Terug naar overzicht

Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Ashwagandha veilig om te gebruiken?
Pauline
7-3-2024
0 Reacties
ashwagandha

Op 5 maart waarschuwde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tegen het gebruik van producten met drie verschillende kruiden, waaronder Ashwagandha (withania somnifera). Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) liet onderzoek uitvoeren naar mogelijke risico's van Ashwagandha, waaruit bleek dat dit kruid als potentieel gevaarlijk wordt beschouwd. Aangezien Ashwagandha deel uitmaakt van het assortiment van Flinndal en er mogelijk vragen zijn over de veiligheid ervan, willen we dit graag nader toelichten in deze blog.

Risicobeoordeling Ashwagandha

Het RIVM-onderzoek concludeerde dat Ashwagandha bij gevoelige personen mogelijk nadelige effecten veroorzaakt, waaronder leverschade, schildklierproblemen, en problemen aan de bijnieren. Er zijn zeldzame gevallen bekend waarbij leverproblemen optraden bij het gebruik van Ashwagandha. Echter, er is nog geen wetenschappelijk verband vastgesteld tussen Ashwagandha en leverproblemen. Het is evenmin duidelijk of de gemelde gevallen direct gerelateerd zijn aan Ashwagandha of dat andere factoren, zoals medische aandoeningen of medicijngebruik, een rol speelden. Een mogelijke overgevoeligheid voor het kruid zou een verklaring kunnen zijn.

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb heeft de afgelopen 23 jaar vier meldingen ontvangen over Ashwagandha. Het gebruik ervan in combinatie met medicijnen, medische aandoeningen, of een gevoeligheid voor Ashwagandha kan mogelijk complicaties veroorzaken. Zonder deze factoren is het veilig om Ashwagandha te gebruiken.

Veiligheidsstatement van NPN

De branchevereniging voor producenten en leveranciers van voedingssupplementen, NPN, reageerde kritisch op de beoordeling van het RIVM en benadrukt dat de wetenschappelijke onderbouwing hiervan ontbreekt. Ze vinden het niet noodzakelijk actief te waarschuwen voor het gebruik van Ashwagandha en stellen dat het kruid in aanbevolen doseringen over het algemeen veilig is, zelfs bij langdurig gebruik.

Wel adviseren ze voorzichtigheid bij specifieke groepen, zoals gebruikers van schildkliermedicijnen en antidepressiva, evenals zwangere vrouwen. Raadpleeg in deze situaties altijd een arts vooraleer je overgaat op het gebruik van Ashwagandha.

Hun statement: "Ashwagandha is over het algemeen een veilig kruid, het is wel belangrijk alert te zijn bij gebruik van schildkliermedicijnen en antidepressiva. Gebruik het niet tijdens zwangerschap of borstvoeding. Er zijn echter zeer zeldzame gevallen bekend waarbij leverproblemen optraden tijdens het gebruik van Ashwagandha. Er is nog geen wetenschappelijk verband gelegd tussen Ashwagandha en het effect op de lever. Het is nog onduidelijk of de gemelde gevallen direct gerelateerd zijn aan Ashwagandha of dat er andere factoren in het spel waren, zoals gebruik van andere middelen, medicijngebruik of een ziekte. Op dit moment lijkt een van de mogelijkheden dat het gaat om een overgevoeligheid voor Ashwagandha die in zeer zeldzame gevallen voorkomt. Voor de meeste mensen is Ashwagandha veilig te gebruiken."

Veilige dosering door wetgeving bepaald

In Europa moeten fabrikanten van voedingssupplementen voldoen aan strenge normen voor productie en etikettering. Voordat deze producten worden verkocht, worden ze grondig beoordeeld op ingrediënten en doseringen. Hierdoor kun je erop vertrouwen dat de informatie op het etiket overeenkomt met de werkelijke inhoud. Deze strikte normen gelden ook voor de kruiden in supplementen.

Voedselveiligheidsautoriteiten beoordelen deze kruiden om ervoor te zorgen dat consumenten niet onbedoeld verboden kruiden innemen. Echter, naast deze wetgeving is ook de betrokkenheid van de consument van cruciaal belang. Kies altijd voor supplementen van betrouwbare aanbieders en houd je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheden. Op deze manier draagt de consument actief bij aan zijn eigen veiligheid bij het gebruik van kruidensupplementen.

Ashwagandha van Flinndal

Bij Flinndal staat veiligheid voorop! Zo hanteren we zorgvuldig samengestelde formules en doseringen die ruim binnen de veilige grenzen blijven. Bovendien voorzien we onze producten van een gebruiksadvies op het etiket om de veiligheid te garanderen. Voor onze Ashwagandha maken we gebruik van het gepatenteerde KSM-66®. KSM-66® is een Ashwagandha-extract ontwikkeld door Ixoreal Biomed. Het proces kostte 14 jaar aan onderzoek en ontwikkeling, voor het op de markt kwam. Het is veilig en werkzaam bevonden in maar liefst 24 klinische onderzoeken. KSM-66® heeft daarnaast ook verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Innovative ingredient of the year, Best Botanical Ingredient Award en de Frost & Sullivan Award.

Onze supplementen worden geproduceerd in Europa, bij ons zusterbedrijf. Deze productiefaciliteit is GMP Pharma (Good Manufacturing Practice) en HACCP gecertificeerd, wat betekent dat we voldoen aan de hoogste normen voor productieprocessen en voedselveiligheid.

Aanbevolen producten

Ashwagandha KSM-66®
Ashwagandha KSM-66®
4,2 sterren
(33)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Mentaserin
Mentaserin
4,2 sterren
(5)
Vanaf € 26,95
Bekijk product
ZenRylax
$10.00 Korting
ZenRylax
5 sterren
(5)
Vanaf € 14,95
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(130)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Magnesium Kauwtablet
Magnesium Kauwtablet
4,6 sterren
(215)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Prikkelbare Darm Syndroom
Prikkelbare Darm Syndroom
4,4 sterren
(38)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(129)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Blaasontsteking
Blaasontsteking
4,6 sterren
(16)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
WLS Capsule
WLS Capsule
4,2 sterren
(93)
Vanaf € 1,95
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(45)
Vanaf € 23,95
Bekijk product

Lees ook

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer
Voel je energiek deze lente

Voel je energiek deze lente

Ook in de lente is het van belang om je lichaam de juiste ondersteuning te blijven bieden. Ontdek handige tips om je deze lente vol energie te voelen!

Lees meer Lees meer
Groene smoothie

Groene smoothie

Heb je behoefte aan een energieboost? Dan is er geen betere manier dan met een groene smoothie gevuld met voedzame ingrediënten! Probeer dit eenvoudige recept.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Ashwagandha veilig om te gebruiken?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties