Gebruik groen om sneller te genezen


blog_afbeeldingen_gn_e8e8df8d.jpg


Nieuwe blaadjes aan de bomen, bloemen in de tuin en struiken die weer groen worden: het lentegroen dat op dit moment opduikt, maakt ons letterlijk gezonder. En daar is niets zweverigs aan, stellen onderzoekers in gezondNU 4. Hoe werkt de G-kracht van de natuur?


Een natuurlijke omgeving

Wees gerust, je hoeft geen kruidenvrouwtje te worden om te profiteren van groen. Je handen mogen schoon blijven en ook je computer mag best aanblijven staan. Maar wees gewaarschuwd: het gezondheidseffect van groen is zo groot, dat je het maar beter maximaal kunt inzetten.

“Er zijn verschillende experimenten uitgevoerd waaruit blijkt dat mensen sneller herstellen van stress als ze afbeeldingen van een natuurlijke omgeving zien krijgen”, zegt socioloog Jolanda Maas bijvoorbeeld in de april-editie van gezondNU. “Het is een krachtig instrument om in te zetten voor gezondheidsbevordering.”


Groen zorgt voor rust en genezing

De gezonde werking van de natuur beperkt zich niet tot geneeskrachtige kruiden. Psycholoog dr. Agnes van den Berg stelt dat ook een tuintje dat is volgebouwd met tuinkabouters, boerenakkers en een fietsvakantie door de natuur, heilzaam is.

Uit haar onderzoek blijkt dat al die natuur en groen zorgt voor meer rust en genezing. Groen vertraagt letterlijk je hartslag. Het maakt dat kinderen zich beter kunnen concentreren, en leidt tot betere schoolprestaties. Hardlopers die rennen in het groen houden het over het algemeen langer vol. En mensen herstellen sneller van een operatie als ze vanuit het ziekenhuis uitkijken over groen. Zelfs wonden helen beter.


cover-gezondnu_2.jpg

Een groene woonomgeving

Groen in onze woonomgeving versleutelen, is daarom een goede keuze. Het vermindert de luchtvervuiling op straat, en thuis zorgen groene planten juist voor een beter microklimaat. Wie veel in de natuur is, zal sneller herstellen van stress. Een groene woonomgeving bevordert bewegen en als ‘stadsgroen’ wordt vrijgegeven als moestuin, gaan we gezonder eten.

Groen is goed; geen vaag geitenwollensokken-gevoel, maar keiharde wetenschap. Wie daarvan wil profiteren, hoeft gelukkig niet per se te verhuizen naar een huis in het bos of tussen de weilanden. Ook een stadswijk kan vergroenen – te starten met tuintjes zonder tegels maar met planten. Gewoon je eigen G-krachtbron voor de deur!

gezondNU 4 gaat over gezonde ontdekkingen. Ontdek het genezende effect is van de natuur, vergeten smaken en oude gezonde geheimen!


Redactie gezondNU

gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. 

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.Lees ook:

Tijdschrift gezondNU ging in gesprek met prinses Irene over de relatie tussen mens en natuur. Lees meer

gezondNU onderzoekt in de mei-editie hoe je een heel leven lang gezond blijft groeien. Want met gezond oud worden, kun je niet vroeg genoeg beginnen. Lees meer

Ziek van de stress? gezondNU is gastblogger op Flinndal.nl en plaatst maandelijks een bericht op het blog. Lees meer

Geef een reactie op: Gebruik groen om sneller te genezen

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.