Terug naar overzicht

IJzertekort – Dit zijn de symptomen

IJzertekort – Dit zijn de symptomen
Pauline
15-2-2024
1 Reactie
ijzertekort

IJzer is een essentiële voedingsstof, omdat het een cruciale rol speelt in verschillende lichaamsfuncties. Een tekort aan ijzer komt echter steeds vaker voor en veel mensen zijn zich niet bewust van het ijzertekort, omdat het gepaard gaat met vage klachten. In deze blog gaan we dieper in op de impact van ijzertekort en waarom ijzer van belang is voor onze gezondheid. Maar ook hoe je een ijzertekort weer kunt aanvullen.

Wat is ijzer?

IJzer is een mineraal wat essentieel is voor het goed functioneren van ons lichaam. Het speelt een cruciale rol bij de productie van hemoglobine, het eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof door ons lichaam transporteert. Daarnaast is ijzer betrokken bij het immuunsysteem en speelt het een rol in de hersenontwikkeling, inclusief de synthese van neurotransmitters, zoals dopamine, serotonine en noradrenaline. Onvoldoende ijzer kan leiden tot bloedarmoede, resulterend in vermoeidheid en duizeligheid.

Verschil heemijzer en non-heemijzer

Het mineraal ijzer komt in voedsel in 2 vormen voor. Zo heb je heemijzer en non-heemijzer:

 • Heemijzer vind je terug in dierlijke producten, zoals vlees en vis. Heemijzer kan door het lichaam efficiënter worden opgenomen dan non-heemijzer.
 • Non-heemijzer zit in zowel dierlijke, als plantaardige producten. Plantaardige bronnen van non-heemijzer zijn: volkorengranen, peulvruchten, noten en zaden en donkergroene bladgroenten. Non-heemijzer kan door het lichaam minder goed worden opgenomen.

Hoe ontstaat ijzertekort?

IJzertekort kan verschillende oorzaken hebben, variërend van onvoldoende inname via voeding tot problemen met de opname van ijzer in het lichaam. Mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, lopen bijvoorbeeld een verhoogd risico op ijzertekort, omdat plantaardige bronnen van ijzer minder goed door het lichaam worden opgenomen dan dierlijke bronnen.

Symptomen ijzertekort

Een van de uitdagingen bij het herkennen van ijzertekort is dat de symptomen vaak vaag en algemeen zijn. Veel voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, zwakte, duizeligheid, kortademigheid en een bleke huid. Mensen ervaren deze symptomen vaak als normale vermoeidheid, wat het risico op het missen van een ijzertekort vergroot. Een tekort aan ijzer kan leiden tot bloedarmoede.

Denk je dat je een ijzertekort hebt? Raadpleeg dan altijd je huisarts. Die kan via een bloedtest eenvoudig je ijzerwaarden testen en een mogelijk tekort vaststellen.

IJzertekort aanvullen

Er zijn verschillende manieren om een ijzertekort opnieuw te herstellen:

 1. Een ijzertekort kan effectief worden aangevuld door je ijzerinname uit voeding te verhogen. Voorbeelden van ijzerrijke voedingsmiddelen zijn:
  • Dierlijke producten: (onbewerkt) rood vlees, zoals rund, varken of lam, (onbewerkt) gevogelte, zoals kip of kalkoen, vis, zoals tonijn en zalm en schelpdieren, zoals mosselen en oesters.
  • Plantaardige producten: kikkererwten, zwarte bonen, linzen, cashewnoten, pijnboompitten, sesamzaad, spinazie, boerenkool, havermout, quinoa en bruine rijst.
 2. Combineer ijzerrijke plantaardige producten altijd met een bron van vitamine C. Vitamine C bevordert namelijk de opname van non-heemijzer. Voeg bijvoorbeeld sinaasappelpartjes (bron van vitamine c) en spinazie (bron van ijzer) toe aan je salade of eet je havermout (bron van ijzer) met een kiwi (bron van vitamine c).
 3. Daarnaast kun je je voedingspatroon aanvullen met een ijzersupplement, zoals Flinndal IJzer, dat een verantwoorde dosering van 14 mg bevat. Dit supplement maakt gebruik van organisch bisglycinaat, een vorm van ijzer die goed oplost in water, efficiënt wordt opgenomen door het lichaam en goed wordt verdragen door de maag, zonder invloed op de stoelgang. Het is verrijkt met vitamine C, wat de ijzeropname in het lichaam verder verbetert.

  Daarnaast hebben we bij Flinndal ook de Strong Like Iron Gummies. Voor deze gummy is gebruik gemaakt van Lipofer™ ijzer. Deze gepatenteerde vorm van ijzer is liposomaal, waardoor het een bewezen hoge biologische beschikbaarheid en stabiliteit heeft. Bovendien hebben deze gummies een heerlijke aardbeiensmaak.

Aanbevolen producten

Strong Like Iron Gummies
Strong Like Iron Gummies
4,5 sterren
(10)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(72)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
IJzer
IJzer
4,7 sterren
(44)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
Vitamine C Forte Kauwtablet
Vitamine C Forte Kauwtablet
4,3 sterren
(21)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Flinndal Sport Vitamine C Kauwtablet
Flinndal Sport Vitamine C Kauwtablet
Vanaf € 8,10
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(45)
Vanaf € 23,95
Bekijk product
WLS Tablet
WLS Tablet
4,7 sterren
(141)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(93)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Probiotica Forte
Probiotica Forte
4,8 sterren
(30)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Glorious Skin Gummies
Glorious Skin Gummies
4,2 sterren
(9)
Vanaf € 19,95
Bekijk product

Lees ook

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer
Voel je energiek deze lente

Voel je energiek deze lente

Ook in de lente is het van belang om je lichaam de juiste ondersteuning te blijven bieden. Ontdek handige tips om je deze lente vol energie te voelen!

Lees meer Lees meer
Groene smoothie

Groene smoothie

Heb je behoefte aan een energieboost? Dan is er geen betere manier dan met een groene smoothie gevuld met voedzame ingrediënten! Probeer dit eenvoudige recept.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"IJzertekort – Dit zijn de symptomen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Piet Caspers, geplaatst op 13-3-2024
Wist u dat door het gebruik van ijzercapsules je ontlasting er erg donker/zwart gaat uitzien ?
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 20-3-2024
Geachte heer Caspers, Dank u voor uw opmerking. Ja, het klopt dat het gebruik van ijzer tabletten soms kan leiden tot een verandering in de kleur van de ontlasting, waardoor het er donker of zelfs zwart uit kan zien. Dit komt door de reactie van ijzer met bepaalde componenten in het spijsverteringsstelsel. Het is over het algemeen geen onschadelijk effect, en is verder geen indicatie dat u te veel ijzer binnen krijgt. Als u nog verdere vragen heeft, staan we altijd klaar om te helpen! Vriendelijke groet, Maxime - Team Flinndal