Wie sport, heeft sneller een baan en verdient meer

blog_gezondnu.jpg


Wil je een nieuwe baan? Zeg tijdens je sollicitatiegesprek dat je aan het trainen bent voor de marathon. Daar scoor je mee. Want wie een marathon kan lopen, is een doorzetter. En die wil iedereen wel in zijn team. Sportprestaties worden steeds vaker gekoppeld aan positieve karaktereigenschappen, stelt het magazine gezondNU. Maar is dat terecht?


Het sportideaal

Een man die minimaal eens per week sport, verdient gemiddeld vijf procent meer dan zijn collega die niet sport. Meisjes die op hun vijftiende sportief zijn, takelen later als ze volwassen zijn zo’n zes procent meer salaris binnen dan bankhangers. Het schoonheidsideaal heeft er een serieuze concurrent bij: het sportideaal. In onze maatschappij koppelen we sportprestatie niet alleen aan fit zijn en een mooi lichaam hebben, maar ook aan positieve karaktereigenschappen zoals zelfdiscipline, beheersing, doorzettingsvermogen en niet-stressgevoelig.  En dat loont, letterlijk.


Sport is status

“Sport is een manier om te laten zien wat je waard bent, iets wat status geeft”, zegt sportfilosoof dr. Ivo van Hilvoorde in de februari-editie van gezondNU. “Sporten staat gelijk aan het disciplineren van het lichaam. Jezelf tuchtigen en sporten is één en hetzelfde geworden. Een slank, goedgetraind lichaam is niet alleen een schoonheidsideaal, het is vooral hét symbool van een goede gezondheid.”

Het gekke is echter dat fanatiek sporten helemaal niet zo gezond is. De afdeling Eerste Hulp in het ziekenhuis zit elk weekend tjokvol met geblesseerde amateursporters. Bovendien zijn juist de niet sexy-sporten, zoals wandelen, fietsen, het meest effectief om de kans te verminderen op chronische aandoeningen zoals diabetes en beroertes.


Sporten: maak het meer fun, minder prestatie

cover-gezondnu_2.jpg

Als de ‘funfactor’ uit bewegen en sporten verdwijnt, gaat voor het gros van de mensen al snel de lol ervan af. Wellicht de reden dat het aantal mensen met ongebruikte sportschoolabonnement zo groot is. “Het gaat erom dat je beweegt, niet dat je zweet. Extreme sportprestaties bieden geen garantie op een lang en ziektevrij leven. Het voorziet je hooguit van een schijnveiligheid.”

Het devies is simpel: Stop met sporten, start met spelen!

gezondNU 2 2016, een thema-editie over kracht,  is te koop via de boekhandel of gezondnu.nl.

Redactie gezondNU
gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. 

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.Lees ook:

Niet sporten heeft het beste effect op je lichaam, maar juist ‘normaal’ bewegen. gezondNU geeft je een simpel stappenplan voor … meer stappen! Lees meer

Klopt het dat vetten ongezond zijn? Bestaan er vetten die goed voor je zijn? En in welke producten zitten die dan? De redactie van gezondNU zet het voor je op een rij. Lees meer

Sporten als goed voornemen, je hoort het vaak. Maar heb je wel eens van deze sporten gehoord? Ga origineel sportief het nieuwe jaar in met deze sporttips. Lees meer

Geef een reactie op: Wie sport, heeft sneller een baan en verdient meer

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.