Hoe lees ik productetiketten?

Hoe lees ik productetiketten

Het kiezen van een gezond product in de winkel kan lastig zijn. Vaak worden de producten aangeprezen met veel keurmerken, logo’s en gezondheids- of voedingsclaims.Het is lastig om door de bomen het bos nog te zien en zo kun je gemakkelijk misleid worden.

Lees het etiket
Als je even de tijd hebt in de supermarkt, is het handig om de etiketten eens goed te lezen en met elkaar te vergelijken. Op het etiket moeten bepaalde gegevens staan over het product, zoals de fabrikant, de houdbaarheidsdatum en de voedingswaarde.

Door de voedingswaarde van verschillende etiketten met elkaar te vergelijken ben je beter in staat om een gezonde keuze te maken. De fabrikant vermeldt meestal het energiegehalte en een aantal voedingsstoffen.

Calorieën
Meestal wordt de hoeveelheid calorieën per 100 gram en per portie weergegeven. Zo kun je goed zien hoeveel je per eenheid binnenkrijgt. Voor vrouwen geldt dat ze gemiddeld maximaal 2000 kilocalorieën per dag zouden moeten binnenkrijgen en bij mannen ligt dit maximum op 2500 kilocalorieën.

Eiwitten
Eiwit is een bouwstof voor ons lichaam. Eén gram eiwit levert 4 kilocalorieën.

Vetten
Brandstof en bouwstof voor ons lichaam. Eén gram vet levert 9 kilocalorieën. Je hebt onverzadigde en verzadigde vetten, waaronder ook transvet. Van verzadigde vetten en transvetten kun je beter niet te veel binnenkrijgen. Deze kunnen namelijk de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Kies daarom voor producten met een laag gehalte aan verzadigd vet en probeer transvet zoveel mogelijk te vermijden.

Koolhydraten
Brandstof voor ons lichaam. Eén gram koolhydraten levert 4 kilocalorieën. Er zijn complexe koolhydraten (zoals zetmeel) en suikers. Het gehalte aan suikers wordt vaak apart vermeld op een verpakking. Het is slim om je inname aan suiker zo klein mogelijk te houden, omdat suikers wel calorieën leveren maar niets gezonds bijdragen. Het zijn dus ‘lege’ calorieën.

Vezels
Ze zijn door ons lichaam niet te verteren, maar wel belangrijk. Ze zorgen voor verzadiging en stimuleren de stoelgang. Producten die meer dan 6 gram vezels per 100 gram bevatten zijn rijk aan vezels. Per dag hebben we 30 tot 40 gram vezels uit de voeding nodig.

Zout
Veel kant-en-klare producten zijn rijk aan zout en zo krijgen we ongemerkt flink veel zout binnen. Streef daarom naar producten die weinig zout bevatten. Op het etiket staat het zoutgehalte vermeld. Let op; het zoutgehalte wordt vaak aangegeven als “natrium”. Eén gram natrium is gelijk aan 2,5 gram zout. In totaal zouden we dagelijks niet meer dan 6 gram zout (2,4 gram natrium) moeten eten. Vaak merken we niet dat we zoute producten eten, omdat ze niet altijd zout smaken. Denk aan zout dat verwerkt is in koekjes of brood. Kijk daarom goed op het etiket hoeveel zout een product bevat.

Productetiketten BoodschappWaar let jij op als je naar een productetiket kijkt? Deel het hieronder.


Etiketten scannen met Boodschapp
Met de Boodschapp kun je in de supermarkt met je smartphone een product scannen om te zien hoe gezond dit is, en of er een betere variant is van bijvoorbeeld een huis- of A-merk. Producten worden op 16 criteria met elkaar vergeleken om te beoordelen wat de gezondste variant is.


Ben je benieuwd naar de complete criteriatabel van deze app? Die kun je hier bekijken.

Lees meer over deze app: Top 5 gezondheids Apps


Lees ook:

Waar moet je eigenlijk op letten, bij het lezen van een etiket? Hoe maak je een gezonde keuze uit het grote aanbod aan producten? En wat betekenen al die cijfertjes en tabellen nou eigenlijk? We leggen het graag aan je uit. Lees meer

Tomaten zijn een gezonde groente. Je kunt ze kopen maar ook zelf kweken! We leggen stap voor stap uit hoe je tomaten zelf kunt kweken. Lees meer

Vis is gezond en licht verteerbaar en dus heel geschikt als voorgerecht. Wat dacht je van kabeljauw met pompoensaus en een topping van zeekraal. Een recept dat makkelijk te maken is en eruit ziet als een culinair hoogstandje! We leggen je precies uit hoe je het maakt. Lees meer

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.