Eieren, gezond of ongezond?

Eieren, gezond of ongezond?

Welke voedingsstoffen zitten er in eieren en zijn ze eigenlijk wel gezond? Er wordt niet altijd positief over eieren bericht. Zo zouden ze slecht zijn voor het cholesterolgehalte.

Aan de andere kant zitten eieren boordevol gezonde voedingsstoffen zoals vitamine A, D, B12, B2, ijzer, fosfor en selenium. Daarnaast bevat het eiwit veel essentiële, hoogwaardige aminozuren. Deze heeft het lichaam onder andere nodig voor de celvernieuwing. Ook gebruikt het lichaam aminozuren voor de afweer en om hormonen aan te maken. Wat dat betreft hoef je je eitje dus niet te laten staan.

Een mogelijk nadeel van eieren is dat ze relatief veel cholesterol bevatten. Het gaat hier om voedingscholesterol. Dat kan het cholesterolgehalte in het bloed licht doen stijgen, en een te hoog cholesterolgehalte is niet goed. De Gezondheidsraad adviseert daarom niet meer dan 300 mg cholesterol per dag te eten.

Het wit van een ei bevat geen cholesterol, dit zit in de eierdooier. Een eierdooier van een normaal formaat ei bevat gemiddeld zo’n 200 mg cholesterol. Het vet in de dooier is echter voor een groot deel onverzadigd vet. Dit verlaagt het cholesterolgehalte in het lichaam.

eieren2_0a60dd5b.jpgWanneer je een te hoog cholesterolgehalte hebt, is het zaak niet te veel verzadigde vetten in te nemen. Verzadigde vetten zijn voornamelijk dierlijke vetten.

Conclusie: eieren zijn gezond, zolang je er maar niet structureel meer dan 3 per week eet. Heb je dat met Pasen een keertje wel gedaan, dan is dat natuurlijk geen probleem. Eet je vaker eieren, dan is het belangrijk dat je let op de inname van andere producten die cholesterol bevatten.


Lees ook:

Je hart is een essentieel onderdeel van je lichaam. Wat kun je doen om je hart goed te houden? 'Hartstikke gezond voor je hart'. Lees meer

Plantensterolen helpen je cholesterolgehalte te verlagen. Plantensterolen zijn plantaardige, vetachtige stoffen uit bijvoorbeeld noten, soja en granen. Lees meer

Heb je van een arts te horen gekregen dat je cholesterolwaarden verhoogd zijn? Door informatie te lezen over cholesterol, begrijp je vaak beter wat dit stofje precies in ons lichaam doet en waarom een te hoog cholesterolgehalte een negatieve invloed heeft op de gezondheid. Lees meer

Geef een reactie op: Eieren, gezond of ongezond?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring