Kerst zonder familieruzies


gezondnu.jpg


Waar vieren we het? Wat eten we? Wat gaan we doen? Deze drie vragen over Kerst zetten de familieverhoudingen elk jaar weer op scherp. En in de meeste families begint het gedoe al in november. Ondanks dat Kerst als hét gezellige familiehoogtepunt van het jaar wordt gepresenteerd, is de werkelijkheid anders stelt gezondNU 12. “Er zijn meer mensen blij dat de feestdagen voorbij zijn dan mensen die zich erop verheugen.”

Met al het leed dat dagelijks in het nieuws is, zou je blij moeten zijn dat je in december je kunt terugtrekken met je familie. Weg uit de boze buitenwereld, omringd met familie en lekker veel chocomelk onder handbereik. En dat ben je ook, heus. Totdat iemand zegt: 'We vieren kerst dit jaar bij ons, anders is de hond te lang alleen.' Hup, daar zit je weer. Op de kast! Herkenbaar? In gezondNU 12 daarom een korte cursus familiepsychologie zodat je ruzies voorkomt.


Blij als kerst voorbij is …

“Er zijn meer mensen blij dat de feestdagen voorbij zijn dan mensen die zich erop verheugen”, stelt familiepsycholoog Dave Niks in gezondNU 12. Daarmee zet hij de boel direct in perspectief – zó leuk is die decembermaand nou ook weer niet!

Het zijn deze drie simpele vragen (Waar vieren we het? Wat eten we? Wat doen we die dag?) die in de beste families leiden tot ruzies en gedoe. Terwijl kerst juist in het teken zou moeten staan van vrede, liefde en dankbaarheid.

Waarom lukt het ons niet om vredig zo’n bijeenkomst te plannen? Het komt vooral doordat we allemaal eigen ideeën hebben over hoe kerst ingevuld moet worden, aldus Niks. “In het gezin waar je opgroeit, krijg je een kerstritueel mee. Op het moment dat je volwassen wordt en zelf relaties krijgt, leer je dat kerst ook anders kan.” Die tegengestelde rituelen en verwachtingen, zijn een bron van spanning.


Ingewikkeld zo’n familie

Hoe ingewikkelder gezinnen en families in elkaar zitten, hoe meer ‘verlanglijstjes’ er bij elkaar komen en hoe complexer de planning wordt. Kinderen van gescheiden stellen komen standaard kerstdagen te kort, vooral als hun ouders weer een nieuwe relatie hebben. Ook een sterfgeval, ziek familielid of echtscheiding kan de zaken op scherp stellen.

Een laatste fenomeen dat de verhoudingen gemakkelijk verstoort, is de rolverdeling binnen de familie. Een vader blijft altijd de vader en we verwachten een bepaalde rol van hem. Een oudste kind blijft altijd de oudste en ook daarbij hoort bepaald stereotiep gedrag, net zoals dat bij het jongste en het middelste kind het geval is. En dat vind niet iedereen leuk.


Hoe houd je december wél gezellig?

gezondNU geeft inzicht in al die verwachtingen van jezelf en je familie. En het tijdschrift geeft tips. De belangrijkste is misschien wel deze: Onvrede ontstaat vaak in families waar personen hun wensen als ‘eis’ op tafel leggen. ‘Ik kom wel, maar alleen als we gaan fonduen.’ Of: ‘Ik ben erbij, maar ik doe niet mee aan de cadeautjes.’ “Kerst is geven en nemen, zoek dus naar een gulden middenweg.”

Dat betekent overigens ook dat je niet aan jezelf voorbij moet gaan. Niks: “Het is psychisch niet gezond om je altijd naar ieders wensen te schikken. Op den duur gaat dat wringen.”

november.jpg

Lees het hele artikel op http://shop.gezondnu.nl/gezondnu/losse-nummers/

gezondNU 12 gaat over echte zorgen en echte zorg. Zorgen voor je familie, je ongeboren kind, maar ook over zorgen voor vluchtelingen en pleegkinderen. En, niet onbelangrijk, hoe zorg je goed voor jezelf in de drukke wintermaanden?

Redactie gezondNU
gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU12-2015 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.Lees ook:

De meeste vrouwen gaan graag samen naar het toilet. Wat we daar precies doen, is voor veel mannen een mysterie. Lees meer

Geheimen zijn soms leuk, maar het kan ook belastend zijn. Een drukkend geheim kan je in een geïsoleerde positie brengen. Hoe ga jij om met een geheim? Lees meer

Een vrouw achter het stuur, is bloed aan de muur. Zo’n lekker vooroordeel dat het gegarandeerd goed doet op elk feestje. Lees meer

Geef een reactie op: Kerst zonder familieruzies

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring