Kurkuma, een wondermiddel?

Kurkuma wordt in landen zoals India en China al eeuwenlang gebruikt als een medicijn. In Nederland kennen we het eigenlijk alleen als een kruid dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld rijst op smaak te brengen. Hoog tijd dus om de voordelen van dit kruid op een rijtje te zetten.
Wat is kurkuma?
Allereerst is het handig om te weten wat kurkuma precies is. Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd en is familie van de gember. Het wordt gewonnen uit de plant Curcuma longa. Deze tropische plant komt vooral voor in India en Indonesië. De gedroogde wortel van deze plant wordt fijngemalen, waardoor het kruid ‘kurkuma’ ontstaat.
Curcumine
Het belangrijkste onderdeel van kurkuma is de stof curcumine. Dit stofje doet veel in ons lichaam, en heeft hierdoor verschillende gezondheidsvoordelen.
Gewrichten
Van curcumine is bekend dat het goed is voor de gewrichten. Dit gunstige effect wordt verkregen vanaf 300 mg per dag. Daarom hebben wij aan Flinndal Glucosamine 300 mg curcumine toegevoegd.Huid
Vanaf 100 mg per dag helpt curcumine de huid gezond te houden.Antioxidant
Vanaf 100 mg per dag helpt curcumine als antioxidant voor het immuunsysteem.Lever
Vanaf 60 mg per dag helpt curcumine de vetstapeling in de lever tegen te gaan en de lever gezond te houden.Bloedproductie
Vanaf 100 mg per dag ondersteunt curcumine de bloedproductie en de kwaliteit van het bloed en de bloedsomloop.Kurkuma en voeding
Kurkuma kun je als kruid gewoon kopen bij de supermarkt. Je kunt kurkuma eenvoudig toevoegen aan rijst. Wanneer je een pannetje rijst op zet met water, voeg je 1 of 2 theelepels kurkuma toe. Je zult zien dat de rijst een gelige kleur krijgt en een beetje naar kerrie smaakt. Erg lekker.
Je kunt het ook toevoegen aan groene thee, met een beetje honing en citroensap of toevoegen aan een smoothie. Vaak zijn 1 of 2 theelepels voldoende, maar smaken verschillen natuurlijk.
Bovengenoemde tips zijn uiteraard niet de enige manier om kurkuma toe te voegen aan het eten. Je kunt hier zelf mee experimenteren. Eet smakelijk!
Aanbevolen producten
Lees ook

Minder microplastics
Zeer klein en niet of slecht afbreekbaar; dat zijn microplastics. Niet goed voor het milieu en je gezondheid. Maar hoe kun je ze het best vermijden?
Lees meer Lees meer
Hoe zit het nou echt met eiwitten?
Eiwitten zijn niet weg te denken uit een gezond voedingspatroon. Het zijn namelijk belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Maar hoeveel eiwitten heb je nodig, waarom zijn ze zo belangrijk en is er verschil tussen plantaardig en dierlijk eiwit? In deze blog leggen we het uit.
Lees meer Lees meer
5 vragen over brandend maagzuur
Wat veroorzaakt brandend maagzuur en wat kun je eraan doen? In deze blog beantwoorden we 5 vragen over brandend maagzuur en delen we tips over hoe je het kan verminderen.
Lees meer Lees meerGeef je reactie op:
Reactie
Reactie van Chris Vleminckx, geplaatst op 3-3-2019
Juist of nietLees ook


