Fermenteren van voeding

Fermenteren van voeding

Flinndal
11-5-2017
0 Reacties

Fermenteren

Het fermenteren van voeding lijkt steeds meer een trend te worden. Fermenteren klinkt erg ingewikkeld, maar is eigenlijk iets wat de mensheid al duizenden jaren doet en nu meer toepast bij andere producten. Wat is fermenteren en waarom is dit een trend?


Wat is fermenteren?

Fermenteren is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Deze micro-organismen zorgen ervoor dat er bepaalde stoffen worden omgezet in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of zelfs het uiterlijk van een product verandert. Grote kans dat jij dagelijks al een gefermenteerd product eet of drinkt, want yoghurt, bier, kaas, sojasaus, droge worst, brood, wijn of zuurkool zijn allemaal voorbeelden van gefermenteerde producten.

Het fermenteren van voeding gebeurt vaak in een vochtige en warme ruimte. Dit klimaat zorgt ervoor dat de micro-organismen gaan groeien en enzymen aanmaken. Enzymen zijn eiwitten die bepaalde reacties mogelijk maken of versnellen en zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de verandering van bijvoorbeeld de smaak, geur of houdbaarheid van een voedingsmiddel.


Voorbeelden van fermentatie

Tijdens het fermenteren worden de aanwezige suikers opgegeten door bacteriën en omgezet in zuren zoals melkzuur of alcohol of koolzuur. Voorbeelden zijn:

  • De gist Saccharomyces cerevisiae zorgt bij de bereiding van brood, bier en wijn voor het omzetten van suiker in alcohol en koolzuur. 
  • Melkzuurbacteriën zijn onmisbaar bij de productie van yoghurt, kaas en snijworst. Deze bacteriën zetten suikers om in melkzuur. 
  • Schimmels zorgen bijvoorbeeld voor het fermentatieproces van gekookte sojabonen waardoor tempé ontstaat.
  • Combinaties van bacteriën en schimmels zijn ook mogelijk. Dit gebeurt onder andere bij salami en camembert.


Waarom is het een trend?

Mensen zijn de laatste tijd volop aan het fermenteren gegaan en dit gewoon thuis in de keuken. Misschien ken je zelf een paar mensen die thuis bier brouwen? Dit is ook een vorm van fermenteren. Op de website van het Voedingscentrum vind je wat tips voor als je zelf aan de slag gaat met fermenteren.

Kortom, fermenteren sluit goed aan op een andere trend die de laatste tijd steeds populairder wordt, namelijk het zoveel mogelijk koken zonder pakjes of zakjes. Fermenteren is een goede manier om producten op een natuurlijke manier langer houdbaar te maken en om bijvoorbeeld de smaak aan te passen.

Lekker zelf de keuken in gaan, weten wat je eet en terug naar de basis zoals onze grootouders dit ook deden. Want zeg nou zelf, een maaltijd waarbij je alles zelf hebt gemaakt geeft toch zo’n goed gevoel dat je de zakjes en pakjes meteen vergeet. Uiteraard is koken zonder pakjes en zakjes, met verse producten in plaats van gefermenteerde groenten net zo goed.


Kimchi

Een bekend gerecht dat bestaat uit gefermenteerde gerechten is Kimchi. Dit nationale gerecht uit Korea heeft een friszure smaak, maar is ook pittig door de toegevoegde pepers. Wil je dit recept een keer maken? Dan vind je op verschillende websites een recept, bijvoorbeeld dit gerecht


Wist je dat?

Men al bekend was met het verlengen van de houdbaarheid door fermentatie sinds het tijdperk van het jagen en verzamelen. Om voeding langer te bewaren werd het bijvoorbeeld gekoeld, gepekeld of gedroogd.Aanbevolen producten

{% for product in products %}
{{product.name}}
{{product.name}}
{% for star in product.rating_stars %} {% if star == "full" %}
{% endif %} {% if star == "half" %}
{% endif %} {% if star == "empty" %}
{% endif %} {% endfor %}
({{product.review_count}})
Vanaf € {{product.price | money_eu}}
Bekijk product
{% endfor %}

Lees ook

Maak kans op een half jaar lang gratis bites!

Wil je kans maken op een half jaar lang gratis bites? We mogen twee keer een half jaar de BitesWeLove box weggeven. Wat je hiervoor moet doen? Ga naar de website www.biteswelove.nl en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Lees meer > Lees meer >

Een salade gezond? Niet met deze ingrediënten

Of een salade ook echt gezond is, hangt vooral af van de ingrediënten die je toevoegt. Wil je een salade met weinig calorieën? Lees dan snel verder voor onze tips.

Lees meer > Lees meer >

Flinndal bij Myrna Plus 2016

In 2016 schuift onze voedingsdeskundige Inge Hendriks, net als in 2015, aan bij het programma Myrna Plus op RTL4 om te vertellen over voeding en gezondheid. Myrna Plus is vanaf 1 oktober te zien op RTL4 om 15:30.

Lees meer > Lees meer >

Geef je reactie op:

Fermenteren van voeding
E-mailadres wordt niet getoond bij de review
Je krijg uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

{{name}}

{{unique_selling_point}}

Jouw instellingen

Wij staan voor je klaar

Wij staan u graag te woord via de onderstaande kanalen.

Onze openingstijden zijn van 09:00 tot 19:00 op werkdagen en van 10:00 tot 16:00 op zaterdag.

Mijn Flinndal

Regel zelf zaken zoals het wijzigen van persoonlijke gegevens of Flinndal Herhaalgemak zendingen.

Naar Mijn Flinndal omgeving

Bel ons (gratis)

Gemiddelde wachttijd: < 5 minuten
0800-7080

Wachttijd: < 5 minuten
0800-7080

WhatsApp ons

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten
06-57592195

Wachttijd: < 25 minuten
06-57592195

E-mail

Gemiddelde wachttijd: 1 werkdag
Neem contact op via het contactformulier

Wachttijd: 1 werkdag
Ga naar het contactformulier

Facebook Messenger

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten
Stuur ons een bericht via Facebook Messenger

Wachttijd: < 25 minuten
Ga naar Facebook Messenger

Product toegevoegd

Product toegevoegd

Naar winkelwagen »

Andere klanten kochten ook:

{% for product in products %}
{{product.name}}

{{product.unique_selling_point}}

€ {{product.price | money_eu}}
{% endfor %}