ADHD tijdens jeugd brengt mogelijk verhoogd risico

ADHD tijdens jeugd brengt mogelijk verhoogd risico op overgewicht met zich mee

Jongens waarbij ADHD is vastgesteld tijdens hun jeugd hebben volgens een 30-jarig onderzoek twee keer zoveel kans op overgewicht dan jongens waarbij dit niet is vastgesteld.

De studie is op 20 mei gepubliceerd en staat in het juninummer van de Pediatrics. Ze hebben 111 mannen gevolgd die tijdens hun jeugd hyperactief waren. 41% van de volwassen had overgewicht, vergeleken met een niet hyperactieve groep waarvan slechts 22% overgewicht had.

Mannen die in het verleden ADHD hadden, hebben een hogere BMI en vaker last van overgewicht, ook al hebben ze op oudere leeftijd geen last meer van de symptomen die ADHD met zich meebrengt.

Jongeren met ADHD hebben meer kans op overgewicht
Jongeren die tijdens hun jeugd hyperactief waren zijn meer dan 30 jaar gevolgd en blijken meer aanleg te hebben voor overgewicht dan jongeren uit gezinnen met dezelfde sociaaleconomische kenmerken zonder ADHD. Impulsiviteit en slecht plannen zijn eigenschappen die vaak geassocieerd worden met ADHD en kan leiden tot slechte eetgewoonten en de neiging om te veel te eten.

Het komt overeen met andere studies die suggereren dat impulsief gedrag en de het belonen voor goed gedrag kan leiden tot een verhoogd risico op overgewicht.
Er zijn echter ook andere onderzoeken die deze resultaten tegenspreken.

Meer onderzoek
Eerdere onderzoeken gaven aan dat volwassen mannen met hyperactiviteit een grotere kans op overgewicht hadden dan mannen met ADHD tijdens hun jeugd.
Er moet dus meer onderzoek gedaan worden om zeker te weten of ADHD effect heeft op overgewicht of niet. In verder onderzoek zou ook onderzocht moeten worden of vrouwen die tijdens hun jeugd ADHD hebben net zo’n verhoogd risico hebben op overgewicht als mannen. En of het onder controle houden van hyperactiviteit door middel van medicatie ook effect heeft op het gewicht.

De link tussen ADHD en overgewicht is een onderwerp waar veel interesse naar is. Het is belangrijk om te weten in welke mate ADHD effect heeft op persoonlijke verzorging en voeding.


Lees ook:

Overgewicht is meestal een combinatie van factoren. In de psychologie wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende eetgedragingen. Welke past bij jou? Lees meer

Wat zijn koolhydraten en waarom heb je ze nodig? Je hoort er veel over, vooral als je wilt afvallen. Maar waar zitten ze in en welke functie hebben ze? Lees meer

Val je af als je veel water drinkt en weeg je zwaarder als je zware botten hebt? Is dit waar of niet waar? Je leest het hier. Lees meer

Geef een reactie op: ADHD tijdens jeugd brengt mogelijk verhoogd risico

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.