Droog je tranen zonder eten (gezondNU)

blog_gezondnu.jpg

Een boterham eten achter je computer of in de auto lijkt efficiënt, maar dat is het niet. Eten zonder aandacht is zelfs slecht voor je gewicht. Hoe zit dat? In gezondNU 1 leggen foodwatcher Anneke Ammerlaan en psycholoog Susan Albers dat uit.

Spontaan verdwijnende chocolade

Je bent iets aan het lezen en ineens is die chocoladereep op. Foodwatcher Ammerlaan herkent het fenomeen van de spontaan verdwijnende chocolade. “Dat geldt vooral voor melkchocolade. Dat heeft geen uitgesproken smaak. Het is zacht, romig en je eet het zo weg. Een perfect voorbeeld van voeding die gemakkelijk opgaat als je onbewust eet.”

Emotionele honger

De sleutel tot gezonder eten, en zelfs afvallen, zit exact in dit fenomeen stelt psycholoog Albers. “Vaak zien we wel in dat een appel een gezondere keuze is dan chocolade, toch kiezen we niet voor die appel. Al helemaal niet als we druk, gestrest of angstig zijn. Voor veel mensen werkt voedsel direct om te kalmeren.”We eten in dat geval niet iets omdat we honger hebben, maar omdat iets er gewoon lekker uitziet. We kijken dan niet naar lichamelijke honger, maar naar emotionele honger.”

Een dieet helpt niet

Dat we af en toe uit emoties eten, moeten we accepteren: “Maar het wordt een probleem zodra het je enige manier wordt om met emoties om te gaan. Voel je je schuldig om wat je eet? Dan weet je dat emotioneel eten een probleem is. Of worstel je met overgewicht en wil gezonder eten steeds niet lukken? Vaak staan emoties je dan in de weg.”

De oplossing zit in twee zaken: eet alleen als je honger hebt en doe dat met aandacht. Albers: “Probeer te begrijpen hoe je emoties helpen of verhinderen om gezond te eten. Dan kun je ook echt gaan genieten van wat je eet. Bedenk: het gaat er om hoe je eet, in plaats van wat je eet."

Gevoelens vervangen regels

Psycholoog Albers: "Vaak denken we dat een dieet zal helpen bij het beheren van je gewicht en dat het slechts een kwestie is van de regels volgen. Maar het is veel complexer dan dat: onze gevoelens vervangen regels. Als je een slechte dag hebt, zullen dieetregels je niet stoppen om te eten wat je wilt. Door je bewust te zijn van je gedachten, kun je gezondere keuzes maken. En dat kan net die paar kilo schelen."

Lees het hele artikel in gezondNU 1, te koop in de winkel of direct te bestellen op http://shop.gezondnu.nl/gezondnu-januari-2015.html

cover-gezondnu_12.jpg

Redactie gezondNU
gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU01-2015 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.Geef een reactie op: Droog je tranen zonder eten (gezondNU)

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.