Volmaaktheid en perfectie

gertjan_liefers.jpg

Een veel gebruikte definitie van volmaakt zijn, is dat een bepaald wezen een eigenschap in de hoogste mate bezit of dat een bepaald wezen alle eigenschappen bezit. Maar wat is volkomen en wat is perfect dan eigenlijk?

Het bezitten van een eigenschap in de hoogste mate

Perfectie is iets waar wij naar streven, maar wat vaak moeilijk te bereiken is. Aan de andere kant is perfectie volgens bovenstaande definitie dus ook niet zo moeilijk als het lijkt! Wanneer een product bijvoorbeeld alle eigenschappen bezit die nodig zijn om het product het product te laten zijn, bezit hij in de hoogste mate alle eigenschappen. 

Met andere woorden, wanneer een springtouw naast het touw ook twee handvatten bevat is hij compleet, volkomen of perfect. Wanneer een bureau twee i.p.v. één poot heeft en het bureaublad vlak is, is hij compleet volkomen of perfect. 

De wereld om ons heen heeft met deze definitie meer perfectie gewapend dan gedacht. Zoeken naar perfecte producten is een hele goede aanrader voor die gene die het even niet ziet zitten!

Beleving van het begrip perfectie

Ondanks de geweldige bovenstaande definitie van het begrip perfectie zal het jullie niet verbazen dat perfectie in de werkelijkheid door ieder individu afzonderlijk wordt beleefd en gedefinieerd en dus niet zo makkelijk te behalen is als voorgesteld. Volmaaktheid is voor de één om na het spitten in de aarde, met zwetende oksels en geitenwollen sokken in klompen neer te ploffen. Ergens in een gammel rottend thuishuisje aan de rand van twee bij twee meter natuur naast de Phoenixwijk. De perfecte verbinding met de natuur. 

Waar voor de ander perfectie betekent om de net iets te dikke kunst lippen verder te volmaken met drie extra grote, gloednieuwe spuiten botox. Goed eten gaat iets lastiger maar de lippen zijn perfect!  Wie is er in dit geval nu volmaakt? Een discussie over dit onderwerp tussen deze twee groepen levert ongetwijfeld interessante nieuwe inzichten op.

Een bepaald wezen bezit alle eigenschappen

De tweede definitie maakt het voor ons juist onmogelijk om perfect te zijn. Het als wezen bezitten van alle eigenschappen is natuurlijk een illusie. Vaak betekent het bezit van de ene eigenschap, het gebrek aan een andere eigenschap. Zowel zaken kunnen loslaten als kunnen doorzetten zijn twee eigenschappen die vaak hoog worden gewaardeerd. Volmaaktheid zou dus zijn als je ze minimaal allebei tegelijk bezit.

In de werkelijkheid is dit een recept voor mislukking. Als de stem in je hoofd deze twee eigenschappen in het verkeer combineert, gaat het waarschijnlijk zo; laat het gas los, zet het gas door, laat het los, zet door. In de file betekent dit dan dat je zowel voor als achter jezelf in de deuken rijdt.

Investeren en aandacht in de ene eigenschap betekent vaak ook minder aandacht voor de andere eigenschap. Op die manier bekeken bestaat volkomenheid dus niet, want de sterkste man van Nederland, kan echt niet mee in het tour de France peloton.

Perfectie, Volkomenheid en voeding

Met voeding is het eigenlijk niet anders. In de basis kunnen we gezond eten. Maar wat je echt nodig hebt, is afhankelijk van je dagindeling, activiteiten en eigenschappen. Een botox model heeft nu eenmaal andere voeding nodig dat de sterkste man van Nederland. Perfecte voeding is nooit voor iedereen perfect. Er rest ons het streven om het zo goed mogelijk te doen. Een gezonde voeding op basis van je activiteiten aangevuld met basissuppletie en aanvulling van tekorten waar nodig, benadert de perfectie absoluut!

Over Gert-Jan Liefers
Gert-Jan Liefers Gert-Jan Liefers is een Nederlandse atleet met als specialisaties de 1500, 5000 m en het veldlopen. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en werd bij die gelegenheid achtste op de 1500 m. Hij is Nederlands recordhouder op alle afstanden vanaf de 1500 tot en met 3000 m en heeft op deze afstanden ook indoor een tweetal nationale records in handen.


Lees ook:

In mijn leven heb ik veel gereisd. Voor leven en sport heb ik mooie plekken in de wereld gezien. Sommige werelddelen zijn nauw verweven met onze leefomgeving. Lees meer

Heb je ooit wel eens een vorm van FLOW ervaren, of ooit willen ervaren? Gert-Jan Liefers legt uit wat het is en hoe je erin komt. Lees meer

Hoe kan het stellen van SMART doelstellingen je helpen je doelen te bereiken? Hardloper Gert-Jan Liefers vertelt hoe hij dit gebruikt heeft richting de Olympische Spelen. Lees meer

Geef een reactie op: Volmaaktheid en perfectie

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring