Gezond leven belangrijker dan gedacht?

Gezond leven belangrijker dan gedacht?

Gert-Jan
27-5-2014
0 Reacties

Bij slijtage aan ons lichaam is de perceptie vaak en terecht, dat dit een onomkeerbaar proces is. Een oog dat door jarenlang gebruik minder goed kan zien, is versleten. Een been waarbij -door de tikken opgelopen tijdens het voetbalseizoen -de kruisbanden kapot zijn gegaan, zal niet zonder tussenkomst van een chirurg vanzelf herstellen. Bij gehoorschade door ouderdom, zal alleen verbetering optreden door de TV harder te zetten of een gehoorapparaat te gebruiken. Dit weten wij allen vanaf onze vroegste jeugd. We worden ouder, we krijgen tikken en we verslijten door gebruik.

Sommige mensen worden hier misschien even verdrietig van, anderen doen hun best zo gezond mogelijk te leven en slijtage uit te stellen, en weer anderen worden gewoon laconiek (volgens mij is dit de enige reden, dat er op een doorsnee zomerse dag op het terras in Utrecht, nog steeds zoveel mensen roken). Maar allemaal hebben wij deze feiten geaccepteerd. Zoals er aan een auto af en toe nog iets gesleuteld kan worden, zo kan de medische wereld af en toe nog ergens een opgelopen tik oplossen, maar uiteindelijk eindigen we allemaal met elkaar op de schroothoop. 

Virus & perceptie

Hoe anders is onze perceptie bij het oplopen van een virus. Een virus wordt vaak gezien als vervelend en niet te voorkomen kwaad, waarvan we wel allemaal weer herstellen. De winterverkoudheid trekt weer voorbij, het drie jaarlijkse maag-darmvirus is niet te vermijden en de keelontsteking heb ik standaard in november. Hoe vervelend het ook is om het gevoel te hebben met een brok oud krantenpapier in je keel rond te lopen, terwijl je neusgaten worden afgedekt met twee kikkers, en de enige lucht die je nog kan krijgen naar binnen komt door je hoofd in je nek te leggen (zodat er in ieder geval nog iets aan lucht langs het brok krant komt). We hebben het geaccepteerd als iets dat bij het leven hoort. Eigenlijk vinden we het, met zijn allen, diep van binnen, een virusje op zijn tijd, best goed voor onszelf. Het zet immers alle alarmbellen op rood en zorgt voor meer weerstand in de toekomst toch? Een virus zien we als olie verversen, bij gebrek aan olie hoest en pruttelt de auto een beetje. Maar daarna komt er nieuwe verse olie in, en rijdt hij weer als nooit te voren. Een virus is als nieuwe olie en zo is het bij mensen ook! Toch?

Immuunsysteem & slijtage

Hoe anders dit blijkt te zijn wordt treffend beschreven door Ellen de Visser. Een virus en het immuunsysteem werkt niet als olie verversen bij een auto. Een onuitputtelijk systeem dat ons nadien behoed voor meer ziektes. Het immuunsysteem werkt als de ballenbak bij Ikea. In de ballenbak zitten de afweercellen die op alle ziektes kunnen reageren, ook wel T-cellen genoemd. Gedurende het leven stokt de productie van T-cellen. Hoe vaker dus een virus of bacterie moet worden aangepakt, hoe kleiner de voorraad ballen in de ballenbak (T-cellen)  en hoe lastiger het wordt om een virus of bacterie in de toekomst effectief te bestrijden. Door al het spelen (in de bak bij Ikea), raakt de ballenbak langzaam leeg.

Het belang van preventie

Een virus is dus niet zoals vaak gedacht het verversen van olie waardoor we sterker worden. Een virus brengt schade toe aan ons immuunsysteem en dus ons lichaam en zorgt ervoor dat we in de toekomst steeds minder weerstand tegen vervelende indringers hebben. Preventie is dus weer het sleutelwoord. Virussen en bacteriën moeten zoveel mogelijk worden bestreden door preventieve maatregelen en minder door aanspraak te doen op onze voorraad T-cellen. Fysiek fit blijven door regelmatig sporten, gezond leven, en suppletie met vitamines om de weerstand op pijl te houden, zijn dus veel belangrijker dan gedacht!

Bron: De volkskrant, ma 19 mei j.l. Ellen de Visser

Gert-JanGert-Jan Liefers

Over Gert-Jan Liefers
Gert-Jan Liefers is een Nederlandse atleet met als specialisaties de 1500, 5000 m en het veldlopen. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en werd bij die gelegenheid achtste op de 1500 m. Hij is Nederlands recordhouder op alle afstanden vanaf de 1500 tot en met 3000 m en heeft op deze afstanden ook indoor een tweetal nationale records in handen.

Gert-Jan blogt maandelijks als gast op Flinndal.nl

Aanbevolen producten

{% for product in products %}
{{product.name}}
{{product.name}}
{% for star in product.rating_stars %} {% if star == "full" %}
{% endif %} {% if star == "half" %}
{% endif %} {% if star == "empty" %}
{% endif %} {% endfor %}
({{product.review_count}})
Vanaf € {{product.price | money_eu}}
Bekijk product
{% endfor %}

Lees ook

FLOW! (Gert-Jan Liefers)

Heb je ooit wel eens een vorm van FLOW ervaren, of ooit willen ervaren? Gert-Jan Liefers legt uit wat het is en hoe je erin komt.

Lees meer > Lees meer >

Een kans voor je droom - Gert-Jan Liefers

Hoe kan het stellen van SMART doelstellingen je helpen je doelen te bereiken? Hardloper Gert-Jan Liefers vertelt hoe hij dit gebruikt heeft richting de Olympische Spelen.

Lees meer > Lees meer >

Sneller worden? Rustiger lopen - Gert-Jan Liefers

Ga je beginnen met hardlopen of heb je je opgegeven voor een loopevenement? Bouw het op met het huis der zones van Gert-Jan Liefers.

Lees meer > Lees meer >

Geef je reactie op:

Gezond leven belangrijker dan gedacht?
E-mailadres wordt niet getoond bij de review
Je krijg uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

{{name}}

{{unique_selling_point}}

Jouw instellingen

Wij staan voor je klaar

Wij staan u graag te woord via de onderstaande kanalen.

Onze openingstijden zijn van 09:00 tot 19:00 op werkdagen en van 10:00 tot 16:00 op zaterdag.

Mijn Flinndal

Regel zelf zaken zoals het wijzigen van persoonlijke gegevens of Flinndal Herhaalgemak zendingen.

Naar Mijn Flinndal omgeving

Bel ons (gratis)

Gemiddelde wachttijd: < 5 minuten
0800-7080

Wachttijd: < 5 minuten
0800-7080

WhatsApp ons

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten
06-57592195

Wachttijd: < 25 minuten
06-57592195

E-mail

Gemiddelde wachttijd: 1 werkdag
Neem contact op via het contactformulier

Wachttijd: 1 werkdag
Ga naar het contactformulier

Facebook Messenger

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten
Stuur ons een bericht via Facebook Messenger

Wachttijd: < 25 minuten
Ga naar Facebook Messenger

Product toegevoegd

Product toegevoegd

Naar winkelwagen »

Andere klanten kochten ook:

{% for product in products %}
{{product.name}}

{{product.unique_selling_point}}

€ {{product.price | money_eu}}
{% endfor %}