Wat maakt een product ‘light’?

Wat maakt een product ‘light’?

Zitten er in light producten minder suikers? Wat betekent light precies? En waarom zijn light producten soms duurder?

30% minder vet, suiker of energie
Fabrikanten mogen “light” op een verpakking zetten als er 30% minder vet, suiker of energie in het product zit vergeleken met een ander product uit dezelfde productgroep. Dit is vastgesteld door de Europese regelgeving in 2007. Op de verpakking moet staan welk ingrediënt het product light maakt.

afbeelding-light-chips_1c784769.jpgNiet altijd minder calorieën 
Je denkt al snel dat er in light producten minder calorieën zitten. Dit is niet helemaal waar. Een light product hoeft slechts 30% minder vet, suiker of energie te bevatten. Dat betekent niet dat er ook 30% minder calorieën in zitten. Het aantal calorieën kan wel lager zijn dan een vergelijkbaar ‘normaal’ product maar het verschil is vaak niet groot. Vaak blijft de totale hoeveelheid energie hetzelfde. Denk aan chips. In light chips zit 33% minder vet maar wel meer koolhydraten. Daardoor krijg je nog steeds evenveel energie binnen.

Hoe zit het met light frisdranken?
In light frisdranken zitten weinig tot geen koolhydraten. De suikers (of een deel van de suikers) zijn vervangen door zoetstoffen.Een voorbeeld van zo’n zoetstof is aspartaam. Deze zoetstof kan tussen de 30 en 500 keer zoeter zijn dan suiker. Daardoor is er veel minder zoetstof nodig dan suiker. Het resultaat is frisdrank met veel minder calorieën zoals bijvoorbeeld cola light. Toch adviseert men over het algemeen om niet meer dan 2 glazen (light) frisdrank per dag te drinken.

Light producten zijn duurder
Soms zijn de light producten duurder dan het ‘normale’ product. De reden is dat zoetstoffen kunstmatig worden gemaakt. De productiekosten liggen hoger.

Light in de voeding
Light producten kunnen je helpen om de hoeveelheid calorieën die je per dag binnenkrijgt te beperken. Gebruik ze wel verstandig (met mate) en blijf goed op de etiketten letten. Zo krijg je een goed beeld van de hoeveelheid suikers en calorieën per product.

Zorg bovendien dat je elke dag voldoende groenten en fruit eet. Dat is belangrijk voor de aanbevolen hoeveelheid vitaminen, mineralen en voedingsvezels die je dagelijks binnen zou moeten krijgen. Bovendien zijn vooral groenten van zichzelf al light, want ze bevatten nauwelijks calorieën. Je kunt er dus zoveel van eten als je wilt!

Een beetje vet in de voeding is ook niet verkeerd. We hebben wat vet nodig om goed te kunnen functioneren. Kies hierbij vooral voor de gezonde onverzadigde vetzuren, zoals omega-3, die bijvoorbeeld in vette vis voorkomen. Zo hebben de omega-3 vetzuren EPA en DHA een gunstige invloed op je hart, al vanaf 250 mg per dag!


Lees ook:

Tomaten zijn een gezonde groente. Je kunt ze kopen maar ook zelf kweken! We leggen stap voor stap uit hoe je tomaten zelf kunt kweken. Lees meer

Vis is gezond en licht verteerbaar en dus heel geschikt als voorgerecht. Wat dacht je van kabeljauw met pompoensaus en een topping van zeekraal. Een recept dat makkelijk te maken is en eruit ziet als een culinair hoogstandje! We leggen je precies uit hoe je het maakt. Lees meer

Hoeveel eten gooi jij weg? 50% van wat er wereldwijd wordt geproduceerd wordt weggegooid. Waar ligt dit aan? En hoe kunnen we daar iets aan doen? Lees meer

Geef een reactie op: Wat maakt een product ‘light’?

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Je gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen je graag om elke dag opnieuw het beste uit jezelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.