Terug naar overzicht

Sporten. Wat eet je voor en na een work-out?

Sporten. Wat eet je voor en na een work-out?
Flinndal
8-6-2016
0 Reacties

Sporten

Sporten is gezond. Je verbrandt calorieën, ontwikkelt spieren waardoor je strakker in je vel gaat zitten en je voelt je fitter. Tijdens een goede training daag je je lichaam uit en verbrand je veel energie. De juiste voeding voor en na het sporten is daarom erg belangrijk. Wat kun je het beste eten? Lees verder voor het beste tips. 


Voeding voor het sporten

Voordat je gaat sporten is het verstandig om iets te eten dat voldoende energie levert. Koolhydraten zijn de energiebron van het menselijk lichaam. We verbruiken koolhydraten wanneer we sporten of bewegen, maar ook als we denken of slapen. Bij een gezond voedingspatroon bestaat minimaal 40% van je voeding uit koolhydraten, aldus het Voedingscentrum.


Het advies is om twee uur voor een work-out geen grote maaltijd meer te eten. Je lichaam moet namelijk hard aan het werk om deze maaltijd te verteren. In combinatie met sporten, wat ook veel energie vraagt van je lichaam, kan dit ervoor zorgen dat je last krijgt van je maag. Eet daarom vooral geen vette dingen. Vet blijft relatief lang in je maag zitten. Eet maximaal één uur voor het sporten en kies voor iets wat licht verteerbaar is, maar wel energie levert zoals:

  • Een krentenbol
  • Een bakje yoghurt met havermout
  • Een banaan
  • Een volkorenboterham met kipfilet
  • Een smoothie van fruit
  • Een plakje ontbijtkoek


Na het sporten

Tijdens het sporten verbrand je veel energie en werk je aan je spierkracht. Het lichaam heeft binnen 30 minuten na een training koolhydraten, eiwitten en andere voedingsstoffen nodig om te herstellen. Wat voor jouw lichaam het belangrijkste is, hangt af van de training.


Cardiotraining

Koolhydraten zorgen er na een cardiotraining zoals hardlopen of fietsen voor dat de energievoorraden in je lichaam weer worden aangevuld. Ook helpen koolhydraten tegen vermoeidheid na het sporten. Kies daarom na je cardiotraining voor een maaltijd met voldoende koolhydraten. Producten met veel koolhydraten zijn bijvoorbeeld:

  • Fruit en groenten
  • Volkorenpasta of quinoa / bulgur
  • Volkorenboterham


Krachttraining

Eiwitten zijn belangrijk na een krachttraining omdat ze een belangrijke bouwsteen zijn voor de spieren. Het helpt bij spieropbouw, spierbehoud en kan helpen bij het verminderen van spierpijn. Producten die veel eiwitten bevatten zijn:

  • Zuivelproducten zoals kwark of yoghurt
  • Vlees zoals gerookte kip
  • Een gekookt eitje
  • Noten zoals amandelen of pecan noten


Combinatie cardio- en krachttraining

Wanneer je een combinatie doet van cardio- en krachtraining kun je het beste koolhydraten en eiwitten combineren. Bijvoorbeeld een omelet (eiwitten) met groenten (koolhydraten) of zilvervliesrijst met groenten en kip. Ook een volkorenboterham met een gekookt eitje of gerookte zalm zijn een goede keuze na een combinatietraining.


Belangrijke voedingsstoffen bij sporten

Naast koolhydraten en eiwitten zijn er ook andere belangrijke voedingsstoffen die je kunnen ondersteunen bij het sporten. Calcium, magnesium en vitamine D zijn belangrijk voor je botten, spieren en gewrichten. Vitamine B voor de energiehuishouding en de omega 3 vetzuren EPA en DHA zijn goed voor het hart (vanaf 250 mg per dag). Wanneer je intensief sport, verbrand je ook veel energie. Dan is het goed om er extra op te letten dat je hiervoor voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Flinndal Multi als aanvulling op de voeding, geeft je de extra’s die je hierbij kunt gebruiken.


Vragen?

Heb je vragen over voeding in combinatie met sporten? Onze voedingsdeskundige Anouk Stijger is gespecialiseerd in voeding en sport. Mail je vraag naar [email protected]


Aanbevolen producten

Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,6 sterren
(151)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(173)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Arthorol Pro
Arthorol Pro
4,2 sterren
(34)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Top 3 Voordeelpakket
10% Korting
Top 3 Voordeelpakket
5 sterren
(1)
Vanaf € 82,21
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(196)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Oog Complex Forte
Oog Complex Forte
4,7 sterren
(27)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Multi Vitaal
Multi Vitaal
4,8 sterren
(42)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Omega-3 Junior
Omega-3 Junior
4,5 sterren
(20)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Magnificent Multi Gummies
Magnificent Multi Gummies
4,4 sterren
(7)
Vanaf € 19,95
Bekijk product
WLS Tablet
WLS Tablet
4,8 sterren
(143)
Vanaf € 1,95
Bekijk product

Lees ook

5 vragen over Quercetine

5 vragen over Quercetine

Quercetine is een krachtige antioxidant. In deze blog lees je meer over waarom het zo gezond is en hoe je voldoende quercetine binnenkrijgt.

Lees meer Lees meer
De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

De invloed van whey proteïne en creatine op je sportprestaties

In de wereld van fitness en bodybuilding zijn whey proteïne en creatine twee veel besproken supplementen. Maar hoe werken deze supplementen precies?

Lees meer Lees meer
Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Geroosterde asperges met citroen en Parmezaanse kaas

Een echte voorjaarsgroente is de asperge. Ze zijn laag in calorieën en leveren je veel vitamines, mineralen en vezels op. Probeer het zelf met die eenvoudige recept!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Sporten. Wat eet je voor en na een work-out? "
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties