Verspilling van eten

Verspilling van eten

Sta je wel eens stil hoeveel eten je per dag weggooit? Wereldwijd wordt 30 tot 50% van al het voedsel dat wordt geproduceerd weggegooid. Dit heeft diverse oorzaken volgens het Britse onderzoeksinstituut IME

Consument stelt hoge eisen aan groente en fruit
Supermarkten willen voldoen aan de hoge verwachtingen van de consument. Rechte bananen of appels met kleine donkere plekjes horen daar niet bij. Met deze reden worden sommige partijen groente en fruit niet eens geoogst. Als de vorm en kleur niet overeenkomt met het ideaalbeeld dan worden de producten niet verkocht. Ook als dit de kwaliteit van de producten niet onder doet.

Goedkoop boodschappen doen
We letten steeds meer op wat we uitgeven. We gaan naar de supermarkten met de scherpste aanbiedingen. We willen goedkoop onze boodschappen doen. Juist door deze aanbiedingen kopen we meer dan we eigenlijk nodig hebben. Hierdoor blijven de producten zoals groente en fruit onaangeroerd in de koelkast liggen zodat ze uiteindelijk weggegooid worden.

Houdbaarheidsdatum
Uit het onderzoek blijkt ook dat consumenten niet goed weten wat ‘tenminste houdbaar tot’ betekent. Ten minste houdbaar tot, vaak aangeduid als THT staat op de verpakkingen van producten met een houdbaarheidsdatum van vijf dagen of meer. Dit is niet de uiterste datum dat je het product kunt eten of drinken. Tot deze datum garandeert de fabrikant de kwaliteit van het product. Na deze datum kan het product nog steeds gegeten of gedronken worden alleen kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Veel mensen gooien het product weg als deze datum verstreken is.

Slechte opslagcapaciteiten
Sommige landen hebben een slechte opslagvoorziening. Hierdoor kunnen producten sneller gaan rotten waardoor deze niet meer te verkopen zijn.

Gooi niet te veel weg
Samen kunnen we ervoor zorgen dat er niet zoveel eten wordt weggegooid. Let er daarom op dat je niet te veel koopt als je in de supermarkt loopt. Ga bijvoorbeeld na het eten boodschappen doen. Als je trek hebt neem je vaker meer producten mee dan nodig is.

Als je na een maaltijd veel eten over hebt, bewaar het dan. De volgende dag kun je gemakkelijk de kliekjes eten. Kijk bewust naar de aanbiedingen. Denk na of je bij een 1 + 1 actie daadwerkelijk twee nodig hebt. Het is zonde om uiteindelijk een artikel toch weg te moeten gooien.


Lees ook:

Weet jij het verschil tussen verse groente en groente uit blik? Zijn groentes uit blik net zo gezond als verse groentes? Lees meer

Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker. Light producten. Maar wat maakt een product light? Zijn ze gezonder of lijkt dit alleen maar zo? Lees meer

Koninginnedag komt eraan. Dat betekent tijd voor oranje tompoezen! Ga dit jaar voor de suikervrije variant. Lees meer

Geef een reactie op: Verspilling van eten

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies om het winkelen bij flinndal.nl gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.