4 x warme wintersoep


Minder vlees

Met dit koude weer kun je iedereen wel blij maken met een kopje warme soep. En wat is er lekkerder dan een pan zelfgemaakte soep? Wij helpen je op weg met recepten van 4 simpele en lekkere wintersoepen.


1. Snert (erwtensoep)

  • 250 gram spliterwten
  • 2 schouderkarbonades
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje tijm
  • 1 kruimige aardappel, in blokjes
  • 1 ui
  • 1 dunne prei, in ringen
  • 300 gram winterwortel in blokjes
  • 300 gram knolselderij in reepjes
  • 1 kleine rookworst, in plakjes

Breng in een grote pan de spliterwten aan de kook, samen met 1,5 liter water, wat zout, karbonades, laurierblaadje en tijm. Laat alles 20 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig even door tijdens het koken, ook over de bodem. Voeg de aardappel en groenten (prei, winterwortel, knolselderij) vervolgens toe en laat de soep nog 20 minuten achtjes verder koken. Haal vervolgens het vlees uit de pan en snijd het in stukjes. Roer de soep goed door, zodat de erwten de soep binden. Voeg het vlees en de rookworst toe en laat de soep zachtjes koken voor ongeveer 10 tot 15 minuten. Breng op smaak met zout en peper en serveer met wat roggebrood en katenspek.


2. Goed gevulde linzensoep met chorizo

  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 rode paprika's
  • 1 courgette
  • 1 rode peper
  • 100 gram chorizo
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 blikken tomaatblokjes (400 gram)
  • 2 bouillontabletten
  • 2 blikjes linzen (400 gram)
  • Versie peterselie
Pel en snipper de uien en knoflook. Maak de paprika’s en courgette schoon en snijd deze in blokjes. Maak de peper schoon, verwijder de pitjes en snijd de peper in fijne stukjes. Snijd de chorizo in kleine blokjes. Verhit de olijfolie in een grote soeppan en fruit ui, knoflook en peper op laag vuur 2 minuten. Voeg chorizo, paprika en courgette toe en bak dit nog 10 minuten mee. Voeg dan gepelde tomaten, 750 ml water en bouillontabletten toe. Breng de soep aan de kook en laat 10 minuten doorkoken. Voeg de linzen toe en eventueel wat vocht als de soep te dik is. Proef de soep en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Garneer met de verse peterselie. Serveer er bruin stokbrood en geraspte kaas bij.


3. Minestronesoep

  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 4 worteltjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 tot 2 gedroogde chilipepertjes
  • 1 blik tomaatblokjes (400 gram)
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 blik canellinibonen of witte bonen (370 ml), uitgelekt
  • 200 gram tuinboontjes (diepvries)
  • 100 gram schelpjespasta
  • 200 gram (wilde) spinazie, goed gewassen
  • 8 eetlepels Parmezaanse kaas
Pel en snipper de ui en knoflook. Snij de wortel en bleekselderij fijn. Verhit de olie in een soeppan en fruit de groenten. Verkruimel het chilipepertje erboven en voeg tomaten, 1 liter water en bouillonblokjes toe. Breng aan de kook. Voeg tuinboontjes en pasta toe en laat de soep nog 4 minuten doorkoken. Voeg eventueel nog wat water toe als de soep te dik is. Roer de spinazie en de canellinibonen toe en laat nog 3 minuten doorkoken. Breng de soep op smaak met versgemalen zwarte peper en serveer met Parmezaanse kaas.


4. Voedzame vissoep

  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 450 gram panklare minikrieltjes
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 2 visbouillontabletten
  • 150 gram doperwten (diepvries)
  • Paar takjes verse peterselie
  • 200 gram kabeljauwfilet
  • 200 gram zalmfilet
  • 100 gram garnalen
  • Zout en peper
Uien en knoflook pellen en snipperen. Paprika schoonmaken en in stukjes snijden. In soeppan 3 eetlepels olijfolie verhitten en uien, knoflook en paprika fruiten. Krieltjes, tomaten, 600 ml water en bouillontabletten toevoegen. 15 minuten zachtjes koken. Doperwten er door roeren. Peterselie fijn knippen. Vis in blokjes snijden. Vis en garnalen aan soep toevoegen, 5 minuten tegen de kook aanhouden tot vis gaar is. Op smaak brengen met zout en peper. Soep in 4 borden scheppen, een scheutje olijfolie toevoegen en garneren met peterselie.



Lees ook:

Met een goede haarverzorging en het binnenkrijgen van de juiste vitaminen en mineralen kun je jouw haren goed ondersteunen tijdens de winter. We leggen uit welke voedingsstoffen belangrijk zijn om je haren in een goede conditie te houden. Lees meer

De winter is dé tijd voor stamppot, stoofpot of soep. Lekker met typische wintergroenten zoals boerenkool, spruitjes, witlof, rode kool of prei van eigen bodem. Lees meer over deze 5 wintergroenten en ontdek welke voedingsstoffen ze bevatten. Lees meer

Het is een actueel topic; het wel of niet eten van vlees. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) roept op dat we minder vlees en andere dierlijke producten zoals melk en kaas moeten gaan eten. Lees meer

Geef een reactie op: 4 x warme wintersoep

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

05 januari 2018 door: Analies
heerlijke recepten voor gezonde soepen. ben er blij mee en ga er zeker mee aan de slag.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.