Vegetariër, flexitariër of veganist?


Vegetarier

Over het algemeen is een vegetariër iemand die geen vlees, vis, schaaldieren of gevogelte eet. Toch is elke vegetariër anders. Sommige vegetariërs eten bijvoorbeeld wel vis en anderen af en toe een stukje (biologisch) vlees. Daarnaast bestaat er ook een groep mensen die helemaal geen dierlijke producten gebruikt. Bij welke groep hoor jij?


1. Vegetariër

In Nederland eet ongeveer 4,5% van de mensen vegetarisch. Vegetariërs kiezen ervoor om geen voedsel te eten waarvoor dieren zijn gedood zoals vlees, vis, schaaldieren of gevogelte. Vegetariërs eten wel producten die van dieren afkomstig zijn zoals melk, kaas en eieren.


2. Veganist

Een veganist gebruikt en eet helemaal geen dierlijke producten. Dus ook geen kaas, honing, eieren of melk. Daarnaast gebruiken veganisten ook geen verzorgingsproducten, kleding of andere materialen waar dierlijke producten in zijn verwerkt, of die op dieren zijn getest.


3. Flexitariër

Er is ook een groep mensen die het niet zo nodig vindt om elke dag vlees te eten. Bijvoorbeeld omdat ze het niet eens zijn met de bio-industrie, om gezondheidsredenen of omdat ze willen afvallen. Deze groep mensen eet vooral biologisch vlees of vleesvervangers. Daarnaast eten ze wel gewoon dierlijke producten zoals eieren, kaas, melk of yoghurt.


Extra aandacht voor voedingsstoffen

Als je weinig of geen dierlijke producten eet, kan het zijn dat je van bepaalde voedingsstoffen niet voldoende binnenkrijgt omdat ze alleen in dierlijke producten voorkomen. Ook kunnen we sommige voedingsstoffen uit plantaardige producten minder goed opnemen dan uit dierlijke producten (zoals ijzer). Hieronder vind je een overzicht van de voedingsstoffen die wat extra aandacht kunnen gebruiken als je geen of weinig vlees eet.


1. IJzer

IJzer is een belangrijk mineraal dat we veel in rood vlees vinden. Als vegetariër kun je ijzer ook halen uit noten, groenten, aardappelen, volkorenbrood en bijvoorbeeld ontbijtgranen waar ijzer aan toegevoegd is, maar let op: deze vorm van ijzer wordt minder goed opgenomen dan de dierlijke variant. Vitamine C bevordert de opname, dus een glas sinaasappelsap bij je lunch of diner helpt. Wil je graag een aanvulling gebruiken, dan kun je kiezen voor Flinndal IJzer.


2. Vitamine B12

Vitamine B12 krijg je alleen binnen via dierlijke producten zoals vlees(waren), eieren, vis en zuivel. Eet je geen dierlijke producten? Dan is het verstandig om een aanvulling te nemen in de vorm van een voedingssupplement, bijvoorbeeld Flinndal Vitamine B12 Zuigtablet.


3. Omega 3 vetzuren

In vette vis zoals zalm zitten de belangrijke omega 3 vetzuren DHA en EPA. Eet je geen vis? Dan vind je in sommige producten zoals walnoten, spinazie of chiazaad het omega 3 vetzuur ALA wat je lichaam in beperkte mate kan omzetten in EPA en DHA. Hierbij is het wel belangrijk om voldoende van deze producten te eten om zo de aanbevolen hoeveelheid EPA en DHA binnen te krijgen. Je kunt ook kiezen voor een aanvulling zoals Flinndal Omega-3 Plantaardig. Dit vegetarische voedingssupplement bevat 200 mg DHA en 50 mg EPA uit algen en is 100% plantaardig


4. Eiwitten

In vlees zitten veel eiwitten. Je kunt dit als vegetariër aanvullen met plantaardige eiwitten, maar deze zijn over het algemeen van lagere kwaliteit dan dierlijke eiwitten. Daarom doen vegetariërs er goed aan om iets meer eiwitten te nemen dan mensen die wel vlees eten. Plantaardige eiwitten vind je bijvoorbeeld in volkorenbrood, zilvervliesrijst, tahoe/tofu en peulvruchten (zoals sojabonen, bruine bonen).


5. Vitamine D

Vitamine D zit vooral in vette vis (zoals zalm) en in een kleine hoeveelheid in boter. Daarnaast maken we deze vitamine ook aan met behulp van zonlicht. Kom je weinig buiten, of is er weinig zon zoals in de herfst of winter, dan kan een aanvulling met vitamine D aan te raden zijn.Lees ook:

Fabrikanten bieden voor vegetariërs voldoende alternatieven, waardoor je op vegetarisch vlak de keuze hebt uit verschillende producten. Hoe gezond zijn deze vleesvervangers zoals een groenteschijf of een schnitzel? Lees meer

Het heeft nog een beetje een geitenwollensokken imago, maar het volledig plantaardig eten zit in de lift. Wat zijn de voordelen van veganistisch eten? Lees meer

Tijdens een goede training daag je je lichaam uit en verbrand je veel energie. Een juiste voeding voor en na het sporten is daarom erg belangrijk. Wat kun je het beste eten voor en na het sporten? Lees meer

Geef een reactie op: Vegetariër, flexitariër of veganist?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

01 juni 2016 door: pascal cremers
Ik ben pesketarier
01 juni 2016 door: maria wasbauer
vegetarier
01 juni 2016 door: T. Moser
Ik ben een flexitariër en eet afwisselend. Ik gebruik de multi vitaal van Flinndal. M.i. krijg ik de benodigde voedingsstoffen binnen (veel groente, granen, noten en de multi vitaal)gezien mijn goede fysieke conditie.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.