Zuren en basen, hoe zit het precies?


Huid, Haar & Nagels

Het evenwicht tussen zuren en basen in ons lichaam luistert heel nauw. Ons lichaam is constant bezig een goede balans te bereiken. Een zuurgraad die net iets hoger of iets lager ligt dan normaal kan al problemen geven. Hoe zit dat precies?


De zuurgraad wordt gemeten in pH (potentiaal hydrogenium). Er zijn 3 verschillende vormen:

 • Neutraal; dit is het geval bij een waarde van 7. Bijvoorbeeld de pH van zuiver water.
 • Zuur; bij waarden onder de 7
 • Basisch; bij waarden boven de 7

In de maag, waar de voedselbrij kleiner gemaakt moet worden en bacteriën worden gedood, is de pH erg laag. Zodra de voedselbrij in de maag aankomt wordt zoutzuur afgescheiden. De pH waarde van de maag bereikt dan een pH van 1,35 – 3,50. Dit is zo zuur, dat als het in contact zou komen met de maagwand, het zuur door de maagwand heen zou gaan bijten. Vandaar dat de maagwand ook bekleed is met een slijmvlies dat normaal gesproken geen zoutzuur doorlaat.

Je hebt dit vast wel eens geproefd. Als je moet overgeven of last hebt van zuurbranden komt er ook altijd wat maagzuur mee naar boven. Geen pretje!

De darm is niet bekleed met dit slijmvlies en kan dus niet zo goed tegen zuur. Zodra voedsel van de maag doorstroomt naar de dunne darm, begint de alvleesklier daarom met het afscheiden van zogenaamde buffers (bicarbonaten). Deze worden aan het begin van de dunne darm afgegeven en neutraliseren het zoutzuur. Zo is de darm goed in staat om de voedingsstoffen op te nemen.


Voeding

Er duiken regelmatig berichten op over verzurende voeding. Voedingsmiddelen hebben namelijk ook een bepaalde zuurgraad. Sommige voedingsmiddelen zijn erg zuur, zoals koffie, alcohol en vlees, andere voedingsmiddelen zijn juist basisch, zoals groenten en fruit. Ook een citroen is bijvoorbeeld basisch, terwijl je dat misschien niet zou denken!

Op internet is er heel veel te doen over het zogenaamde zuur-base evenwicht. Er zijn zelfs allerlei supplementen te koop om je lijf te ontzuren. Vaak bestaan deze gewoon uit calciumcarbonaat (wat bijvoorbeeld ook in verschillende Flinndal producten verwerkt is). Onze tip: trek je niet teveel van deze berichtgeving aan, maar zorg gewoon voor een gezonde, gevarieerde voeding met lekker veel groenten en fruit. Je lichaam is namelijk prima in staat om zelf het zuur-base evenwicht in stand te houden.


Wat is gezonde voeding?

Weet je niet meer precies wat ook alweer onder een gezonde voeding verstaan wordt? De Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad geven hierbij houvast. Hieronder vind je een samenvatting van de voedingsadviezen:

 • Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit 
 • Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
 • Eet wekelijks peulvruchten
 • Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
 • Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt 
 • Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis 
 • Drink dagelijks drie koppen thee
 • Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
 • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën
 • Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
 • Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
 • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
 • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
 • Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag

afbeeldingen_middel_inge_d2fda42d.jpg

Mijn naam is Inge Hendriks. Ik ben sinds 2007 werkzaam voor Flinndal. Voeding is mijn passie. Ik heb diverse opleidingen gevolgd op dit gebied. Naast mijn werk voor Flinndal heb ik mijn eigen website (www.leeffit.nl), voor online advies over gezonde voeding en leefstijl. Daarnaast ben ik net als in 2015 als gast aan tafel te zien bij Myrna Plus op RTL4.
Lees ook:

Weet jij wat er in deze Schijf van Vijf staat en hoe je gezond en gevarieerd kan eten? Wij namen de proef op de som en hebben een vragenlijst uitgezet onder onze klanten, die is ingevuld door 1150 deelnemers. Hieronder volgen de opvallendste resultaten. Lees meer

Ons lichaam bevat ongeveer 100 biljoen bacteriën die elke dag hard aan het werk zijn. Toch komt bacterierijke voeding niet terug in de richtlijnen voor een gezond eetpatroon. Wordt het tijd voor een Schijf van Zes? Lees meer

Tijdens de borrel met kerst of Oud en Nieuw mogen wat nootjes natuurlijk niet ontbreken. Wat is de top 5 gezonde noten en kun je het beste voor gezouten of ongezouten noten kiezen? Lees meer

Geef een reactie op: Zuren en basen, hoe zit het precies?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring