen. Hopelijk heb ik u hiermee voldoende geïnformeerd. Vriendelijke groet, Max - Klantenservice
Reactie van M. van Paridon, geplaatst op 22-3-2021
Altijd prettig om tips voor supplementen die je slikt te krijgen
Reactie van Cor van der PLigt, geplaatst op 9-1-2021
Hallo zeg, Jullie kunnen mij toch, op grond van mijn bestelling, aangeven wanneer ik het beste een supplement kan innemen? Daar hoef ik toch niet een heel verhaal over te lezen? Kijk even naar mijn berstelling en geef me dan advies.
Antwoord van Anna, gegeven op 12-1-2021
Goedendag, het inname moment van een specifiek supplement uit uw bestelling kunt u terugvinden op de verpakking van het product. Op deze manier kunt u gemakkelijk achterhalen welk innamemoment wij adviseren. Indien u aanvullende informatie wenst te lezen over het moment van de inname van supplementen, dan zou ik u willen adviseren om onze blog te lezen. Indien u nog aanvullende vragen heeft, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!
Reactie van Liese , geplaatst op 30-8-2020
Vind het een goede uitleg. bij het slikken van tabletten deed ik altijd mijn hoofd naar achteren, nu weet ik dat ik het niet moet doen omdat dit de keel afsluit.
Reactie van Mieke, geplaatst op 15-12-2019
De informatie voor het innemen van vitamines van flindall is super goed.
Reactie van mevr. J. Hovinga, geplaatst op 19-2-2019
graag een korte cursus bewust omgaan met voeding
Reactie van ad v d goorbergh, geplaatst op 6-2-2019
weer wat geleerd .je bent nooit te oud om wat te leren toch zeker hoe je een tablet moet doorslikken