Update 9 Plug Me In: Iran


Plugmein

Sinds 15 maart ben ik onderweg naar Australië in een elektrische auto. Ik reis zonder geld maar ben geheel afhankelijk van de energie die mensen mij via de website plugmeinproject.com aanbieden. Daar kunnen mensen hun locatie selecteren en mij een maaltijd, slaapplek of stroom voor de auto aanbieden. Door deze mensen wordt ook de route bepaald. Ik reis van stopcontact naar stopcontact. 


Tijdens de reis probeer ik zoveel mogelijk mensen te bezoeken die mij energie hebben aangeboden en hierdoor reis ik dus niet direct naar Australië. Het doel van de reis is om erachter te komen hoe duurzaamheid toegepast kan worden in het dagelijks leven. Daarom bezoek ik in alle landen die ik aandoe projecten die actief zijn op dit gebied. Voor Flinndal blog ik elke maand over de voortgang van de reis.


Iran

Iran

Na een hoop rompslomp en getouwtrek kon ik eindelijk Iran binnengaan. Ik verwachtte een hoop gedoe en controles aan de grens, maar van alle passages die ik tot nu toe heb moeten maken was dit de makkelijkste. Een paar vriendelijke glimlachen en enkele stempels later stond ik in Maku, de eerste stad in het land waar ik werd opgewacht door mijn host. Hij gaf mij een korte tour door de stad. Je merkt gelijk dat het een ander land is: de huizen, letters, auto’s, het eten en de mensen. Het ziet er allemaal net even wat anders uit. Maar wat vooral opvalt, is de oprechte vriendelijkheid van de mensen. Iedereen is geïnteresseerd in je en je wordt overal met open armen ontvangen.


Richting Teheran

Vanaf de grens moest ik Teheran bereiken. Social media is in Iran verboden en alleen te gebruiken met een VPN. Iraniërs maken dus dan ook niet veel gebruik van Twitter en Facebook en dat zijn juiste mijn meest ideale middelen om mensen te bereiken. Ik kon dus lastig aanbiedingen voor een slaapplek, eten of elektriciteit ontvangen.  

Gelukkig had ik via via een man gevonden in Teheran, Ali, die overal in het land contacten heeft en hij kon mij in bijna alle dorpen en steden tot aan de hoofdstad voorzien van slaapadressen. Ali was erg enthousiast over mijn project en had geregeld dat ik een presentatie kon geven aan de K.N. Toosi Technische Universiteit in Teheran.

Ook daar werd ik met open armen ontvangen. Met name één van de professoren was erg blij met mijn komst. Hij is al een groot deel van zijn leven bezig met duurzame mobiliteit. Zijn moeder overleed aan de gevolgen van de luchtvervuiling in de stad en sindsdien voelde hij de sterke behoefte om daar wat aan te veranderen. In 2010 bouwde hij al zijn eerste elektrische auto. Voor mij was het een openbaring dat er überhaupt één in het land was. De infrastructuur is er niet en de meeste mensen weten nog weinig van het bestaan van deze voertuigen af.


Smogstad

Op de presentatie aan de universiteit waren een paar jongeren afgekomen die erg enthousiast zijn over auto’s. Zij hebben een online programma waarin ze verslag doen van alles wat met auto’s te maken heeft en zijn ze zeer actief op Instagram, het enige social media kanaal wat niet achter een filter zit in Iran. Zij vonden het geweldig dat er hier iemand uit het Westen was die wat positief nieuws over hun land bracht. Ook dat ik naar Iran was gekomen met een elektrische auto was helemaal te gek voor ze. Zelf zien ze elektrisch rijden als de toekomst en een uitkomst voor het slechte milieu hier.

In Teheran wonen 15 miljoen mensen en rijden er 5 miljoen auto’s rond. Over de hele stad hangt een vieze smog. Zij wilden daar graag aandacht aan geven en maakten samen met mij een video over de auto en het milieuaspect. Toen ze daar op hun Instagram kanaal over posten gaf mij dat ook een hoop aandacht en schoot ik van een magere 600 volgers naar zo’n 1.400 volgers. Door deze aandacht kreeg ik ook veel aanbiedingen in Iran. Binnen 24 uur had ik er 80 nieuwe adresjes bij! Nog nooit eerder ontving ik uit één land zoveel 'energie'.


Elektrisch door de woestijn

Dubai

Voor mij was het altijd een droom om een keer de woestijn in te gaan en eindelijk had ik de kans. Zo’n 100 kilometer van Isfahan was er één te vinden. Ik overnachtte in een kleihuis en de volgende ochtend stond ik vroeg op om te genieten van al het zand. Want veel meer dan zand, mijzelf en de auto was er niet in een radius van 5.000 kilometer. De auto hield het ook goed, het is geen 4x4 of Land Rover maar over een stuk onverharde weg hield hij het prima. Met een elektrische auto kom je dus echt overal.


Na vijf weken zat mijn tijd in Iran er op en ben ik inmiddels met de ferry in Dubai aangekomen. Volgende maand vertel ik jullie over het avontuur wat ik heb beleefd om daar aan te komen. 


Flinndal steunt het project Plug Me In

Wij vinden het initiatief van Wiebe mooi en we steunen het vooral omdat het aandacht vraagt voor duurzaamheid. Daarom hebben wij hem ook geholpen dit project te kunnen starten. Verder hebben wij hem een aantal van onze producten meegegeven, zodat hij voldoende energie heeft om fit zijn reis te maken. Dit zijn uiteraard producten uit de categorie 'energie', namelijk Flinndal Vitamine B-complexQ10 Forte en energierepen. Wil jij hem ook helpen? Kijk dan op www.plugmein.nlLees ook:

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid. Lees meer

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid in update 2. Lees meer

Wiebe van Plug Me In reist een jaar over de hele wereld om meer te weten te komen over duurzaamheid en hier uiteindelijk een documentaire over te maken. Flinndal is troste sponsor. Lees meer over zijn reis en duurzaamheid in update 3. Lees meer

Geef een reactie op: Update 9 Plug Me In: Iran

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.