Te dikke moeders? Niet lijnen, maar eten!

blog_gezondnu.jpg

Welk signaal geef je aan je kind als je jezelf te dik vindt? Jij bent mooi zoals je bent, maar mama niet, zij moet op dieet … In gezondNU 7, een thema-editie over slank zijn met beleid, een opvallend artikel over fenomeen lijnende moeders én hun kinderen.

Moeder Claudia noemt zichzelf in gezondNU 7 letterlijk ‘het grote verkeerde voorbeeld’. “Ieder moment greep ik aan om te eten, tot ik bijna veertig kilo overgewicht meesleepte. Als ik gezond oud wilde worden, moest er iets gebeuren.”

Achteraf besefte ze pas hoe fout het signaal was dat ze gaf aan haar zoon. “Hij was niet te zwaar, maar uit frustratie over mijn eigen overgewicht zei ik dingen als: ‘Niet te veel snoepen, hoor! Anders word je net zo dik als ik.’ Of: ‘Je moet oppassen dat je geen borstjes krijgt.’ Zijn lichaamsbeeld was erdoor vertekend.”

Niet diëten, maar aan jezelf werken

We zeggen tegen onze kinderen dat ze echt mooi zijn zoals ze zijn, dik of dun, lang of kort. Maar klagen dan zelf over het teveel aan kilo’s en lelijke spiegelbeeld. Hoezo – je bent mooi zoals je bent … Die dubbele boodschap heeft een negatief effect, stelt psycholoog Tatjana van Strien . “Moeders moeten stoppen met diëten en aan hun zelfbeeld gaan werken.”

Negatief lichaamsbeeld moeder veel impact op kind

“Moeders zijn rolmodellen”, zegt de deskundige. Wanneer zij een negatief lichaamsbeeld hebben, heeft dit impact op de kinderen.” Ze zullen de ongezonde voedingspatronen kopiëren én het negatieve zelfbeeld. “Kinderen van zeven doen (net als hun moeders) al aan de lijn. Hun zelfbeeld kan daardoor verstoord raken. Het is een risicofactor voor ernstige psychische ziekten, zoals eetstoornissen. Trouwens: kinderen moeten gewoon groeien. Als zij onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, kan dat lichamelijke problemen veroorzaken.”

Gezond eten, doen kinderen ook na

Hoe moet het wel? “Leef verder gezond, dan doen ze dat vanzelf na. Met deze combinatie geef je je kinderen het beste wat je ze kunt geven.”

Dat klopt, blijkt uit de mensen die gezondNU sprak. Moeder Mieke worstelde zelf jarenlang met kilo’s én met boulimia. “Ik gunde haar natuurlijk niet de ellende die ik had meegemaakt en legde haar uit dat ze moest eten.” Dat is gelukt. Dochter Dominique: “Doordat zij zo bewust eet en beweegt, doe ik dat nu ook. Ik volg haar voorbeeld en voel me daar prettig bij.”

gezondNU, het magazine over gezondheid, voeding en psyche, gaat in juli over gezond slank zijn. Is dat een must? Of een utopie?

Lees het hele artikel in gezondNU 7.

gezondnu_juni

Redactie gezondNU
gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU07-2015 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.Lees ook:

Dieetpsycholoog Heleen Ligtelijn legt in gezondNU 8 uit waarom die ruzie tussen onszelf en de weegschaal zo hoog oploopt. Lees meer

Val je af als je veel water drinkt en weeg je zwaarder als je zware botten hebt? Is dit waar of niet waar? Je leest het hier. Lees meer

Flinndal deed onderzoek naar het zelfbeeld en de eetgewoonten onder haar klanten. Ruim 1500 deelnemers zorgden voor een aantal opvallende resultaten. Lees meer

Geef een reactie op: Te dikke moeders? Niet lijnen, maar eten!

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.