Zomeren in de natuur – Natuurmonumenten

blog_natuurmonumenten_2_8ae64c39.png

Zomertijd! Heerlijk wandelen tussen wildakkertjes waar insecten volop zoemen boven bloeiende graslanden op zwoele zomerdagen. Af en toe even stilstaan en genieten van weidse vergezichten met doorkijkjes over verstilde plekken in de natuur. Kom eens lekker tot rust deze zomer en maak dan een wandeling in de IJsselvalei, een pareltje ten westen van Zutphen. Een weldaad voor lichaam en geest.


Bloeide graslanden

De wandelroute komt langs waterrijke heide en natte bloemrijke graslanden met vlonderpad. De graslanden staan in de zomer in een prachtige blauwe gloed van blauwe zegge. Dit gras houdt van natte en voedselarme graslanden. En ruik de heerlijk geurende wilde gagel, een plant van natte heidevelden. Wist je dat gagel vroeger werd gebruikt als insectenwerend middel in bedden? Langs de route kan je in de zomer ook volop genieten van de bloei van blauwe knoop en gele moerasherthooi, waar vlinders, bijen en andere insecten zich tegoed doen aan nectar.


Wildakkers en reeënbronst

Inge voedingsdeskundige Flinndal

Op de Empese- en Tondense heide liggen twee wildakkertjes. In de zomer zijn deze akkers met wuivende granen en bloeide akkerkruiden mooi op kleur. Reeën, maar ook andere dieren kunnen hier naar hartenlust van eten. De akkers worden niet geoogst en vergroten de levenskans van verschillende soorten broedvogels. De kans dat je reeën ziet snoepen op deze akkers is groter in deze periode van het jaar. Het is de paartijd: reeën zijn in de periode eind juli - begin augustus actiever en laten zich dan meer zien. Als je een geit ziet, dan kun je wachten op de bok....die is vlak in de buurt.


Vrolijke zomergeluiden

Ga op één van de bankjes zitten luisteren naar het zomerse geluid van krekels en sprinkhanen. Misschien hoor je de geelgors vanuit een boomtop zijn imitatie van Beethoven fluiten? Of hoor je het melodieuze gefluit van boomleeuwerik en zie je de boompieper met zijn karakteristieke zangvlucht. Vanuit een boom vliegt deze omhoog om vervolgens als parachute weer in de boom te landen. Een zingende rietgors zit vaak in de top van de stengel. En mogelijk heb je geluk en komt de lepelaar zijn maaltje halen in het natte deel van dit prachtige natuurgebied.

Download hier je route met kaart:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/empese-en-tondense-heide/route/wandelroute-empese-en-tondense-heide-bij-zutphen

De route is te verlengen in combinatie met de gele pijltjes route tot totaal ongeveer 8 km.


Over Natuurmonumenten
Natuurmonumenten is dé beweging van mensen met hart voor de natuur. We willen mensen, van jong tot oud, in het hart raken en de fascinatie voor de natuur delen met en via onze achterban. We activeren mensen om buiten in de natuur iets geweldigs te beleven.

logo_8d1220a0.png

Natuurmonumenten blogt maandelijks als gast op Flinndal.nl.

Foto’s: Natuurmonumenten


Lees ook:

We zitten volop in de zomer. Je portie vitamine D heb je vast al op gedaan tijdens een zomerse vakantie in het buitenland, aan zee of gewoon thuis. Naast zon staat de maand augustus ook ieder jaar garant voor een portie 'paarse pracht'. Lees meer

Ondanks dat we een paar dagen sneeuw hebben gehad aan het einde van 2014, laat Koning Winter zich nog niet volledig zien en is vorig jaar uitgeroepen tot het warmste jaar sinds drie (!) eeuwen. Lees meer

Met een lekkere frisse voorjaarswandeling in de natuur combineer je op zijn minst twee positieve dingen. Wandelen geeft een boost aan je gezondheid en je geniet op een ontspannen manier van de prachtige Nederlandse natuur. Lees meer

Geef een reactie op: Zomeren in de natuur – Natuurmonumenten

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.