Onze tips voor minder PFAS in je leven
De term PFAS is de laatste jaren steeds vaker opgedoken in het nieuws, waardoor veel mensen zich afvragen wat het eigenlijk is en of het veilig is om producten te gebruiken die deze stoffen bevatten, zoals pannen met een antiaanbaklaag. Hieronder gaan we dieper in op het mysterie rond PFAS en geven we tips om je blootstelling eraan te verminderen.
Wat zijn PFAS?
PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen, een groep van synthetische chemicaliën die in verschillende producten worden gebruikt vanwege hun water- en vetafstotende eigenschappen. Er bestaan duizenden verschillende stoffen die onder de noemer PFAS vallen. Het bekendste lid van de PFAS-familie is PFOA (perfluoroctaanzuur). Je vindt PFAS onder andere in pannen met antiaanbaklaag, regenkleding, bakpapier, pizzadozen, blusschuim en waterproof make-up.
De opmars van PFAS vond plaats gedurende de tweede helft van de 20e eeuw, vooral in de productie van teflonpannen en ander keukengerei. Later werden de stoffen in steeds meer producten gebruikt.
Zijn PFAS schadelijk voor de gezondheid?
Vandaag de dag groeit de bezorgdheid over de milieu- en gezondheidseffecten van PFAS. Onderzoek toont namelijk aan dat sommige varianten persistent zijn in het milieu en zich kunnen ophopen in levende organismen, inclusief mensen. Dit leidde al tot een strengere regelgeving en een verminderd gebruik van bepaalde PFAS-verbindingen, zoals PFOA. Daarnaast kiezen steeds meer mensen bewust voor PFAS-vrije varianten van producten, zoals PFAS-vrije pannen.
Waar moet je op letten bij het kopen van een pan?
Wil je je pannenset graag vervangen voor PFAS-vrije pannen? Kies dan voor keramische pannen, roestvrijstalen of gietijzeren pannen.
- Pannen met een keramische coating bieden een natuurlijk alternatief voor antiaanbaklagen die PFAS kunnen bevatten. Ze zijn duurzaam, krasbestendig en hebben geen chemicaliën nodig om voedsel niet te laten kleven en ze zijn makkelijk in gebruik.
- Gietijzeren of roestvrijstalen pannen zijn van nature vrij van PFAS. Ze vereisen mogelijk wat meer onderhoud, maar ze gaan lang mee en zijn uitstekend voor het bereiden van verschillende soorten gerechten.
4 tips voor minder PFAS
Behalve je pannen vervangen zijn er nog een aantal aanpassingen die je kunt doen voor minder PFAS in je leven. Hier zijn enkele tips om je blootstelling aan PFAS te verminderen:
- Vermijd fastfoodverpakkingen, zoals pizzadozen. Deze kunnen namelijk PFAS bevatten omdat ze vetafstotend moeten zijn. Probeer vaker zelfgemaakte maaltijden of ga naar (afhaal)restaurants die milieuvriendelijke verpakkingen gebruiken.
- Zorgvuldig de productlabels doorlezen is essentieel. Fabrikanten zijn vaak verplicht informatie te verstrekken over gebruikte stoffen. Lees altijd de productinformatie grondig en vermijd producten met expliciete PFAS. Je kunt ook bij fabrikanten navragen of PFAS is gebruikt. Op cosmetica-etiketten herken je PFAS aan ingrediënten met een koolstof-fluorverbinding. Bijvoorbeeld, als het woorddeel "fluoro" aanwezig is, bevat het mogelijk PFAS, zoals Methyl Perfluorobutyl Ether.
- Kies voor kleding van natuurlijke materialen. Geef de voorkeur aan natuurlijke materialen zoals katoen, wol of linnen in plaats van synthetische materialen die mogelijk met PFAS zijn behandeld.
- Vermijd overmatig gebruik van waterbestendige producten, zoals waterdichte sprays en impregneermiddelen. Zoek naar PFAS-vrije alternatieven of beperk het gebruik tot het noodzakelijke.
Door bewust te kiezen voor PFAS-vrije alternatieven en je consumptiepatroon aan te passen, kun je stapsgewijs bijdragen aan het verminderen van PFAS in je dagelijks leven.
Lees ook
Lees ook
Boerenkoolsoep
Maak eens boerenkoolsoep! Deze groente zit namelijk vol vitaminen en mineralen. Ideaal om je weerstand een boost te geven.
Lees meer Lees meerWat kunnen we leren van de Blue Zones?
De Blue Zones: plekken op de wereld waar mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Wat zijn hun geheimen? Wij vertellen het in deze blog!
Lees meer Lees meerHoeveel vitaminen gaan er tijdens het koken verloren?
Gaan er tijdens het proces van koken en blenden niet veel nutriënten verloren? Laten we eens kijken hoe dat zit!
Lees meer Lees meer