Witbrood of bruinbrood

Witbrood of bruinbrood

Wie ’s ochtends wel eens langs de bakker fiets kent vast de heerlijke geur van vers gebakken brood. Het water loopt je dan in de mond. Tast toe! Want brood bevat meestal lekker veel vezels. Maar welk brood kun je het beste kiezen? Vroeger was het zo: hoe bruiner hoe beter. Maar dat gaat tegenwoordig niet altijd meer op! Hoe zit dat…

Soorten meel
Om brood te maken heb je meel nodig. Dat wordt gemaakt van granen zoals tarwe, rogge, haver, gerst, maïs, rijst en spelt. De graankorrel bestaat uit een kern en een buitenkant. In het buitenste deel zitten de meeste vezels. Bloem bevat alleen de binnenkant van de graankorrel. Volkorenmeel bevat ook de buitenkant en daardoor ook de meeste vezels.

Kleur kan bedriegen
Witbrood wordt gemaakt van bloem, en bruinbrood vroeger altijd van volkorenmeel. Maar tegenwoordig komt het voor dat aan witbrood een kleur wordt gegeven (bijvoorbeeld met gekarameliseerde suiker) waardoor het er bruin uitziet maar niet veel vezels bevat!

Ook komt het voor dat aan witbrood vezels toegevoegd worden, waardoor het juist méér vezels kan bevatten dan je zou denken. Laat je dus niet verleiden door een donkere kleur, maar vraag de bakker naar het vezelgehalte of kijk goed op het etiket!

Wissel af
Elke graansoort heeft zijn eigen specifieke vezels en voedingsstoffen. Wissel daarom de soorten brood die je eet goed af. Kies het liefst voor brood dat volkorenmeel als basis heeft. Want daarin zitten niet alleen meer vezels, maar ook andere belangrijke voedingsstoffen zoals B-vitaminen en ijzer. Nog een aanrader: als er ook zaden in zitten is het helemaal mooi, want ook die bevatten veel vezel!

Lees ook: Volkoren of meergranen brood, wat is het beste brood?

In het filmpje hieronder wordt uitgelegd hoe en waarom brood bij de productie extra bruin wordt gemaakt.


Lees ook:

Gemiddeld eten we per persoon 60 kilogram brood per jaar en dit is al 15 jaar onveranderd. Maar wat weten we eigenlijk van brood? Lees meer

Bananenbrood is heel gemakkelijk om zelf te maken en is suikervrij, lactosevrij en glutenvrij! Een lekker recept voor iedereen die een keer iets anders dan brood wil eten. Lees meer

Met mooi weer ga je er vaak op uit. Even fietsen, wandelen of naar het strand. Een lekkere, gezonde sandwich mag dan niet ontbreken. Lees meer

Geef een reactie op: Witbrood of bruinbrood

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies om het winkelen bij flinndal.nl gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.