Prioriteiten of niet? - Gert-Jan Liefers

hardlopen.jpg

Topsporter en zijn rol

De topsporter is enorm goed in het stellen van prioriteiten. Een topsporter is ook goed in het vervullen van zijn rol en het blokken van onverwachte gebeurtenissen. Op weg naar de top heeft de topsporter alles onder controle. De kracht van sport is de focus en de blinde toewijding.

Deze rol is anders in het dagelijks leven. Bij meerdere doelen wordt het stellen van prioriteiten lastiger en het lever minder controleerbaar, zoals in het dagelijks leven vaak het geval is. Bijvoorbeeld in de rol van Health Manager.

Health Manager en zijn rol

Het doel van de Health Manager is het in kaart brengen van ongezonde situaties binnen organisaties. Daar zijn meestal meerdere verdienmodellen op toe te passen. De grootste kracht voor organisaties zit hem in de keuze voor meer proactieve vormen van gezondheidsverbetering. Achter iedere zorginstelling of zorgvraag schuilt vandaag de dag een verdienmodel gebaseerd op probleemoriëntatie. Het is zaak om het juiste verdienmodel te kiezen. De vraag is of dit wel in eerste plaats zorg moet zijn, of liever gezegd, verbetering van totale well-being of breder nog, welvaart.

Vragen die in de westerse maatschappij spelen zijn vaak een gevolg van zorgvraag. Verdienmodellen zijn soms niet ingericht op verbetering van de totale well-being of welvaart.  Ze zijn eerder ingericht op individuele belangen. Soms tellen echter de belangen van ego’s meer, dan het gezamenlijke doel.  Bij voorkeur investeren bedrijven als er goede verdienmodellen zijn. Of dit over de rug van de mensen of medewerkers gaat is een tweede.

Dagelijks leven en prioriteiten

Het dagelijks leven van de werkende Nederlander is veelal anders. Prioriteiten zijn minder duidelijk aan te duiden. Wat is nu echt belangrijk en wat minder?

In de verschillende doelen waar meestal het merendeel, naast elkaar bestaat, kunnen sommige prioriteiten van ondergeschikt belang worden. Voeding, beweging en gezondheid in het algemeen bijvoorbeeld, kunnen door de blinde doelen op het werk worden verwaarloosd. Zittende in een positie die respectabel is, kunnen werkelijke onderliggende verlangens en behoeften die essentieel zijn voor het menselijk functioneren, ondergeschikt raken aan de werkdoelen. Die hoogstwaarschijnlijk, in ieder geval op de lange termijn beter haalbaar zijn, wanneer dit niet het geval is. Bijvoorbeeld wanneer dus de zorgvraag achterwege kan blijven. En in termen van verbetering en aanvullende krachten kan worden gedacht.

2015 en verder

Investeren in vitaliteit op individueel niveau door bijvoorbeeld de ontbrekende voedingsstoffen aan te vullen indien dit gewenst of nodig is. Prioriteiten of niet goed omgaan met bedrijfspijlers van individuele gezondheid of gezondheid binnen het bedrijf vraagt aandacht en oplossingen. Een zeer gelukkig 2015! Gert-Jan Liefers.

Over Gert-Jan Liefers
Gert-Jan Liefers Gert-Jan Liefers is een Nederlandse atleet met als specialisaties de 1500, 5000 m en het veldlopen. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en werd bij die gelegenheid achtste op de 1500 m. Hij is Nederlands recordhouder op alle afstanden vanaf de 1500 tot en met 3000 m en heeft op deze afstanden ook indoor een tweetal nationale records in handen.

Gert-Jan blogt maandelijks als gast op Flinndal.nlLees ook:

Slijtage en virussen is iets dat we accepteren maar probeer virussen juist te voorkomen. Waarom? Lees de uitleg van topatleet Gert-Jan Liefers. Lees meer

Gezondheid bereiken. Gezondheid bereiken is een lastig fenomeen. Waarom is het een lastig fenomeen? We zitten soms opgesloten. Opgesloten is ons frame van denken, opgesloten in onze omgeving. Lees meer

Ik hou me bezig met gezondheid en gezondheidsmanagement. Gezondheid is dus een groot deel van mijn leven. Ik sport veel leef en eet goed en zorg natuurlijk voor voldoende vitaminen. Maar dat betekent niet dat je geen terugval kan hebben. Dat kan iedereen overkomen natuurlijk. Lees meer

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring