De levende schilderijen van Nederland

blog_natuurmonumenten_6dd47ffe.png

Wat is jouw antwoord op de vraag: wat is natuur in Nederland? Reeën, eekhoorntjes in het bos. Paarse heidevelden. Strand en de zee. Dat zijn waarschijnlijk vele gegeven antwoorden. Je zult in ieder geval niet snel iemand horen beginnen over prachtige graslanden en natuurrijke akkers die wij in Nederland hebben. Terwijl deze velden juist nu ontzettend kleurrijke, levende schilderijen zijn en puur natuur uitstralen. Zoals bijvoorbeeld de bolakkers op de Brabantse Kampina.

Landbouwgrond uit vervlogen tijden

Wandel je de Logtsevelden- of de Banisveldroute op de Kampina, dan loop je langs een prachtig stuk cultuurhistorie. Honderd jaar geleden was er in dit gebied nog een kleine landbouwenclave, Balsvoort. De vijf boerderijen zijn er nu niet meer. Wel zijn de contouren in ere hersteld, zodat je een idee krijgt in wat voor omgeving men woonde en leefde. De boerderijen werden omringd door akkers, waaronder ook bolakkers, die nu door Natuurmonumenten worden beschermd. Deze akkers werden zo geploegd dat er een mooie bolling ontstond, wat goed was voor de afwatering. Vooral als je door je knieën gaat, kun je die bolling goed zien.

Alle kleuren van de regenboog

Op een aantal van deze akkers wordt biologisch graan verbouwd, andere velden staan vol met akkerkruiden en –bloemen. De komende weken zijn het ware regenboogvelden, met gele boterbloemen, roodoranje klaprozen, de roze gekleurde klaver en andere bloemen. En op dit bloemenparadijs komen natuurlijk tal van insecten af: vlinders als groot dikkopjes, icarusblauwtjes, koolwitjes, allerlei bijensoorten en andere insecten die verzot zijn op de nectar.

Heb je dus geen zin in ellenlange rijen voor het Rijksmuseum om bijzondere schilderijen te zien? Trek erop uit en geniet van de meest realistische schilder die je maar kunt bedenken: de natuur.

Bekijk de Logtseveldenwandeling >>

Over Natuurmonumenten
Natuurmonumenten is dé beweging van mensen met hart voor de natuur. We willen mensen, van jong tot oud, in het hart raken en de fascinatie voor de natuur delen met en via onze achterban. We activeren mensen om buiten in de natuur iets geweldigs te beleven.

logo_8d1220a0.png

Natuurmonumenten blogt maandelijks als gast op Flinndal.nl.


Lees ook:

De zomer staat voor de deur! En dat merk je, want de zon laat zich steeds vaker zien en de temperatuur klimt omhoog. Wil jij straks bikini- of zwembroekproof op vakantie gaan? Werk aan je benen, billen en buik al skeelerend door Midden-Delfland. Lees meer

We zitten volop in de zomer. Je portie vitamine D heb je vast al op gedaan tijdens een zomerse vakantie in het buitenland, aan zee of gewoon thuis. Naast zon staat de maand augustus ook ieder jaar garant voor een portie 'paarse pracht'. Lees meer

Zomertijd! Heerlijk wandelen tussen wildakkertjes waar insecten volop zoemen boven bloeiende graslanden op zwoele zomerdagen. Natuurmonumenten heeft weer een mooie route voor je uitgezocht. Lees meer

Geef een reactie op: De levende schilderijen van Nederland

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.