Maken koolhydraten dik?

blog_koolhydraten.jpg

Het zomerseizoen komt er weer aan en dat betekent korte broeken, t-shirts en badkleding. Voor veel mensen is de lente dan ook de tijd van het jaar om te starten met afvallen om zo slank en fit de zomer in te gaan!

Om snel wat gewicht te verliezen, verdwijnen koolhydraten uit het dagelijks dieet vanwege hun reputatie als dikmakers. Maar is dit wel zo? Wij leggen het verschil uit tussen de verschillende soorten koolhydraten, zodat jij voortaan de juiste keuzes kunt maken!

Een belangrijke energiebron

Koolhydraten zijn de energiebron van het menselijk lichaam. We verbruiken koolhydraten wanneer we sporten of bewegen, maar ook als we denken of slapen. Bij een gezond voedingspatroon bestaat minimaal 40% van je voeding uit koolhydraten, aldus het Voedingscentrum.

De twee soorten koolhydraten

Er zijn twee soorten koolhydraten: de verteerbare- en de onverteerbare koolhydraten.

Onverteerbare koolhydraten
De onverteerbare koolhydraten behoren tot de groep voedingsvezels. Zoals de naam al zegt kan ons lichaam deze stoffen in onze spijsvertering niet of nauwelijks afbreken. De onverteerbare koolhydraten maken geen glucose aan. Ze spelen vooral een belangrijke rol in het maag-darmkanaal. Ze prikkelen als het ware je darmen waardoor de stoelgang wordt gestimuleerd. Je vindt ze veel in brood, graanproducten, groenten en noten. Deze producten zitten ook bomvol vitaminen en mineralen en zijn mede hierdoor erg gezond. Het is daarom niet verstandig om deze producten uit je dagelijkse dieet te verbannen.

Verteerbare koolhydraten
De verteerbare koolhydraten worden snel door het lichaam opgenomen en omgezet in glucose (suiker). Ze vormen een belangrijke energieleverancier. Als je deze niet gelijk verbrandt, worden ze opgeslagen als vet. Producten waar veel verteerbare koolhydraten in zitten zijn vruchtensappen en producten met suikers zoals snoep en frisdrank. Dit zijn de ongezonde producten met veel suikers en vetten en deze koolhydraten kun je dus prima laten staan als je wat kilo’s wilt verliezen.  

Welke rol hebben koolhydraten bij het afvallen?

Als we te veel glucose binnenkrijgen dan wordt dit in de vorm van glycogeen opgeslagen in de lever en de spieren. Glycogeen vormt een reserve voor ons lichaam. Als we glucose tekort komen dan wordt dit weer gemaakt van het opgeslagen glycogeen. Er is maar een beperkte ruimte voor glycogeen. Als de glycogeen voorraad is aangevuld en we krijgen nòg meer glucose binnen, dan wordt dit omgezet in vet.

Slank de zomer in?

Om op een gezond gewicht te blijven is het altijd belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en de juiste vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Blijf daarom ook gewoon volkoren brood, volkoren pasta’s en voldoende groenten, fruit en noten eten.


Lees ook:

Dat bewegen belangrijk is weet iedereen. Maar weet je ook hoeveel je per dag beweegt? Om hier meer inzicht in te krijgen, gebruiken steeds meer mensen een wearable. Wat is het nut ervan? Lees meer

Veel mensen zullen herkennen dat naarmate je ouder wordt, de kilo’s makkelijker blijven plakken en afvallen lastiger wordt. Wat kun je zelf doen om slank en fit oud te worden? Lees meer

Je leest overal voedingsadviezen, maar nooit vind je een dieet waarmee je wél een slanke buik kreeg. Waarom is er geen slanke leefstijl die echt werkt? De redactie van gezondNU zoekt al jaren naar het slanke geheim. Hoe eet je én lekker en word je toch slank? Lees meer

Geef een reactie op: Maken koolhydraten dik?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

03 juni 2015 door: Ine van der Heijden
Vanaf januari 23 tot 28 koolhydraten per dag en 11 kilo afgevallen.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring