De voordelen van een sauna

De voordelen van een sauna

Een sauna is niet alleen lekker ontspannend, het brengt ook diverse voordelen met zich mee.

Hoe is de sauna ontstaan?

Vroeger woonden de mensen in Finland in hutten die voor een deel onder de grond gebouwd werden. Er werden stenen in het vuur gelegd om de koude ruimte te verwarmen. Later ontdekten ze dat de temperatuur nog meer steeg door er water op te gooien en zo is de sauna ontstaan.

Wanneer heet het een sauna?

Als we het hebben over een sauna hebben we het dus vaak over een Finse sauna. Een Finse sauna is een houten sauna tussen de 70 en 100 graden waar je op verschillende hoogtes kunt liggen of zitten. Veel mensen kunnen deze sauna goed verdragen omdat er een lage luchtvochtigheid is. De damp ontstaat door water over natuurstenen te gieten die boven een oven gestapeld liggen. De warmte stijgt, als je dus niet goed tegen warmte kunt dan kun je beter lager gaan zitten.

De voordelen van een sauna

De sauna brengt een aantal voordelen met zich mee. Het is dus zeker aan te raden om af en toe een bezoekje aan de sauna te brengen.

  • Door de afwisseling van warme en koude temperaturen komt het transpiratieproces op gang. Je gaat zweten en dat zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd.
  • Spierpijn wordt minder. Door het zweten worden melkzuren afgebroken en uitgescheiden. De spieren worden beter voorzien van zuurstof waardoor een snellere genezing plaatsvindt.
  • Sauna is goed voor de huid. Door het zweten gaan de poriën openstaan, worden de dode huidcellen zacht en kunnen ze na een scrubbeurt of koude douche gemakkelijk verwijdert worden. Je hebt weer een lekkere zachte en elastische huid.
  • Sauna is goed voor de weerstand. Door de hoge temperaturen denkt je lichaam te vechten tegen een verhoogde temperatuur en maakt extra afweerstoffen aan.
  • Je voelt je lekker. Door de sauna wordt het hormoon endorfine aangemaakt waardoor je na afloop een ‘feel good’ gevoel hebt.
  • Je ontspant volledig. De stressgevoelens worden even losgelaten en je bent alleen gefocust op het ontspannen.
  • Betere bloedcirculatie / bloedsomloop

Lees ook: Meditatie en ontspanningsoefeningen


Lees ook:

Het is herfst, de dagen worden korter en buiten wordt het kouder. Een goede reden dus om eens lekker op te warmen in de sauna. Lees meer

Een dagje sauna staat garant voor een dagje ontspannen. Even nergens aan denken en tijd voor jezelf. Je komt er niet alleen tot rust, de sauna heeft ook nog eens een aantal gezondheidsvoordelen. We zetten vier voordelen van de sauna voor je op een rij. Lees meer

Problemen op werk of in je relatie, een afspraak bij de dokter of een kritische opmerking kunnen ervoor zorgen dat je gespannen bent of gaat piekeren. Want wat als...? Lees meer

Geef een reactie op: De voordelen van een sauna

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring