Terug naar overzicht

Het belang van eiwitten

Het belang van eiwitten
Flinndal
26-2-2014
0 Reacties

het belang van eiwitten

Elk onderdeel van het lichaam bevat eiwit. Het zit in onze huid, weefsel, spieren en cellen. Een volwassen lichaam bedraagt gemiddeld maar liefst 12 kilo eiwit! Het is dus niet verrassend dat eiwitten van enorm belang zijn voor een gezond lichaam, maar wat doen ze nou eigenlijk precies?

Wat doen eiwitten?
Eiwitten zijn bouwstoffen voor de groei en het herstel van weefsels en vormen een belangrijke energiebron. Daarnaast zijn ze ook nog eens van groot belang als bestanddeel van bepaalde hormonen. Deze hormonen worden gemaakt als ons lichaam ze nodig heeft, voor bijvoorbeeld het spijsverteringsproces. Eiwitten zijn ook een bestanddeel van enzymen. Enzymen zijn essentieel voor bepaalde lichaamsprocessen, zoals de spijsvertering en de stofwisseling. Verder maken eiwitten deel uit van antistoffen, die de afweer van vreemde stoffen in het lichaam voor hun rekening nemen.

Bouwstof van het lichaam
Eiwitten bevorderen als bouwstof de spiergroei en zijn van groot belang voor het behoud van sterke botten. Onze botten, spieren, weefsel en huid hebben eiwitten nodig om zich te herstellen na bijvoorbeeld lichamelijke inspanning. De lichaamscellen kunnen zich ook alleen delen (dit proces wordt mitose genoemd) en herstellen als er voldoende eiwit in het lichaam aanwezig is.

Eiwitten en aminozuren
Eiwit is opgebouwd uit aminozuren. Er bestaan zo’n twintig verschillende soorten aminozuren. Als we eiwit verbranden wordt het weer afgebroken in afzonderlijke aminozuren die verschillende taken in het lichaam hebben, zoals bijvoorbeeld de ondersteuning van het spijsverteringsproces.

We maken onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt en moeten dus via de voeding worden verkregen.

Dierlijke en plantaardige eiwitten
Eiwit zit in uiteenlopende producten, maar vooral in dierlijke producten en peulvruchten. Eieren en (koe)melk bevatten het meeste eiwit. De biologische waarde van dierlijke eiwitten is hoger dan van plantaardige eiwitten. Dit houdt in dat de eiwitten uit deze dierlijke producten meer lijken op ons lichaamseigen eiwit dan het eiwit uit plantaardige bronnen. Daarnaast bevat dierlijk eiwit ook meer essentiële aminozuren.

Tip: Ben je vegetariër? Soja is het enige plantaardige voedingsmiddel dat voldoende verschillende aminozuren bevat.

Een gevarieerde voeding is daarom erg belangrijk om alle aminozuren in de juiste hoeveelheden binnen te krijgen!

Alles weten over eiwitten? Lees hier de laatste bevindingen uit een grootschalig onderzoek naar eiwitten.

Gerelateerde producten: Flinndal eiwitshake

Aanbevolen producten

Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(128)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Whey Protein Isolate
Whey Protein Isolate
5 sterren
(22)
Vanaf € 31,95
Bekijk product
Magnesium Triplex
Magnesium Triplex
4,7 sterren
(40)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Slank & Fit
Slank & Fit
3,6 sterren
(59)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Groene Thee Extract
Groene Thee Extract
4,6 sterren
(28)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Magnesium Duplex
Magnesium Duplex
4,7 sterren
(44)
Vanaf € 11,86
Bekijk product

Lees ook

Voel je energiek deze lente

Voel je energiek deze lente

Ook in de lente is het van belang om je lichaam de juiste ondersteuning te blijven bieden. Ontdek handige tips om je deze lente vol energie te voelen!

Lees meer Lees meer
Groene smoothie

Groene smoothie

Heb je behoefte aan een energieboost? Dan is er geen betere manier dan met een groene smoothie gevuld met voedzame ingrediënten! Probeer dit eenvoudige recept.

Lees meer Lees meer
Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Het VWS liet onderzoek uitvoeren naar de risico's van Ashwagandha, waaruit bleek dat dit kruid als potentieel gevaarlijk wordt beschouwd. Aangezien Ashwagandha deel uitmaakt van het assortiment van Flinndal en er mogelijk vragen zijn over de veiligheid ervan, willen we dit graag nader toelichten.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Het belang van eiwitten"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties