Terug naar overzicht

Het belang van eiwitten

Het belang van eiwitten
Flinndal
26-2-2014
0 Reacties

het belang van eiwitten

Elk onderdeel van het lichaam bevat eiwit. Het zit in onze huid, weefsel, spieren en cellen. Een volwassen lichaam bedraagt gemiddeld maar liefst 12 kilo eiwit! Het is dus niet verrassend dat eiwitten van enorm belang zijn voor een gezond lichaam, maar wat doen ze nou eigenlijk precies?

Wat doen eiwitten?
Eiwitten zijn bouwstoffen voor de groei en het herstel van weefsels en vormen een belangrijke energiebron. Daarnaast zijn ze ook nog eens van groot belang als bestanddeel van bepaalde hormonen. Deze hormonen worden gemaakt als ons lichaam ze nodig heeft, voor bijvoorbeeld het spijsverteringsproces. Eiwitten zijn ook een bestanddeel van enzymen. Enzymen zijn essentieel voor bepaalde lichaamsprocessen, zoals de spijsvertering en de stofwisseling. Verder maken eiwitten deel uit van antistoffen, die de afweer van vreemde stoffen in het lichaam voor hun rekening nemen.

Bouwstof van het lichaam
Eiwitten bevorderen als bouwstof de spiergroei en zijn van groot belang voor het behoud van sterke botten. Onze botten, spieren, weefsel en huid hebben eiwitten nodig om zich te herstellen na bijvoorbeeld lichamelijke inspanning. De lichaamscellen kunnen zich ook alleen delen (dit proces wordt mitose genoemd) en herstellen als er voldoende eiwit in het lichaam aanwezig is.

Eiwitten en aminozuren
Eiwit is opgebouwd uit aminozuren. Er bestaan zo’n twintig verschillende soorten aminozuren. Als we eiwit verbranden wordt het weer afgebroken in afzonderlijke aminozuren die verschillende taken in het lichaam hebben, zoals bijvoorbeeld de ondersteuning van het spijsverteringsproces.

We maken onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt en moeten dus via de voeding worden verkregen.

Dierlijke en plantaardige eiwitten
Eiwit zit in uiteenlopende producten, maar vooral in dierlijke producten en peulvruchten. Eieren en (koe)melk bevatten het meeste eiwit. De biologische waarde van dierlijke eiwitten is hoger dan van plantaardige eiwitten. Dit houdt in dat de eiwitten uit deze dierlijke producten meer lijken op ons lichaamseigen eiwit dan het eiwit uit plantaardige bronnen. Daarnaast bevat dierlijk eiwit ook meer essentiële aminozuren.

Tip: Ben je vegetariër? Soja is het enige plantaardige voedingsmiddel dat voldoende verschillende aminozuren bevat.

Een gevarieerde voeding is daarom erg belangrijk om alle aminozuren in de juiste hoeveelheden binnen te krijgen!

Alles weten over eiwitten? Lees hier de laatste bevindingen uit een grootschalig onderzoek naar eiwitten.

Gerelateerde producten: Flinndal eiwitshake

Aanbevolen producten

{% for product in products %}
{{ product.name }}
{{product.name}}
{% for star in product.rating_stars %} {% if star == "full" %}
{% endif %} {% if star == "half" %}
{% endif %} {% if star == "empty" %}
{% endif %} {% endfor %}
({{product.review_count}})
Vanaf € {{product.price | money_eu}}
Bekijk product
{% endfor %}

Lees ook

Vitaminen om je weerstand te ondersteunen

Voedingssupplementen en vitaminen kunnen ondersteuning bieden bij het verhogen van de weerstand. Bekijk onze selectie aan producten om je weerstand te ondersteunen.

Lees meer Lees meer

Zo verhoog je jouw weerstand

Wil jij je weerstand verhogen of op peil houden? Wij vertellen jou op welke 5 gebieden er winst te behalen valt!

Lees meer Lees meer

Sport jezelf relaxed en gelukkig

Sporten is goed voor je spieren, je botten en het in balans houden van je gewicht. Tel daarbij op dat sport je gelukkiger en minder gestrest maakt en er is geen énkel excuus meer om niet regelmatig aan de bak te gaan!

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Het belang van eiwitten"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties