Het pad naar succes - Gert-Jan Liefers

Gertjan_liefers.jpg

Succes

Niks is aantrekkelijker dan succes. Succes wordt ook wel gedefinieerd als welslagen, overwinning, resultaat of prestatie bijval. Prestatie bijval is waar velen van ons dagelijks, zo niet iedereen, naar streeft. Want laten we wel wezen, wie wil er nu geen succes? De CEO streeft naar succes op zijn stoel. Maar ook een sloeber wil succes in het streven naar zijn dagelijkse korstje brood. Succes is één van de belangrijkste drijfveren in het leven, zo niet ieders leven.

Succes bereiken

Bereiken we prestatie bijval (succes dus) in de meest positieve zin van het woord, werkelijk succes, dan is dat het ware Hallelujah; het ultieme genieten. Dat is althans mijn ervaring. Wordt succes bereikt, dan heeft dit een enorme aantrekkende kracht. Succeszoekers komen uit alle hoeken en gaten. Wat is er gaande? Interessant! Daar wil ik bij zijn! 'Nothing succeeds like succes', wordt ook wel gezegd, 'The winner takes it all', zei ABBA in 1980. 'Succes zuigt succes' zeg ik hier.

Floppen

Falen wordt ook wel gedefinieerd als mislukken, tekortschieten, ontbreken of floppen. Floppen wil niemand. We krenken onszelf in de eerste plaats. We willen geen flop zijn. Dus kijken we dan beteuterd en stralen we negativiteit uit. Daarbij worden we vaak nog extra gekrenkt door onze omgeving. Onze omgeving wil namelijk ook geen flop. De omgeving trekt weg als het even kan, onderweg naar betere, mooiere en succesvollere paden, beschermt zichzelf of zet zich af. Falen zet in dat geval aan tot actie. De werkelijkheid is genuanceerder, maar falen zuigt in ieder geval zeg ik hier.

Het leven

Het leven is geen weg van louter falen of louter succes. Het pad der succes gaat soms steil omhoog, soms even naar beneden, om vervolgens weer omhoog te gaan. Of we werkelijk succesvol zijn in het leven kunnen we waarschijnlijk pas aan het einde van het leven bepalen. Dat is een optelsom van wat we willen bereiken, de kwaliteit van onze vriendschappen en relaties, het maatschappelijke leven en in hoeverre dit geslaagd is.

Falen, succes en het pad

Op onze weg naar succes zullen afhankelijk van ons doel, de mate van succes en met welk succes we tevreden zijn mensen komen en gaan in het leven. Bij succes zuigen we mensen aan, bij falen worden mensen weggezogen.

Falen lijkt ellendig. Maar durven falen en kunnen falen is in werkelijkheid één van de grootste bronnen van succes. In het Nederlandse model is falen niet altijd een optie. Wij zijn namelijk perfect, wij zijn alleskunners; het beste jongetje uit de klas. Het beste jongetje uit de klas die faalt niet. Dit maakt ons soms krampachtig en zeurderig. 

Het Amerikaanse ideaal is niet altijd ideaal, maar ook in het zakenleven wel één van de succesvolste. Amerikanen kunnen als geen ander: doen, falen en weer opstaan (do it, fail and try again). Ondersteund door een kleine overheid, is falen geaccepteerd. Het ideaal geeft ruimte voor floppen als onderdeel van succes. Learning by doing. Geen werkelijk succes zal ooit bereikt worden, zonder falen en met angst voor falen. Falen is als het grind op het pad naar succes.

Over Gert-Jan Liefers
Gert-Jan Liefers Gert-Jan Liefers is een Nederlandse atleet met als specialisaties de 1500, 5000 m en het veldlopen. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en werd bij die gelegenheid achtste op de 1500 m. Hij is Nederlands recordhouder op alle afstanden vanaf de 1500 tot en met 3000 m en heeft op deze afstanden ook indoor een tweetal nationale records in handen.

Gert-Jan blogt maandelijks als gast op Flinndal.nlLees ook:

Heb je ooit wel eens een vorm van FLOW ervaren, of ooit willen ervaren? Gert-Jan Liefers legt uit wat het is en hoe je erin komt. Lees meer

Hoe kan het stellen van SMART doelstellingen je helpen je doelen te bereiken? Hardloper Gert-Jan Liefers vertelt hoe hij dit gebruikt heeft richting de Olympische Spelen. Lees meer

Ga je beginnen met hardlopen of heb je je opgegeven voor een loopevenement? Bouw het op met het huis der zones van Gert-Jan Liefers. Lees meer

Geef een reactie op: Het pad naar succes - Gert-Jan Liefers

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.