Een positieve kippennek (gezondNU)

Een positieve kippennek (gezondNU)

Kraaienpootjes, een dun nekkie en een huid als perkament – dat is oud. Het mooie:  niemand ontkomt er aan. Wilde haren kleuren grijs of vallen sowieso uit. En de zwaartekracht wint het uiteindelijk óók van iedereen.

Maar hoe willen we oud worden? Het tijdschrift gezondNU deed hier onderzoek naar en het antwoord was klip en klaar. Oud worden met gebreken – vooruit. Maar: oud worden en geestelijk aftakelen? Dat nooit! Flink oud worden, willen we alleen als we helder van geest blijven. Vergeetachtigheid zien we als falen, dementie als het absolute doemscenario.

Volgens professor André Aleman, hoogleraar Cognitieve Neuropsychiatrie, stelt in gezondNU dat dit niet gek is. Wanneer je fysiek van alles mankeert, maar geestelijk goed blijft, kun je hier toch nog oplossingen voor bedenken. Je houdt zelf de controle.

We willen dus oud worden, mits helder van geest. Toch krijgen oudjes op televisie of in films lekker veel commentaar (ook die hele slimme oudjes!). Die zijn wel heel grijs … en heel oud … moeten ze nog zo nodig? Wat hebben ze nog te melden? Iedereen wil oud worden, maar degenen die dat bereiken schrijven we af. Wat verklaart die tegenstelling?

surfen_blog-300x229_a2412dee.jpgOuder worden kampt met een groot imagoprobleem, stelt Marieke van der Waal, directeur van de Leyden Academy on Vitality and Ageing. En dat is onterecht – er is namelijk een grote groep mensen die het leven plukt op oude dag. Ze passen op kleinkinderen, verrichten werk voor hun buurt of kinderen en helpen hun medemens. Oud zijn, is niet hetzelfde als uitgerangeerd zijn.

Van der Waal stelt dat oud worden ook positieve dingen met zich meebrengt.  Op latere leeftijd worden we bijvoorbeeld gezelliger, omdat ouderen positiever in het leven staan. Volgens professor Aleman is dit terug te zien in de hersenen. “De verbinding van de voorste hersenen met een hersengebied voor emoties is bij ouderen actiever. Daardoor kunnen ze negatieve emoties goed ombuigen in iets positiefs.” Dit is de reden dat ouderen minder snel in een zware depressie terechtkomen.

Ouder worden is dus een natuurlijke fase in ons leven dat we wat relaxter worden. En dat is zowaar iets om naar uit te kijken in dit gestreste leven!

En wie niet wil wachten tot zijn 70ste? Die kan volgens levenscoach Albert Sonnevelt ook vandaag al aan de slag. Hij zegt dat zelfs de grootste doemdenker positiever kan worden door elke dag iets op te noemen, waarvoor hij dankbaar is. “Door te oefenen in dankbaarheid vervang je angst door vertrouwen, hoop en liefde.”

gezondnu05_3d4e1c70.jpgEen positieve kijk, als opmaat naar een relaxte oude dag. En die dunne nek en kraaienpootjes?  Die lach je tzt makkelijker dan ooit weg.

Redactie gezondNU

gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU 5-2013 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl.

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.


Lees ook:

gezondNU onderzoekt in de mei-editie hoe je een heel leven lang gezond blijft groeien. Want met gezond oud worden, kun je niet vroeg genoeg beginnen. Lees meer

Mannen kunnen problemen krijgen met plassen, vooral als ze ouder zijn. Veel mannen weten niet waar hun prostaat zit en wat de functie ervan is. Daarom geeft gezondNU een snelcursus prostaat. Lees meer

De meeste vrouwen gaan graag samen naar het toilet. Wat we daar precies doen, is voor veel mannen een mysterie. Lees meer

Geef een reactie op: Een positieve kippennek (gezondNU)

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.