Voedingsstoffen voor gewrichten, spieren en botten
Wanneer je beweegt, gebruik je onder andere je gewrichten, spieren en botten. Bij een flinke wandeling of fietstocht kan je soms wel wat extra voedingsstoffen gebruiken. Wij hebben vier belangrijke voedingsstoffen voor gewrichten, spieren en botten op een rijtje gezet, zodat jij de volgende wandel- of fietstocht goed van start kunt gaan!
Soepele spieren, gewrichten en botten
Regelmatig bewegen is belangrijk om lang te blijven genieten van een sterk en soepel lijf. Naast beweging is het belangrijk om voldoende te drinken en speelt ook voeding een grote rol. Om je spieren, botten en gewrichten in vorm te houden, heb je voedingsstoffen nodig die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en die de gezondheid van het bindweefsel bevorderen. Welke voedingsstoffen dit zijn vertellen we hieronder.
Voeding voor spieren, gewrichten en botten
Om de gezondheid van je spieren, gewrichten en botten te verbeteren is het slim om te zorgen voor een dieet dat rijk is aan calcium, magnesium, vitamine D, en omega-3 vetzuren. Calcium en vitamine D zijn belangrijk voor sterke botten en een goede spierfunctie. Magnesium ondersteunt niet alleen de botdichtheid, maar ook de goede werking van je spieren. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld zuivelproducten, bladgroenten, noten, zaden, en vette vis zoals zalm en makreel.
Supplementen voor spieren, gewrichten en sterke botten
1. Curcumine: voor de gewrichten
Curcumine is een werkzame stof uit de Kurkuma plant (ook wel geelwortel genoemd) en wordt in landen zoals India en China al eeuwenlang gebruikt als een medicijn. Van curcumine is bekend dat dit helpt om de gewrichten soepel te houden. Daarom heeft Flinndal aan Flinndal Glucosamine 300 mg curcumine toegevoegd.
In Nederland kennen we kurkuma vooral als een kruid, te koop bij de supermarkt, dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld rijst op smaak te brengen. Ook lekker in groentegerechten of smoothies.
2. Magnesium: voor de spieren en zenuwstelsel
Magnesium helpt bij de energiestofwisseling, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren. Ook helpt magnesium bij het ontspannen van de spieren.
Naast het behoud van sterke en soepele spieren en het vrijmaken van energie, helpt magnesium ook botten en tanden sterk te houden en heeft het een gunstige invloed op het concentratievermogen en het geheugen.
Magnesium vind je in graanproducten zoals tarwebrood, in sojabonen, noten en groene groenten zoals spinazie.
3. Calcium: voor de botten, spieren en zenuwstelsel
Calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten. Het speelt een rol bij de botaanmaak en helpt botten sterk te houden. Hoe meer calcium er op jonge leeftijd in de botten zit, hoe langer de botten stevig blijven. Calcium is net als magnesium ook goed voor het zenuwstelsel en de spieren. Het helpt zenuwprikkels door te geven en ondersteunt de spieren bij het aanspannen.
Bij het ouder worden neemt de opname van calcium en de aanmaak van vitamine D af. Bij vrouwen in de overgang wordt calcium bijvoorbeeld minder goed opgenomen vanwege de hormonale schommelingen. Daarom adviseert de Gezondheidsraad vrouwen vanaf 50 jaar 10 mcg en mannen en vrouwen vanaf 70 jaar 20 mcg vitamine D in te nemen, wat helpt om de opname van calcium in balans te houden.
Calcium vind je vooral in zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Daarnaast zit het ook in noten, peulvruchten en groene groenten zoals broccoli, Chinese kool en postelein.
4. Vitamine D: voor botten en spieren
Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten en is van belang voor het behoud van sterke botten. Daarom is het goed om calcium en vitamine D samen in te nemen, zodat ze elkaars werking kunnen versterken. Vitamine D draagt ook bij aan de spierfunctie en helpt de spieren sterk te houden.
De meeste vitamine D maakt je huid zelf aan onder invloed van zonlicht. Slechts een klein deel halen we uit voedingsmiddelen zoals vette vis.
Wist je dat?
- Wist je dat de sterkste spier in het lichaam de tong is? (Het sterkste bot is overigens de kaak)
- Mannen gemiddeld 30% meer spieren hebben dan vrouwen?
- Het kleinste spiertje in ons lichaam in het middenoor zit? (dit heet de Stapedius)
- De spieren in je ogen dagelijks wel 100.000 keer bewegen?
Aanbevolen producten
Lees ook
Lees ook
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meerDit beïnvloedt de aanmaak van vitamine D
Verschillende factoren kunnen de aanmaak van vitamine D beïnvloeden, zoals je leeftijd of BMI! In deze blog lees je meer over deze verschillende factoren en hun invloed op jouw vitamine D-productie.
Lees meer Lees meer