Pech en geluk


gezondnu

Marc en Maarten maakten allebei op jonge leeftijd iets heftigs mee. Maarten kreeg leukemie, Marc kreeg een goedaardige tumor in zijn rug en belandde door medische missers in een rolstoel. Jaren later won Maarten van der Weijden Olympisch Goud en Marc de Hond kwam in het Nederlands team rolstoelbasketbal en werd verslaggever voor de NOS. Deze maand vertellen Marc en Maarten in gezondNU over pech, geluk en kanker.

Het leven na een tegenvaller

Zwemmer Maarten van der Weijden won Olympisch goud op de tien kilometer tijdens de Spelen in 2008. Een ongekende prestatie, zeker omdat hij op zijn 20e vier chemokuren en een stamceltransplantatie onderging vanwege leukemie. Marc de Hond, bekend van radio en tv, onderging op zijn 25e een operatie aan zijn rug vanwege een goedaardige tumor en hield er een dwarslaesie aan over.


Deze ‘verhalenvertellers’ reizen nu door het land om het verhaal van hun ziekte te vertellen. Dat ze dat überhaupt kunnen doen, is iets waarvoor ze elke dag dankbaar zijn.


Een kwestie van geluk

In gezondNU 9 vertelt Maarten dat hij zich in die periode een doel stelde: genezen en een wedstrijd winnen. Toch heeft hij het nooit over de ‘kanker overwinnen’.“Dat zou impliceren dat iedereen die kanker niet overleeft een verliezer is. Onzin natuurlijk. Alsof je die ziekte zelf in de hand hebt. Ik geloof niet in de maakbaarheid van het leven. Dat ik leukemie kreeg, was gewoon pech. Dat ik hier nog zit, is een kwestie van geluk. Iets waarvoor ik elke dag dankbaar ben.”.

Marc stopte een lange tijd al zijn energie in het weer kunnen lopen. “De hoop dat het goed zou komen, had ik nodig om die eerste periode te overbruggen. Als je mij in het begin al had gezegd dat ik nooit meer zou voetballen of rechtop zou staan, had het voor mij niet meer gehoeven.”


Het proces van acceptatie

Marc kon pas accepteren dat hij nooit meer kon lopen, nadat hij alles geprobeerd had. “Ik deed zelfs aan een experiment met stamcellen mee. Op een gegeven moment wist ik: ‘ik kan nu wel vol aan de bak blijven bij de sportschool, maar dat levert me niets op. Toen pas kwam acceptatie. Nu ben ik op het punt dat ik mijn rolstoel niet alleen accepteer, maar ook omarm. In plaats van een nadeel is het een voordeel geworden. Zonder rolstoel had ik misschien nooit in het theater gestaan, terwijl dat het allermooiste is dat me is overkomen. Ik had nooit het rolstoelbasketbal ontdekt, had nooit het Nederlands team gehaald en had niet voor de NOS verslag kunnen doen van de Paralympics.

Ik ken ondertussen bijna al die sporters en hun verhaal. Desondanks word ik altijd emotioneel als ik naar de tribunes kijk. Al die familieleden en vrienden die trots naar die sporters kijken, waren er ook bij toen ze moesten vechten voor hun leven of moesten leren omgaan met hun handicap.”

Een kippenvel-uitspraak, die in deze sportzomer het begrip winst en verlies op een bijzondere manier extra glans geeft. Lees het hele interview met Marc en Maarten in gezondNU 9 2016

Jose Leeuwenkamp
Hoofdredacteur gezondNU

gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche.
gezondNU092016
is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.Lees ook:

De meeste vrouwen gaan graag samen naar het toilet. Wat we daar precies doen, is voor veel mannen een mysterie. Lees meer

Geheimen zijn soms leuk, maar het kan ook belastend zijn. Een drukkend geheim kan je in een geïsoleerde positie brengen. Hoe ga jij om met een geheim? Lees meer

Een vrouw achter het stuur, is bloed aan de muur. Zo’n lekker vooroordeel dat het gegarandeerd goed doet op elk feestje. Lees meer

Geef een reactie op: Pech en geluk

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.