Je bent guller dan je denkt! (gezondNU)

blog_afbeeldingen_gn_d06700bf.jpg

Nederlanders zijn gierig, wordt vaak gezegd. Maar is dat echt zo? Nee, laat gezondNU 12 zien. We geven juist veel aan een ander. Zo doneren we jaarlijks zo’n 2,3 miljard euro aan goede doelen, ondanks de crisis.

Iedereen weet dat gezond leven geen garantie is op succes. Het is respectvol omgaan met de grootste gift die je ooit kreeg: je leven. Soms moet je daar flink in investeren: starten met sporten bijvoorbeeld. Of stoppen met roken. Bij ziekte of pech moet je flink slikken en incasseren. Maar er zijn talloze mensen die je helpen met je gezondheid. We zetten een paar geweldige initiatieven op een rij.

1. De Twentse huisarts

De Twentse huisarts Rob Bonfrer gaf zijn patiënt Shirley een tweedehandsauto van 1450 euro cadeau. Haar eigen auto moest binnen drie maanden naar de sloop en dat zou betekenen dat ze haar zoon in weer en wind op de brommer naar school moest brengen. Reden genoeg voor een persoonlijke gift, vond de gulle huisarts.

2. We geven: 2,3 miljard euro

In 2012 waren de totale inkomsten van goede doelen meer dan 2,3 miljard euro. Dit is een toename van 5,1 procent ten opzichte van 2011 (2,2 miljard euro).

3. Leven dankzij donoren

Op dit moment zeggen bijna 3,5 miljoen mensen ‘Ja’ tegen donorregistratie. Dit aantal groeit. Er staan nu 2112 mensen op de wachtlijst voor een orgaan. Aan nieren is het grootste tekort, deze transplantatie wordt ook het meest uitgevoerd.

4. Nieuwe haren

Stichting Haarwensen heeft al 573 kinderen blij gemaakt met een haarwerk. Per jaar verliezen 400 à 500 kinderen hun haren door een behandeling tegen kanker. Om haar te kunnen doneren moet je haar minimaal 25 centimeter lang zijn en niet geverfd zijn. Ook helpen? haarwensen.nl

5. IJskoude douche

Niemand kon er het afgelopen jaar omheen: voormalig honkballer en ALS-patiënt Pete Frates vroeg op een bijzondere manier aandacht voor de spierziekte ALS. Met zijn ‘ice bucket challenge’ konden vrienden kiezen voor een ijskoude douche of een bedrag overmaken aan het goede doel. Deze actie leverde ALS Nederland meer dan een miljoen euro op.

6. Collecteren ouderwets?

We geven minder geld aan de collectant. Deze daling begon in 2010 en zette zich voort in 2012. Het opgehaalde bedrag daalde met 7 procent. Waarschijnlijk komt dit door de economische crisis, de terugloop van het aantal collectanten en doordat mensen minder kleingeld in huis hebben.

7. Een druppel bloed meer of minder

Naast geld kun je natuurlijk ook bloed doneren. In totaal wordt er in Nederland jaarlijks ruim 755.000 keer gedoneerd. De meeste bloeddonors geven gemiddeld 1,4 keer bloed per jaar. Met één donatie help je vijf patiënten. Er zijn 35 donaties nodig om een mensenleven te redden.

8. Mooi gepiept!

1500 kilo aardappelen kreeg de voedselbank in Harderberg cadeau. Deze aardappelen werden afgelopen zomer verbouwd door studenten van de loonwerkopleidingen van Landstede in Raalte. Dat was stamppot, friet en gekookte piepers eten!

Lees het hele artikel in gezondNU 12, te koop in de winkel of direct te bestellen op http://shop.gezondnu.nl/gezondnu/losse-nummers/

cover-gezondnu_12.jpg

Redactie gezondNU
gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU12-2014 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.Lees ook:

De meeste vrouwen gaan graag samen naar het toilet. Wat we daar precies doen, is voor veel mannen een mysterie. Lees meer

Geheimen zijn soms leuk, maar het kan ook belastend zijn. Een drukkend geheim kan je in een geïsoleerde positie brengen. Hoe ga jij om met een geheim? Lees meer

Een vrouw achter het stuur, is bloed aan de muur. Zo’n lekker vooroordeel dat het gegarandeerd goed doet op elk feestje. Lees meer

Geef een reactie op: Je bent guller dan je denkt! (gezondNU)

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.