2015: Seks wordt alleen maar moeilijker

blog_afbeeldingen_gn_77f49ed1.jpg

Er wordt meer dan ooit over seks gepraat en geschreven. En daarom is het bijna onvoorstelbaar dat anno 2015 vrouwen nog steeds bijna niet klaarkomen, pijn bij het vrijen accepteren en denken dat ze zin kunnen maken als ze geen zin hebben. In de mei-editie van gezondNU stellen deskundigen dat onze seksuele kennis en kunde eerder slechter wordt dan beter.

Hoewel er veel voorlichtingscampagnes zijn over seks, wordt onze seksuele kennis en kunde er niet beter door, stelt psycholoog dr. Ellen Laan in het tijdschrift gezondNU. Seksuele voorlichting is volgens haar vooral gericht op angst: het voorkomen van zwangerschappen en seksueel overdraagbare ziektes. “Maar seks is zoveel meer dan dat. Het is je ultiem openstellen. Dat betekent dat je kwetsbaar moet durven zijn. Genot delen.”

Seks in veel relaties moeizaam

Het gevolg van dit seksuele klimaat, is dat seks in veel relaties nog steeds moeizaam is. Zo ervaart ongeveer de helft van de vrouwen pijn tijdens het vrijen, een meerderheid neemt die pijn zelfs voor lief. Slechts een minderheid van de vrouwen komt klaar tijdens het vrijen en veel vrouwen denken ten onrechte dat ze zin kunnen maken.

Zin maken, bestaat niet

Volgens Laan wordt seks steeds meer als handeling gezien, als trucje. Zo is het een wijdverbreid misverstand dat je als vrouw zin kan máken. “Maar zin maken, lukt alleen als je seksueel geprikkeld wordt. En dan moet je wel weten hoe. Het probleem is dat heterokoppels, zowel mannen als vrouwen, alleen penetratie zien als echte seks. De clitoris wordt in het liefdesspel veelal overgeslagen. Maar de vagina is voor vrouwen niet het aangewezen seksorgaan. Die is vooral bestemd om baby’s op de wereld te zetten en is daarom relatief ongevoelig.”

Illusie van maakbaarheid

We zijn dus niet veel opgeschoten sinds de jaren zeventig? Laan: “Nee. Die jonge meiden van tegenwoordig hebben het zo mogelijk nog moeilijker. Als je tegenwoordig op je eerste date geen seks hebt, ben je een doetje. Dat is de norm. Daarbij lijden vrouwen onder de maakbaarheid van hun lichaam, onder het ideaal van lang, slank en schoon geschoren. Zowel moeders als vaders beschermen hun kinderen te weinig tegen de illusie van maakbaarheid.”

Maar hoe moet het wel?

Hoe leer je wel hoe goede seks werkt? Dat ontdek je niet via je eerste seksuele ervaringen. Het is een kunde die je al veel eerder in je leven ontwikkelt: tijdens je kindertijd. Om later te genieten van seks, moet je al op jonge leeftijd leren vertrouwen op je gevoel. Daarvoor is een goede hechting tussen ouders en kind essentieel. 

Petra Deij (relatietherapeut): “Als je als kind goed gehecht bent, heb je geleerd dat je er mag zijn, dat je ertoe doet. Altijd. Dat geeft je de rest van je leven een basisgevoel van vertrouwen, verbondenheid en veiligheid. Zaken die belangrijk zijn om tot een gelukkig mens uit te groeien. Vooral op het gebied van de liefde.”

gezondnu_mei

gezondNU 5 ligt nu in de winkel of is te koop op de website van gezondNU.

gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU05-2015 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.Lees ook:

De meeste vrouwen gaan graag samen naar het toilet. Wat we daar precies doen, is voor veel mannen een mysterie. Lees meer

Geheimen zijn soms leuk, maar het kan ook belastend zijn. Een drukkend geheim kan je in een geïsoleerde positie brengen. Hoe ga jij om met een geheim? Lees meer

Een vrouw achter het stuur, is bloed aan de muur. Zo’n lekker vooroordeel dat het gegarandeerd goed doet op elk feestje. Lees meer

Geef een reactie op: 2015: Seks wordt alleen maar moeilijker

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.