De jeugd van tegenwoordig

De jeugd van tegenwoordig

Nathalie
22-12-2014
0 Reacties

blog_afbeeldingen_kinderen_tv_47423ffc.jpg

Hoe vaak horen we deze uitspraak momenteel. Ja, de jeugd van tegenwoordig, die zijn respectloos hoor. Hoe komt het dat de jeugd van tegenwoordig zo verschillend is ten opzichte van een aantal jaar geleden?

Rol van moeder 20 jaar geleden

Al een aantal jaar geleden werkten veel vrouwen nog niet fulltime en waren ze veel thuis. De kinderen werden dan ook vooral opgevoed door de moeder. Ze zorgde voor de kinderen, was thuis als de kinderen uit school kwamen, en zorgde dat er altijd eten op tafel stond. Ze speelde veel met de kinderen. Tv’s en tablets bestonden nog niet. Communicatie werd persoonlijk gedaan, en kinderen gingen overal mee naartoe. 

Huidige rol van moeders

De rol van de moeder is met de tijd veranderd. Vrouwen werken vaker fulltime en kinderen zijn bij de oppas of in een kinderdagverblijf. Vaak zie je dat de kinderen voornamelijk bij de oppas flink verwend worden, want ja, bij oma mag alles. Wanneer het kind thuis is, krijgt het niet altijd de aandacht die het verdiend omdat er allemaal huishoudelijke taken gedaan moeten worden.

Communicatie vaak via digitale apparaten

Als de kinderen om aandacht vragen, zetten we ze voor de tv of geven een tablet in de handen. De communicatie die plaatsvindt, zien ze eigenlijk alleen via de telefoon, of computer. Het is tegenwoordig normaal, en grappig, als je 1 jarige kind zelf de computer kan aanzetten, of de telefoon kan opnemen.

Op het moment dat we wel tijd hebben voor onze kinderen, worden ze door de ouders dan ook vaak nog heel erg verwend. Er is een schuldgevoel: ik ben er de hele week al niet voor mijn kind geweest, dus nu gaan we lekker doen wat het kind leuk vind. Er is bijna geen sprake meer van regels en grenzen. Bij oppas mag alles, en bij mama vaak ook. Je kunt begrijpen dat hier een groot gedeelte mis gaat in de opvoeding.

De sociaal-emotionele ontwikkeling

Een belangrijke ontwikkeling bij kinderen, is de sociaal-emotionele ontwikkeling. Hoe communiceer je met andere? Hoe lees je non-verbale communicatie? Hoe kun je samen spelen? Dit zijn dingen die kinderen moeten oefenen, voornamelijk door veel samen te spelen. 

Uit onderzoeken blijkt dat de sociaal-emotionele ontwikkeling een aantal maanden aan het opschuiven is. Wat kinderen vroeger konden met 18 maanden, kunnen ze nu vaak met 2 jaar pas. 

Plan tijd in om samen met je kind te spelen

In de huidige maatschappij is het normaal dat je als vrouw werkt. Probeer daarom, als je zelf niet op je kind kunt passen, jouw regels en grenzen goed over te brengen naar de oppas. Als je thuis bent, is het belangrijk om tijd in te plannen om met je kind (op de grond) te spelen.

Maak samen plezier

De manier waarop je de sociaal-emotionele ontwikkeling kunt stimuleren is door samen plezier te maken. Het kind moet letterlijk vragen: ik wil nog een keer! En samen lachen. Op het moment dat je samen plezier maakt, ben je echt aan het communiceren. Probeer het maar eens! Het kost in het begin wat energie, maar het is het echt waard! Uiteindelijk beleef je er zelf ook plezier aan, laat het kind nog even in je los! Je zult dan merken dat het kind zich beter gaat ontwikkelen, makkelijker met andere kinderen en ouderen omgaat, en geen gedragsproblemen gaat vertonen.

Over Nathalie Buijs-Bont
Nathalie is fysiotherapeut, kinderfysiotherapeut, gewichtsconsulent, personal trainer en babycoach. Meer informatie over haar en haar praktijk vind je op www.kinderfysiovolendam.nl.

nathalie-klein_45124c4d.jpg

Nathalie Buijs-Bont blogt maandelijks als gast op flinndal.nl.

Aanbevolen producten

{% for product in products %}
{{product.name}}
{{product.name}}
{% for star in product.rating_stars %} {% if star == "full" %}
{% endif %} {% if star == "half" %}
{% endif %} {% if star == "empty" %}
{% endif %} {% endfor %}
({{product.review_count}})
Vanaf € {{product.price | money_eu}}
Bekijk product
{% endfor %}

Tags

Kinderen

Lees ook

De eerste hapjes van je baby

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het geven van de eerste hapjes aan je baby. Sommige moeders beginnen als de baby 4 maanden oud is, terwijl heel veel kindjes er op deze leeftijd nog niet aan toe zijn.

Lees meer > Lees meer >

Omega 3 beschermt kinderen mogelijk tegen allergie

Nieuw onderzoek toont aan dat omega 3 kinderen wellicht beschermt tegen allergie. Lees meer >

Lees meer > Lees meer >

De invloed van televisie en computer op kinderen

In de tijd waarin we tegenwoordig leven zie je steeds vaker dat de televisie en de computer gebruikt worden. Het is volledig normaal dat een huishouden minimaal 2 televisies, 1 computer en 2 iPads heeft. Ook de kinderen hebben op zeer jonge leeftijd al een iPad, of iPhone, iPod, noem maar op. Is dit gedrag geheel zonder gevaar?

Lees meer > Lees meer >

Geef je reactie op:

De jeugd van tegenwoordig
E-mailadres wordt niet getoond bij de review
Je krijg uiterlijk binnen één werkdag per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

{{name}}

{{unique_selling_point}}

Jouw instellingen

Wij staan voor je klaar

Wij staan u graag te woord via de onderstaande kanalen.

Onze openingstijden zijn van 09:00 tot 19:00 op werkdagen en van 10:00 tot 16:00 op zaterdag.

Mijn Flinndal

Regel zelf zaken zoals het wijzigen van persoonlijke gegevens of Flinndal Herhaalgemak zendingen.

Naar Mijn Flinndal omgeving

Bel ons (gratis)

Gemiddelde wachttijd: < 5 minuten
0800-7080

Wachttijd: < 5 minuten
0800-7080

WhatsApp ons

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten
06-57592195

Wachttijd: < 25 minuten
06-57592195

E-mail

Gemiddelde wachttijd: 1 werkdag
Neem contact op via het contactformulier

Wachttijd: 1 werkdag
Ga naar het contactformulier

Facebook Messenger

Gemiddelde wachttijd: < 25 minuten
Stuur ons een bericht via Facebook Messenger

Wachttijd: < 25 minuten
Ga naar Facebook Messenger

Product toegevoegd

Product toegevoegd

Naar winkelwagen »

Andere klanten kochten ook:

{% for product in products %}
{{product.name}}

{{product.unique_selling_point}}

€ {{product.price | money_eu}}
{% endfor %}