Is melk gezond?


dieten

Melk goed voor elk? Of toch niet? Over de vraag of melk gezond is, wordt veel gediscussieerd. Het argument wat vaak terug komt in deze discussie is dat melk van de koe bedoeld is voor kalfjes en niet voor de mens. En naast de mens zijn er eigenlijk geen andere volwassen ‘dieren’ die melk drinken. Toch vind je melk wel terug in de Schijf van Vijf. Wij vertellen je waarom een glas melk niet mag ontbreken in je dagelijkse dieet.


Melk in de Schijf van Vijf

Melk vind je in de Schijf van Vijf in de categorie vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel. Het Voedingscentrum adviseert om elke dag melk of melkproducten te gebruiken. Het gaat dan om de magere en halfvolle varianten zonder toegevoegd suiker. Deze bevatten voldoende eiwit, vitamine B12 en calcium als de andere varianten, maar minder verzadigd vet.

Dit laatste is ook meteen waarom het drinken van melk ongezond kan zijn. Het Voedingscentrum geeft aan dat teveel verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Zij adviseren daarom altijd voor de magere variant te kiezen, zonder toegevoegd suiker. Zo weet je zeker dat je een gezonde keuze maakt. In de tabel hieronder zie je goed welke producten wel een gezonde keuze zijn volgens het Voedingscentrum


Wel in de Schijf van Vijf
Niet in de Schijf van Vijf
Magere en halfvolle melk Zuivel- of sojadrank met teveel suiker
Magere en halfvolle yoghurtRijstmelk en amandelmelk
Magere kwark Pudding en toetjes met toegevoegd suiker
Drinkyoghurt Volle melk en yoghurt
Sojadrink met toegevoegd vitamine B12 en calcium Vla
Zuivelspread Roomijs, softijs en yoghurtijs
Hutenkase 48+ en 60+ kaas
Mozzarella Feta
Verse geitenkaas Cremer fraîche, slagroom, zure room en kookroom

Hoeveel melk per dag is gezond?

Volgens de Gezondheidsraad hebben volwassenen mannen en vrouwen (19 tot 50 jaar) gemiddeld 1 gram calcium per dag nodig. Dit komt overeen met 4 tot 5 glazen melk. In brood, groenten, peulvruchten en aardappelen vind je ook calcium, maar minder dan in zuivelproducten. Deze producten dragen natuurlijk wel bij aan de totale calciumvoorziening.

Zoals bij de meesten producten geldt, is teveel nooit goed. Houd je daarom aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid melk en kies ook voor water om voldoende vocht binnen te krijgen.


Melk goed voor elk?

Voor een grote groep mensen is melk een makkelijke manier om aan de inname van zuivel te voldoen. Maar voor een kleine groep mensen, kan melk klachten veroorzaken. Het gaat hierbij om mensen met koemelkallergie en lactose-intolerantie. Deze eerste groep kan melk vervangen door plantaardige eiwitdranken op basis van soja die verrijkt zijn met calcium en vitamine B12. Wanneer er sprake is van een lactose-intolerantie kan het helpen om te kiezen voor producten die zuurder zijn dan melk, zoals karnemelk of yoghurt. Deze bevatten namelijk minder lactose. Ook producten die lactose-vrijgemaakt zijn, zoals lactose-vrijemelk, kunnen een oplossing zijn.
Lees ook:

Weet jij wat er in deze Schijf van Vijf staat en hoe je gezond en gevarieerd kan eten? Wij namen de proef op de som en hebben een vragenlijst uitgezet onder onze klanten, die is ingevuld door 1150 deelnemers. Hieronder volgen de opvallendste resultaten. Lees meer

Het evenwicht tussen zuren en basen in ons lichaam luistert heel nauw. Ons lichaam is constant bezig een goede balans te bereiken. Een zuurgraad die net iets hoger of iets lager ligt dan normaal kan al problemen geven. Hoe zit dat precies? Lees meer

Hoe wordt kwark gemaakt? De redactie van gezondNU legt uit wat kwark is en waarom het een gezonde keuze is bij sporten of afvallen. Lees meer

Geef een reactie op: Is melk gezond?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

04 oktober 2017 door: Nel de With den Breejen
Gebruik al 30 jaar geen melk meer .Wel karnemelk / kwark / en roomboter heel dun op 2 boterhammen

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.