Een depressie door te veel cholesterol en kilo’s

blog_afbeeldingen_gn_87e8604c.jpg

Een depressie wordt vaak gezien als een ziekte van het hoofd. Maar dat zou wel eens heel anders kunnen zijn. Uit onderzoek blijkt hoe sterk de link is tussen een depressie, je weerstand, hoge bloeddruk en zelfs cholesterol. Het magazine gezondNU brengt in kaart wat het verband is tussen te veel kilo’s en te veel zorgen.


Een beetje depri

Ik ben een beetje depri, horen we vaak. Feitelijk een waardeloze uitspraak, want ‘een beetje depri’ bestaat niet. Een depressie is geen dipje en het komt niet bij beetjes. Het is een lange periode waarin neerslachtige gevoelens je wekenlang beheersen.

Maar er zijn meer misvattingen. Want is de oorzaak van een depressie wel volledig te vinden in de hoek van ernstige tegenslag en traumatische ervaringen? Nee, blijkt uit onderzoek. Dr. Lianne Schmaal, onderzoeker bij de GGZ en het VUmc, vertelt in gezondNU 11 dat een depressie niet alleen uitgelokt wordt door psychische factoren. Bij een depressie zijn allerlei lichaamsprocessen anders, van je stofwisseling tot je afweersysteem.


Slaap en depressie

De relatie tussen slaap en depressie is daarvan een mooi voorbeeld. “Waar vroeger vooral gedacht werd dat slaapproblemen een gevolg zijn van de depressie, laten recentere wetenschappelijke studies ook zien dat slaapproblemen een depressie kunnen uitlokken.”

Zo is er ook een samenhang tussen het afweersysteem en depressie. Langdurige stress kan leiden tot een overactief immuunsysteem. Verhoogde activiteit van afweercellen in de hersenen versterkt de afvoer van bepaalde stofjes in de hersenen zoals dopamine, serotonine en noradrenaline. Deze stofjes zijn ook betrokken bij depressies. Ook kan (chronische) activatie van afweercellen schadelijk zijn voor de hersenen; ze kunnen leiden tot verminderde aanmaak van nieuwe hersencellen.

Een overactief immuunsysteem kan daarom, net zoals een ontslag of overlijden, bijdragen aan een depressie. “Er zijn aanwijzingen dat het immuunsysteem bij bepaalde typen van depressie een belangrijkere rol speelt dan bij andere.”


Een ingewikkelde ziekte

Depressie is een ingewikkelde ziekte, laat gezondNU 11 opnieuw zien. Geen ziekte die is terug te brengen naar één soort behandeling. En al helemaal geen ziekte die je kunt downgraden in je talgebruik tot ‘een dipje’. Onderzoek in de toekomst zal uitwijzen in hoeverre lichamelijke processen de sleutels zijn naar een oplossing.

Het hele artikel over de link tussen je lichaam en je geest lees je in gezondNU 11.

cover-gezondnu_11.jpg


Redactie gezondNU
gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU11-2015 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.Lees ook:

Grote kans dat je iemand kent die ooit een depressie had. Of nu heeft. En misschien was je zelf wel depressief. Lees meer

De meeste vrouwen gaan graag samen naar het toilet. Wat we daar precies doen, is voor veel mannen een mysterie. Lees meer

Geheimen zijn soms leuk, maar het kan ook belastend zijn. Een drukkend geheim kan je in een geïsoleerde positie brengen. Hoe ga jij om met een geheim? Lees meer

Geef een reactie op: Een depressie door te veel cholesterol en kilo’s

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.