Terug naar overzicht

Het belang van slaaphygiëne

Het belang van slaaphygiëne
Pauline
29-2-2024
0 Reacties
slaaphygiëne

Ben jij snel prikkelbaar of heb je last van een verminderde weerstand en moeite met concentreren? Dit kunnen gevolgen zijn van te weinig slaap en ontspanning. Dat voldoende nachtrust en ontspanning belangrijk zijn, weten we allemaal, maar ze zijn niet altijd vanzelfsprekend! Een essentieel aspect van een goede nachtrust is slaaphygiëne. In deze blog leggen we je uit wat slaaphygiëne is en geven we tips voor een betere nachtrust. Lees meer.

Wat is slaaphygiëne?

Slaaphygiëne verwijst naar een reeks gezonde slaapgewoonten om de kwaliteit en duur van de slaap te bevorderen. Het omvat niet alleen het hanteren van regelmatige slaaptijden, maar ook het creëren van een rustgevende slaapomgeving. Daarnaast worden stimulerende middelen, zoals cafeïne, alcohol en nicotine voor het slapengaan vermeden, evenals het beperken van het gebruik van elektronische apparaten die blauw licht uitstralen.

Een consistent slaapritueel, zoals het lezen van een boek of luisteren naar rustgevende muziek, kan ook bijdragen aan het signaleren van het lichaam dat het tijd is om te ontspannen en te rusten.

Factoren die je slaap beïnvloeden

Verschillende factoren hebben invloed op je slaap. Hierbij kun je denken aan onregelmatige slaaptijden, blootstelling aan blauwe licht van smartphones en computers, een tekort aan lichaamsbeweging, en overmatig gebruik van koffie en/of alcohol. Deze elementen kunnen allemaal leiden tot een verstoorde nachtrust of problemen met het in slaap vallen.

Bovendien heeft stress een merkbare impact op de kwaliteit van je nachtrust. Zorgen of een stressvolle gebeurtenis kunnen je brein actief houden, wat het inslapen bemoeilijkt. Ten slotte speelt ook de slaapomgeving een cruciale rol, waaronder de temperatuur van je slaapkamer.

7 tips voor een goede slaaphygiëne

Hieronder geven we enkele tips om je slaaphygiëne te verbeteren. Start met het toepassen van één of twee adviezen en voeg, zodra je deze hebt geïntegreerd, geleidelijk aan een extra tip toe aan jouw slaapritueel. Op die manier kun je jouw slaaphygiëne geleidelijk aan verbeteren. Gedragsverandering heeft namelijk tijd nodig om de kans van slagen te vergroten.

  1. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging overdag. Beweeg minimaal 30 minuten per dag. Je kunt naar de sportschool gaan, maar je kunt ook al voldoende bewegen door vaker de fiets te nemen, de trap op te lopen i.p.v. de lift te nemen of een wandeling te maken in je lunchpauze. Ga alleen niet vlak voor het slapengaan sporten. Door de aanmaak van adrenaline zorgt dit er juist voor dat je je actief voelt.
  2. Ga overdag zoveel mogelijk naar buiten. Door je lichaam bloot te stellen aan voldoende daglicht (en niet door het raam), wordt de aanmaak van de hormonen cortisol en melatonine geregeld en in balans gebracht. Het hormoon cortisol zorgt voor energie overdag en het hormoon melatonine zorgt voor slaperigheid en een goede nachtrust.
  3. Vermijd stimulerende stoffen, zoals cafeïne, alcohol en nicotine. Het gebruik van deze middelen kan het inslapen bemoeilijken en de kwaliteit van je nachtrust verstoren. Hoewel sommige mensen ervaren dat alcohol hen sneller doet inslapen vanwege het ontspannende effect, kan het later in de nacht, wanneer de alcohol is uitgewerkt, juist het natuurlijke slaapritme verstoren en ervoor zorgen dat je minder diep slaapt.
  4. Zorg voor vaste bedtijden. Ga elke dag op vaste tijdstippen naar bed en sta op dezelfde tijdstippen op, zelfs tijdens het weekend. Deze routine helpt je lichaam zich aan te passen aan een stabiel ritme, waardoor het duidelijk is wanneer het tijd is om te rusten en wanneer het tijd is om actief te zijn.
  5. Volg een vaste slaaproutine voor een betere nachtrust. Dim, bijvoorbeeld, een uur voor het slapengaan de lichten, zet ontspannende muziek op en doe een rustgevende activiteit, zoals lezen of schrijven. Deze consistente gewoonten helpen je brein te signaleren dat het tijd is om te slapen, waardoor je sneller in slaap valt.
  6. Vermijd minimaal één uur voor het slapengaan blauw licht. Blauw licht verstoord de aanmaak van het hormoon melatonine en dit hormoon zorgt er juist voor dat jij je slaperig voelt.
  7. Zorg voor een fijne slaapomgeving. Zorg ervoor dat je slaapkamer goed te verduisteren is en goed geventileerd kan worden. Bovendien is het essentieel dat de omgeving rustig is, zonder storende geluiden die je wakker kunnen houden.

Extra ondersteuning voor meer ontspanning en een betere nachtrust

Kan jouw slaap wel wat ondersteuning gebruiken? Revisleep is een complete formule die jou helpt ontspannen en een goede nachtrust helpt bevorderen. Het bevat onder andere vier kruidenextracten en het lichaamseigen hormoon melatonine om het lichaam optimaal voor te bereiden op een goede nachtrust.

Aanbevolen producten

Revisleep
10% Korting
Revisleep
4 sterren
(6)
Vanaf € 22,45
Bekijk product
Nachtrust Forte
Nachtrust Forte
3,9 sterren
(93)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
ZenRylax
ZenRylax
5 sterren
(8)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Voordeelpakket Ontspanning
10% Korting
Voordeelpakket Ontspanning
Vanaf € 95,31
Bekijk product
Ontspanning
Ontspanning
4,4 sterren
(25)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(45)
Vanaf € 23,95
Bekijk product
NovaSOL® Curcumine Forte
NovaSOL® Curcumine Forte
4,5 sterren
(112)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(97)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Ashwagandha KSM-66®
Ashwagandha KSM-66®
4,2 sterren
(33)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Mentaal Fit
Mentaal Fit
4,6 sterren
(18)
Vanaf € 18,45
Bekijk product

Lees ook

De overgang: wat je moet weten en tips

De overgang: wat je moet weten en tips

In deze blog bespreken we wat de overgang precies inhoudt, welke symptomen je kunt verwachten en geven we je tips om deze fase zo soepel mogelijk te doorlopen.

Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met koolhydraten?

Hoe zit het nou echt met koolhydraten?

Hoe zit het nou precies: zijn alle koolhydraten ongezond? En wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je koolhydraten eet?

Lees meer Lees meer
Eerste hulp bij zomerperikelen

Eerste hulp bij zomerperikelen

De zomer is voor veel mensen het favoriete seizoen. Maar als het erg warm is, kunnen typische zomerperikelen opspelen. Lees onze tips en hou ze buiten de deur!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Het belang van slaaphygiëne"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties