FLOW! (Gert-Jan Liefers)

flow-gert-jan-liefers_6bf895f2.jpg

Heb je ooit wel eens een vorm van FLOW ervaren, of ooit willen ervaren?

25 August 2001, Brussel, Bruxelles, België, Stade Roi de Baudouin.
Als 22 jarig mannetje zit ik in een ruimte met 15 gespannen bekkies. Er wordt nauwelijks gepraat. Af en toe staat er iemand op. Nu mijn Amerikaanse collega. “Let’s move to the arena, come on, let’s go now” en slaat vervolgens twee keer hard op zijn boven benen, om vervolgens, als een true American, weer terug op zijn stoeltje te gaan zitten. Kauwgom in zijn mond en basketbalpet achterstevoren. Drie Keniaanse fellows bekijken het fenomeen. Je ziet ze denken; “waar maakt hij zich druk om, we hebben vandaag toch te eten gehad?” In de verte horen we een oorverdovend lawaai, het moet een record zijn of een topprestatie, dat kan niet anders.

Een jurylid begint met het opnoemen van de namen. Paul Mc Mullen USA: present, Juan Carlos Hiquero Spain: present. Hicham El Guerrooj Morocco: present, Gert-Jan Liefers The Netherlands: aanwezig. Vijf minuten later lopen we in een rijtje van 15 op het centre court van de Arena, op naar de start. Ik kijk omhoog, het zit afgeladen vol, ongeveer 50.000 mensen. Ik en mijn collega’s trekken onze trainingsbroek en -jas uit. Het publiek kijkt naar de startlijn….Bam!! Het startschot klinkt.

3.32.89 seconden later. Ik loop verdwaasd in het rond samen met de andere atleten. Doelloos lopen we een beetje zwalkend van links naar rechts. Een enkeling kijkt met het hoofd omhoog turend naar het scorebord. Daarop zie ik ook Gert-Jan Liefers 3.32.89, National Record 1500m, Congratulations!

sport_spieren

Wat is er gebeurd? Vaag kan ik me herinneren dat het startschot heeft geklonken. Heb ik pijn gehad terwijl ik mezelf tot het uiterste dwong? Ook dat weet ik niet meer. Een paar korte flarden van wedstrijdbeelden kan ik terughalen. Een been van een tegenstander, een elleboog bij de start. Is dit vroegtijdige dementie? Nee dit is mijn meest optimale ervaring met de FLOW. Ooit treffend beschreven door Mihaly Csikszentmihalyi.

Heb je ooit wel eens een vorm van FLOW ervaren, of ooit willen ervaren? Dat alles als vanzelf lijkt te gaan, schijnbaar zonder moeite en dat alle handelingen perfect zijn afgestemd op de activiteit en vaardigheden in het werk, sport of privé, zonder dat je ook maar een seconde afvraagt waarom. Als je dit nog nooit hebt meegemaakt, dan zijn er een aantal aspecten die maken dat je FLOW kan bereiken.

Ten eerste heb je een doel nodig. Zonder doel wordt je geest niet geprikkeld. Veel mensen leven zonder doel, een doel geeft richting, een doel kanaliseert energie, een doel dwingt tot keuzes. Maar een doel kan er ook voor zorgen dat je eindelijk de FLOW ervaart.

Ten tweede moet het doel uitdagend en prikkelend zijn. Is het doel te makkelijk? Dan gaat de autopilot aan en doe je activiteit op halve kracht, met halve aandacht, volledig bewust van de omgeving .

Ten derde moet er een evenwicht zijn tussen vaardigheid en uitdaging. Het doel moet uitdagend zijn, maar niet te uitdagend of per definitie onhaalbaar. Demotivatie en afleiding zal dan het alternatief zijn.

Tot slot, direct feedback moet aanwezig zijn. Anders is er geen mogelijkheid om te meten of te bekijken of je werkelijk in lijn zit met je doelstelling. Als het resultaat in een drie pagina’s tellend rapport vijf weken later thuis wordt bezorgd is de kans op FLOW nihil.

Jouw FLOW idee kan zijn?
De lekkerste maaltijd maken van de afgelopen maand binnen een kwartier? Dubbel zo snel een foutloos rapport afronden dan je collega’s? Slechts 10% foutslagen in je eerst volgende tenniswedstrijd?

Veel succes en tot volgend maand!

Gert-Jan

gert-jan_3e02f9c5.jpgOver Gert-Jan Liefers
Gert-Jan Liefers is een Nederlandse atleet met als specialisaties de 1500, 5000 m en het veldlopen. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en werd bij die gelegenheid achtste op de 1500 m. Hij is Nederlands recordhouder op alle afstanden vanaf de 1500 tot en met 3000 m en heeft op deze afstanden ook indoor een tweetal nationale records in handen.

Gert-Jan blogt maandelijks als gast op Flinndal.nl


Lees ook:

Hoe kan het stellen van SMART doelstellingen je helpen je doelen te bereiken? Hardloper Gert-Jan Liefers vertelt hoe hij dit gebruikt heeft richting de Olympische Spelen. Lees meer

Ga je beginnen met hardlopen of heb je je opgegeven voor een loopevenement? Bouw het op met het huis der zones van Gert-Jan Liefers. Lees meer

Slijtage en virussen is iets dat we accepteren maar probeer virussen juist te voorkomen. Waarom? Lees de uitleg van topatleet Gert-Jan Liefers. Lees meer

Geef een reactie op: FLOW! (Gert-Jan Liefers)

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring