Terug naar overzicht

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties
Pauline
16-4-2024
0 Reacties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee van de meest besproken supplementen. Ze worden alom geprezen voor hun bijdrage aan spiergroei, herstel en algehele sportprestaties. Maar hoe werken deze supplementen precies? We leggen het uit in deze blog.

Wat is whey proteïne?

Voor wie spieren wil opbouwen is whey proteïne een onmisbaar supplement. Whey proteïne is een hoogwaardig eiwit dat alle essentiële aminozuren bevat die je lichaam nodig heeft voor herstel en spieropbouw. Het zorgt ervoor dat je lichaam na elke workout weer snel herstelt. Dit populaire supplement is er in verschillende varianten, zoals whey proteïne poeder of whey proteïne shakes.

Voordelen van whey proteïne

Whey proteïne is erg populair bij sporters, en dat is niet zo gek gezien de positieve effecten ervan. Whey proteïne heeft namelijk een aantal eigenschappen die de sportprestaties aanzienlijk beïnvloeden:

  • Whey proteïne ondersteunt spierherstel en spiergroei door het leveren van essentiële aminozuren.
  • Whey proteïne kan helpen bij gewichtsverlies. Je krijgt er namelijk een verzadigd gevoel van, waardoor je minder calorieën tot je neemt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat het gebruik van whey proteïne leidt tot significant meer vetverlies bij mensen die een caloriebeperkend dieet volgen (1).
  • Whey protein versnelt het herstelproces na de training, waardoor je sneller klaar bent voor je volgende sessie.

Hoe gebruik je whey proteïne?

Whey proteïne is een veelzijdig supplement, dat op verschillende manieren te combineren is met je dagelijkse voedingspatroon. Veel sporters mengen whey proteïne poeder met water of melk, om er zo een snelle en voedzame shake van te maken. Ideaal als post-workout hersteldrank of als eiwitrijk tussendoortje. Maar het kan ook creatiever. Voeg bijvoorbeeld eens whey proteïne toe aan je smoothie, havermout of pannenkoeken!

Het is belangrijk om te letten op de timing. Veel sporters geven de voorkeur aan een whey shake direct na hun training, wanneer hun lichaam het meest ontvankelijk is voor voedingsstoffen voor herstel en groei. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hangt af van je individuele eiwitbehoefte, die varieert op basis van lichaamsgewicht, activiteitenniveau, en specifieke doelen.

Wat is creatine?

Creatine is een natuurlijk voorkomend molecuul in ons lichaam dat energie levert voor spiercontracties. Creatine helpt bij het regenereren van ATP (adenosinetrifosfaat); de primaire energiebron voor korte, intensieve inspanningen. Er zijn verschillende vormen van creatine supplementen in omloop, waaronder creatine poeder en creatinepillen.

Voordelen van creatine

Doordat het de energiereserves in je spiercellen snel aanvult, is het een ideaal supplement voor sporters die vaker en langer willen trainen. Dat zit zo:

  • Creatine verbetert de prestaties en ondersteunt de spieropbouw in combinatie met explosieve krachtinspanningen.
  • Creatine helpt je sneller herstellen tijdens je training, waardoor je per sessie meer werk kunt verzetten.
  • Naast de fysieke voordelen, zijn er aanwijzingen dat creatine cognitieve functies kan verbeteren, vooral in situaties van slaaptekort of stress (2,3).

Hoe gebruik je creatine?

Creatine kan op elk moment van de dag worden ingenomen, maar veel sporters gebruiken dit supplement vlak voor of na hun training. Soms wordt gestart met een laadfase, om de creatinevoorraden in de spieren snel te verzadigen. Tijdens de laadfase neem je vijf tot zeven dagen lang ongeveer 20 gram creatine per dag in, verdeeld over vier doseringen.

Na de laadfase volgt de onderhoudsfase, waarin je dagelijks drie tot vijf gram inneemt. De laadfase overslaan kan ook. Je begint dan dus direct met de onderhoudsfase, waardoor het iets langer duurt voor je de creatinevoorraden in je spieren hebt opgebouwd. Voor het maximale effect is het belangrijk dat je de creatine elke dag inneemt.

Creatine en whey proteïne bij vrouwen en mannen

Creatine en whey proteïne zijn effectief voor zowel mannen als vrouwen. Wel is het goed om rekening te houden met je lichaamsgewicht. Omdat vrouwen over het algemeen een lager gewicht en minder spiermassa hebben dan mannen, is een lagere dosering creatine vaak voldoende. Voor whey proteïne geldt dat de eiwitbehoefte vooral afhankelijk is van de mate van activiteit en niet van lichaamsgewicht of geslacht.

whey proteïne en creatine

Waarom whey proteïne en creatine combineren?

Whey proteïne en creatine worden regelmatig los van elkaar gebruikt, maar het combineren van deze twee supplementen heeft een belangrijk positief effect. Het verhoogt namelijk de insulinespiegel, met meer spiergroei tot gevolg. Belangrijk hierbij is wel dat je na de training wat koolhydraten nuttigt, om je spieren de voeding te geven die ze nodig hebben bij hun herstel.

Whey proteïne en creatine proberen

Wil je jouw sportprestaties naar een hoger niveau tillen? Kijk dan eens wat whey proteïne en creatine voor effect hebben op jouw spiergroei, kracht en uithoudingsvermogen. Onthoud dat supplementen het beste werken in combinatie met een gebalanceerd dieet en een consistent trainingsschema. Veel succes!

Referenties:

1. https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-5-8

2. https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/81/4/416/6671817

3. https://www.mdpi.com/2072-6643/14/5/921

Aanbevolen producten

Whey Protein Isolate (NZVT gekeurd)
Whey Protein Isolate (NZVT gekeurd)
5 sterren
(22)
Vanaf € 31,95
Bekijk product
Creatine (NZVT gekeurd)
Creatine (NZVT gekeurd)
5 sterren
(5)
Vanaf € 18,66
Bekijk product

Lees ook

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine?

Wat is astaxanthine? En waarom zou je het moeten overwegen als onderdeel van je dagelijkse routine? In deze blog duiken we dieper in de wereld van dit stofje.

Lees meer Lees meer
Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Visolie en zwangerschap: gezonde omega-3 vetten voor jou en je baby

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap genoeg omega 3-vetzuren binnen te krijgen. In deze blog bespreken we de rol van omega-3 tijdens de zwangerschap.

Lees meer Lees meer
Onze tips voor minder PFAS in je leven

Onze tips voor minder PFAS in je leven

PFAS is de laatste jaren steeds vaker opgedoken in het nieuws. Veel mensen vragen zich af of het veilig is om producten te gebruiken die PFAS bevatten. In deze blog gaan we dieper in op het mysterie rond PFAS en geven we tips om je blootstelling eraan te verminderen.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties