Terug naar overzicht

Voedingsstoffen voor gewrichten, spieren en botten

Voedingsstoffen voor gewrichten, spieren en botten
Flinndal
19-4-2016
2 Reacties

Fietsen en wandelen voor je botten en gewrichten

Wanneer je beweegt, gebruik je onder andere je gewrichten, spieren en botten. Bij een flinke wandeling of fietstocht kan je soms wel wat extra voedingsstoffen gebruiken. Wij hebben vier belangrijke voedingsstoffen voor gewrichten, spieren en botten op een rijtje gezet, zodat jij de volgende wandel- of fietstocht goed van start kunt gaan!


1. Curcumine: voor de gewrichten

Curcumine is een werkzame stof uit de Kurkuma plant (ook wel geelwortel genoemd) en wordt in landen zoals India en China al eeuwenlang gebruikt als een medicijn. Van curcumine is bekend dat dit helpt om de gewrichten soepel te houden. Daarom heeft Flinndal aan Flinndal Glucosamine 300 mg curcumine toegevoegd.

In Nederland kennen we kurkuma vooral als een kruid, te koop bij de supermarkt, dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld rijst op smaak te brengen. Ook lekker in groentegerechten of smoothies.


2. Magnesium: voor de spieren en zenuwstelsel

Magnesium helpt bij de energiestofwisseling, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren. Ook helpt magnesium bij het ontspannen van de spieren.

Naast het behoud van sterke en soepele spieren en het vrijmaken van energie, helpt magnesium ook botten en tanden sterk te houden en heeft het een gunstige invloed op het concentratievermogen en het geheugen.

Magnesium vind je in graanproducten zoals tarwebrood, in sojabonen, noten en groene groenten zoals spinazie.







3. Calcium: voor de botten, spieren en zenuwstelsel

Calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten. Het speelt een rol bij de botaanmaak en helpt botten sterk te houden. Hoe meer calcium er op jonge leeftijd in de botten zit, hoe langer de botten stevig blijven. Calcium is net als magnesium ook goed voor het zenuwstelsel en de spieren. Het helpt zenuwprikkels door te geven en ondersteunt de spieren bij het aanspannen.

Bij het ouder worden neemt de opname van calcium en de aanmaak van vitamine D af. Bij vrouwen in de overgang wordt calcium bijvoorbeeld minder goed opgenomen vanwege de hormonale schommelingen. Daarom adviseert de Gezondheidsraad vrouwen vanaf 50 jaar 10 mcg en mannen en vrouwen vanaf 70 jaar 20 mcg vitamine D in te nemen, wat helpt om de opname van calcium in balans te houden.

Calcium vind je vooral in zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Daarnaast zit het ook in noten, peulvruchten en groene groenten zoals broccoli, Chinese kool en postelein.

4. Vitamine D: voor botten en spieren

Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten en is van belang voor het behoud van sterke botten. Daarom is het goed om calcium en vitamine D samen in te nemen, zodat ze elkaars werking kunnen versterken. Vitamine D draagt ook bij aan de spierfunctie en helpt de spieren sterk te houden.

De meeste vitamine D maakt je huid zelf aan onder invloed van zonlicht. Slechts een klein deel halen we uit voedingsmiddelen zoals vette vis.


Wist je dat?

  • Wist je dat de sterkste spier in het lichaam de tong is? (Het sterkste bot is overigens de kaak)
  • Mannen gemiddeld 30% meer spieren hebben dan vrouwen?
  • Het kleinste spiertje in ons lichaam in het middenoor zit? (dit heet de Stapedius)
  • De spieren in je ogen dagelijks wel 100.000 keer bewegen?

Aanbevolen producten

Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(129)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(108)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(171)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Arthorol Pro
Arthorol Pro
4,2 sterren
(34)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Vitamine D Druppels
Vitamine D Druppels
4,7 sterren
(10)
Vanaf € 10,95
Bekijk product
Vitamine D Forte
Vitamine D Forte
4,9 sterren
(115)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,5 sterren
(83)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,6 sterren
(193)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Calcium Kauwtablet
Calcium Kauwtablet
4,6 sterren
(58)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,6 sterren
(151)
Vanaf € 11,45
Bekijk product

Lees ook

Voel je energiek deze lente

Voel je energiek deze lente

Ook in de lente is het van belang om je lichaam de juiste ondersteuning te blijven bieden. Ontdek handige tips om je deze lente vol energie te voelen!

Lees meer Lees meer
Groene smoothie

Groene smoothie

Heb je behoefte aan een energieboost? Dan is er geen betere manier dan met een groene smoothie gevuld met voedzame ingrediënten! Probeer dit eenvoudige recept.

Lees meer Lees meer
Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Het VWS liet onderzoek uitvoeren naar de risico's van Ashwagandha, waaruit bleek dat dit kruid als potentieel gevaarlijk wordt beschouwd. Aangezien Ashwagandha deel uitmaakt van het assortiment van Flinndal en er mogelijk vragen zijn over de veiligheid ervan, willen we dit graag nader toelichten.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Voedingsstoffen voor gewrichten, spieren en botten"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van Marie de Jonge, geplaatst op 18-8-2022
Bedankt voor het delen van deze informatie over voedingsstoffen die goed zijn voor spieren en botten. Daarnaast probeer ik ook genoeg vitamines binnen te krijgen. Door voldoende te bewegen merk ik dat mijn lichaam soepel blijft.
Reactie van Mevrouw Paulien van Jaaren, geplaatst op 8-7-2016
Ik vind het fijn dat jullie constant bezig om te vernieuwen, met dit product kan iedereen het gebruiken. Goed voor je gezondheid en voor de meeste mensen goed betaalbaar. Mij complimenten en ga zo door.